6/3/13

Ρέει το χρήμα για τους Μεγαλοεργολάβους- αυξάνει το κρατικό έλλειμμα!


Σωρευτικό έλλειμμα ύψους 670,05 εκατ. ευρώ για το 2013 και 1,32 δισ. ευρώ (!!!) για το 2014 από τις "Ανανεώσιμες" Πηγές Ενέργειας προβλέπει ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ)! 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ στο μηνιαίο δελτίο που δημοσιοποιεί, από τα 313 εκατ. ευρώ που έφτασε το έλλειμμα του Λογαριασμού τον Ιανουάριο, προβλέπεται να αυξηθεί στα 670 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013 και να εκτιναχθεί στο 1,320 δισ. ευρώ στα τέλη του 2014. Σημειώνεται πως  η προηγούμενη πρόβλεψη του ΛΑΓΗΕ μόλις ένα μήνα πριν, ήταν για 473 εκατ. ευρώ έλλειμμα το 2013 και 905 εκατ. ευρώ για το τέλος του 2014.  Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται εν πολλοίς στη μεγάλη διείσδυση των φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων. Η πραγματική έκρηξη των νέων συνδέσεων αιολικών και φωτοβολταϊκών στο σύστημα, αποδίδεται στο γεγονός ότι αρκετοί "επενδυτές" που είχαν υπογεγραμμένες συμβάσεις έσπευσαν να προλάβουν να συνδεθούν, προκειμένου να μη χάσουν τις υψηλές τιμές που είχαν εξασφαλίσει, καθώς προβλέπεται να υπάρξει μείωση των εγγυημένων τιμών για τα επόμενα χρόνια.
Ο ΛΑΓΗΕ εκτιμά ότι στα τέλη του 2013 η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών (συμπεριλαμβανομένων κι αυτών στις στέγες) θα φθάσει στα 2580 MW, από 1720 MW στις 15 Φεβρουαρίου, και τα αιολικά στα 1576 MW από 1466 MW. Αντίστοιχα, στα τέλη του 2014 η ισχύς θα είναι συνολικά για τα φωτοβολταϊκά 2825 MW και για τα αιολικά 1800 MW, μέγεθος που όχι απλώς ξεπερνά τους στόχους του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας για το 2014, αλλά προσεγγίζει τους στόχους και τις δεσμεύσεις της χώρας για το 2020.
Το 2013, πάντα με βάση τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ, η πληρωμή των ΑΠΕ από τον Ειδικό Λογαριασμό θα απαιτήσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ και των φωτοβολταικών στις στέγες 309 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις αυτές διατυπώνονται με βάση τις προβλέψεις για τις εξέλιξη της εγκαταστημένης ισχύος, το ισχύον νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, την εισροή της έκτακτης εισφοράς μέχρι και τον Ιούνιο του 2014 και μέση τιμή για το ΕΤΜΕΑΡ 9,32 ευρώ/MWh. Το 2014, με τα ίδια δεδομένα, θα απαιτηθούν 2,1 δισ. ευρώ για την πληρωμή των ΑΠΕ ενώ στο προηγούμενο δελτίο του ΛΑΓΗΕ οι εκτιμήσεις ήταν για 1,87 δισ. συνολικές πληρωμές!
Ο ΛΑΓΗΕ αποφεύγει να προσδιορίσει τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται για την απόσβεση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ως τα τέλη του 2014, αλλά όταν μιλά για το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο αναφέρεται στην ανάγκη επόμενων αναπροσαρμογών του ΕΤΜΕΑΡ (η τελευταία έγινε φέτος τον Ιανουάριο), ενώ φαίνεται να διεκδικεί μεγαλύτερα κονδύλια από την εισφορά για την ΕΡΤ, καθώς και την αύξηση της έκτακτης εισφοράς. Σημειώνεται ότι το θέμα του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ έχει τεθεί επιτακτικά και από την τρόικα ενώ ειδικά για το κομμάτι του ελλείμματος των ΑΠΕ, το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται νέα δέσμη μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα. Επί της ουσίας, δηλαδή υπάρχει άμεση παραδοχή ακόμη και από τον ΛΑΓΗΕγια το ότι η διείσδυση των ΑΠΕ οδηγεί νομοτελειακά σε μεγαλύτερη επιβάρυνση των καταναλωτών και "βουλγαροποίηση" της αγοράς ενέργειας! Αλλά μήπως τελικά αυτός δεν είναι και ο πραγματικός στόχος της Κυβέρνησης και των υποστηρικτών της

Δεν υπάρχουν σχόλια: