8/3/13

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω...


Διώξεις κατά στελεχών της ΔΕΗ και της ΜΕΤΚΑ άσκησε η εισαγγελέα!

Ποινική δίωξη κατά στελεχών της ΔΕΗ με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία άσκησε την Παρασκευή ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών, με την κατηγορία ότι υπέγραψαν σύμβαση για κατασκευή ενεργειακής μονάδας που ζημίωσε την εταιρία κατά 100 εκατ. ευρώ, απεκάλυψε στο Reuters δικαστική πηγή. Η Εισαγγελία άσκησε επίσης ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη εις βάρος του νόμιμου εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας  ΜΕΤΚΑ, συμφερόντων του ομίλου Μυτιληναίου.

Η σύμβαση για την κατασκευή μονάδας σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Αλιβέρι Ευβοίας, αξίας 250 εκατ. ευρώ περίπου, υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2007 από την τότε διοίκηση της ΔΕΗ υπό τον διευθύνοντα σύμβουλό της Τάκη Αθανασόπουλο, που είναι πλέον Πρόεδρος του ταμείου αποκρατικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ, και της εταιρείας ΜΕΤΚΑ, συμφερόντων του ομίλου Μυτιληναίου.
«Πρόκειται για απιστία στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου», ανέφερε δικαστική πηγή στο διεθνές πρακτορείο. Οι διώξεις είναι ακόμα κατά παντός υπευθύνου και πρόκειται να προσωποποιηθούν αργότερα, σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου Reuters. Εφόσον καταλήξουν σε καταδίκη, ανάλογες διώξεις επιφέρουν ποινές έως ισόβια κάθειρξη.
Η σχετική σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και της αναδόχου εταιρείας ΜΕΤΚΑ υπεγράφη στις 17.10.2007 και η προθεσμία παράδοσης του έργου και έναρξης της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας είχε οριστεί για τις 17.1.2010. Παρ' όλα αυτά, κατά τη διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκαν "απρόβλεπτες" δυσκολίες και καθυστερήσεις. Η εισαγγελική έρευνα κατέληξε όμως πως η υπογραφή της σύμβασης έλαβε χώρα παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό πως υπήρχαν προβλήματα στην αδειοδότηση του έργου και κατ' επέκταση δεν γινόταν να κατασκευαστεί έγκαιρα ο αγωγός φυσικού αερίου ο οποίος αποτελούσε προϋπόθεση για τη λειτουργία της μονάδας της ΔΕΗ. Όπως στο μεταξύ καταγγέλλουν με εξώδικα έγγραφα πρώην στελέχη της ΔΕΗ, ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας της ΔΕΗ που έκανε τον διαγωνισμό και ανέθεσε το έργο, παρά τις ενδείξεις για τα προβλήματα που υπήρχαν, αποτέλεσε μέλος της Ομάδας Εργασίας που διαπραγματεύτηκε τις απαιτήσεις του εργολάβου και, μόλις συνταξιοδοτήθηκε, έπιασε δουλειά σε εταιρεία του Ομίλου Μυτιληναίου, όπου ανήκει και η εταιρεία ΜΕΤΚΑ Α.Ε.
Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα που προηγήθηκε της δίωξης, η ζημιά που προέκυψε για το ελληνικό δημόσιο αφορά ποσό αποζημίωσης που κατέβαλε η ΔΕΗ στην ανάδοχο εταιρεία ως ρήτρα καθυστέρησης για το έργο, ποσό που αναγκάστηκε να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο ως πριμ επιτάχυνσης της αναγκαίας κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου στη ΔΕΣΦΑ για να λειτουργήσει το έργο, καθώς και ποσά τοκοφορίας που απώλεσε η δημόσια επιχείρηση εξαιτίας των πρόωρα εκταμιευθέντων κεφαλαίων, σε επιβαρύνσεις από τόκους δανείων που έλαβε και άλλα. 
Η ΔΕΗ αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι δεν έχει λάβει ενημέρωση για τις διώξεις. Ο κ. Αθανασόπουλος νυν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, και κατά πάσα πιθανότητα εγκαλούμενος στην εισαγγελική έρευνα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο στο Reuters. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες που διαρρέουν στον ελληνικό τύπο, σε κυρία ανάκριση παραπέμπονται 11 πρωτοκλασάτα στελέχη της ΔΕΗ, και του "Ομίλου Μυτιληναίου". Η υπόθεση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα «ευαίσθητη» και για αυτόν τον λόγο εκτιμάται ότι οι ανακριτικές διαδικασίες θα «τρέξουν» πολύ γρήγορα. 
Οι εγκαταστάσεις στο Αλιβέρι ολοκληρώθηκαν τελικά πέρυσι ύστερα από μεγάλες καθυστερήσεις. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η σύμβαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί η ΔΕΗ ζημίες πάνω από 100 εκατ. ευρώ καθώς αναγκάστηκε να καταβάλει αποζημίωση για τις καθυστερήσεις στην κατασκευάστρια εταιρία ΜΕΤΚΑ και πριμ επιτάχυνσης ολοκλήρωσης του αγωγού στη ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, διώξεις για ηθική αυτουργία ασκήθηκαν και σε στελέχη της ΜΕΤΚΑ, τα οποία όμως δεν κατονομάζονται. Οι εισαγγελικές αρχές είναι πεπεισμένες με βάση τα στοιχεία για το ότι η ΔΕΗ δεν θα έπρεπε να υπογράψει τη σύμβαση καθώς γνώριζε ότι δεν επρόκειτο να κατασκευαστεί έγκαιρα ο αγωγός φυσικού αερίου που ήταν προϋπόθεση για τη λειτουργία της μονάδας, ανέφερε κατηγορηματικά πηγή στο Reuters
Ανάλογη όμως σύμβαση ετοιμάζεται να υπογράψει η ΔΕΗ με την εταιρεία ΓΕΚ  ΤΕΡΝΑ, για την κατασκευή της Μονάδας V του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας.  Και τούτο παρά την παρέμβαση της Εισαγγελίας για το θέμα αυτό και ενώ είναι σε εξέλιξη  προκαταρκτική εξέταση και παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις της  διοίκησης της ΔΕΗ, ότι προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης είναι η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων που όμως δεν έχουν γίνει ακόμη. Αν το έργο δεν ολοκληρωθεί, η ΔΕΗ χάρη στο ...χρυσό συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την ανάδοχο εταιρεία, θα αναγκαστεί να καταβάλλει ποινική ρήτρα η οποία αντιστοιχεί στο 5% του προϋπολογισμού του έργου, όταν το έργο έχει προϋπολογιζόμενο κόστος 1,4 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε πως παρόμοια εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο από την ίδια εταιρεία για λογαριασμό της ΔΕΗ
Μετά από όλα αυτά εμείς ξαναθέτουμε το ερώτημα: Αυτές τις εταιρείες ποιός θα τις αποκρατικοποιήσει; Αλλά μάλλον αποτελούμε ..."φωνή βοώντος εν τη ερήμω"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: