11/3/13

Η κρίση εμφάνισε «δαίμονες» που η Ευρώπη νόμιζε πως είχε θάψει!


Αναζωπύρωση εχθρικών συναισθημάτων εντός της Ευρώπης και απομάκρυνση από το όραμα «ευρωπαϊκής ενοποίησης» εξαιτίας της κρίσης βλέπει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε σημείο μάλιστα να πιστεύει ότι «μπορεί πλέον και να σφάλλει όποιος θεωρεί πως έχει απομακρυνθεί το ερώτημα ειρήνης και πολέμου στη γηραιά ήπειρο».
Η επίθεση ορισμένων γερμανών πολιτικών στην Ελλάδα, οι σβάστικες στην Αθήνα κατά την επίσκεψη Μέρκελ, και η αντιγερμανική ρητορική στην ιταλική προεκλογική περίοδο «έβγαλαν στην επιφάνεια συναισθήματα που θα πίστευε κανείς ότι είχαν εκλείψει», συμπεραίνει σε συνέντευξή του στο Spiegel ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup.
«Για τη γενιά μου το κοινό νόμισμα αποτέλεσε μία πολιτική ειρήνης. Σήμερα, ωστόσο, βλέπω, με μια κάποια θλίψη, ότι στην Ευρώπη πολλοί χάνουν το δρόμο σε "μικρές" σκέψεις εθνικού συμφέροντος» υποστηρίζει ο Γιούνκερ.
Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup αναφέρεται ιδιαίτερα στους ακραίους τόνους που παρατηρήθηκαν αναφορικά με την ελληνική κρίση και τη γερμανική στάση: «Ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι από τη γερμανική πολιτική επιτέθηκαν στην Ελλάδα, όταν η χώρα εισήλθε στην κρίση, έχει αφήσει στη χώρα βαθιές πληγές. Εξίσου με τρόμαξαν τα πανό των διαδηλωτών στην Αθήνα με την καγκελάριο Μέρκελ να φορά ναζιστική στολή» λέει.
«Ξαφνικά ήλθαν στην επιφάνεια εχθρικά συναισθήματα, που κανείς θα πίστευε ότι είχαν εκλείψει οριστικά» συνέχισε, συμπληρώνοντας πως «και ο ιταλικός προεκλογικός αγώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιγερμανικός και ως εκ τούτου αντιευρωπαϊκός».
«Οποιος πιστεύει ότι δεν υφίσταται πλέον το ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης, ίσως κάνει ένα τεράστιο σφάλμα. Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλώς κοιμούνται, όπως απέδειξε ο πόλεμος στη Βοσνία και το Κόσοβο!» υποστηρίζει ο κ. Γιουνκέρ. Εξηγεί μάλιστα ότι ο ίδιος διακρίνει στην τρέχουσα κατάσταση εντυπωσιακές ομοιότητες με το 1913, όταν πολλοί πίστευαν ότι στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε να ξεσπάσει ένας πόλεμος: «Οι συνθήκες την Ευρώπη του 2013 μοιάζουν εντυπωσιακά με εκείνες που υπήρχαν πριν από 100 χρόνια!»
Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup χαρακτηρίζει ταυτόχρονα μονόδρομο τις δρομολογηθείσες "μεταρρυθμίσεις" στην ευρωζώνη, ακόμη και αν δεν είναι δημοφιλείς, και τονίζει ότι δεν επιτρέπεται να ακολουθεί κανείς λάθος πολιτική από φόβο μήπως δεν επανεκλεγεί. Η προσήλωση στην ιδέα των "μεταρρυθμίσεων" και της ακόμη μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης, υποστηρίζει ο Γιουνκέρ, είναι θέμα ρεαλισμού. Στο μέσον του 21ου αιώνα η Ευρώπη θα αντιπροσωπεύει μόλις το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά ήδη το 80% της οικονομικής ανάπτυξης έρχεται από άλλες περιοχές του πλανήτη. Η μόνη ελπίδα της γηραιάς ηπείρου να παραμείνει σημαντική στο παγκόσμιο σκηνικό, είναι η Ενωμένη Ευρώπη: «Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας γνωρίζουν ότι η γνώμη τους ακούγεται σε διεθνές επίπεδο, μόνο επειδή μιλούν μέσα από το μεγάφωνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Όσον αφορά στις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία, ο Γιούνκερ αναφέρει ότι του ζητήθηκε και δέχθηκε να υποστηρίξει την Άνγκελα Μέρκελ. «Αισθάνομαι πολύ κοντά στους γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες και την καγκελάριο» δηλώνει στο περιοδικό.  Την ίδια ώρα αποκλείει πάντως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το 2009 ήταν διατεθειμένος να αναλάβει, όπως λέει, «αλλά προφανώς ορισμένοι, λίγοι, δεν με ήθελαν», μεταξύ των οποίων ο τότε γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί, αλλά και η γερμανίδα καγκελάριος Ά. Μέρκελ. «Γιατί να αναλάβω σήμερα κάτι το οποίο μπορούσα να κάνω ήδη το 2009», διερωτάται ο κ. Γιούνκερ, για να προσθέσει ότι: «για να είμαι ειλικρινής, θα ήταν χαζό!».


Δεν υπάρχουν σχόλια: