25/3/13

Οι Γερμανοί σάρωσαν Ρώσους και Αμερικάνους, μέσα στα ερείπια της Κύπρου!

Οδυνηρή, τραγική και τιμωρητική συμφωνία για την Κύπρο - Κλείνει η Λαϊκή Τράπεζα - 32 έως 42% το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου- Ισχυρές αναταράξεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) ενέκριναν νωρίς το πρωί της Δευτέρας το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για να δοθεί "λύση" στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. 
Με το σχέδιο αυτό ουσιαστικά μπαίνει λουκέτο στη Λαϊκή Τράπεζα (CPB), η οποία σπάει σε "καλή" και "κακή". Οι καταθέσεις σε αυτή ύψους 100.00 ευρώ και πάνω (οι οποίες υπολογίζονται περί τα 4.2 δισεκατομμύρια ευρώ) θα τοποθετηθούν στην «κακή τράπεζα» με αβέβαιο μέλλον ανάκτησης. Οι υπόλοιπες, «μικρές» καταθέσεις της Λαϊκής και το υγιές κομμάτι της θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Εκεί θα οδεύσουν και τα 9 δισ. ευρώ των υποχρεώσεων της Κύπρου προς τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA).
Το μέγεθος της Τράπεζας Κύπρου, της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου θα υποστεί επίσης ισχυρή συρρίκνωση. Καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ δεσμεύονται και θα υποστούν μεγάλες απώλειες μετά την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του Ιδρύματος και έως ότου καθοριστεί ποιο ποσό θα απαιτηθεί προκειμένου η τράπεζα να φθάσει σε ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου. Το ύψος των απωλειών για τους μεγάλους (άνω των 100.000 ευρώ) καταθέτες θα καθοριστεί πιθανότατα μέσα στην ημέρα κατόπιν τεχνικής επεξεργασίας από τις ομάδες ΕΕ και ΔΝΤ.
Οι αποφάσεις του Eurogroup δεν προϋποθέτoυν έγκριση του Κυπριακού Κοινοβουλίου. Το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο έχει ήδη ψηφιστεί με τα νομοσχέδια που πέρασαν πριν από τρεις ημέρες στην Κύπρο, ύστερα από πιέσεις της ευρωζώνης.
Mικροί και μεγάλοι μέτοχοι της Λαϊκής ουσιαστικά εξαλείφονται, εξέλιξη που συμβαίνει για πρώτη φορά σε πρόγραμμα διάσωσης χώρας της ευρωζώνης. Τα κεφάλαιά τους θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Κύπρου.
Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου τίθεται υπό καθεστώς επιτήρησης για πρακτικές κατά του ξεπλύματος χρήματος με τη συμμετοχή αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής καθώς και ανεξάρτητου διεθνούς ελεγκτικού οίκου. 
Το ποσό του δανεισμού της Κύπρου από την τρόικα με βάση αυτήν την συμφωνία, θα ανέλθει σε 10 δισεκ. ευρώ.
Η προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά την διάρκεια δείπνου στο οποίο παρακάθισαν περίπου τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για «κούρεμα» 30 - 40% στην Τράπεζα Κύπρου, ωστόσο όπως επεσήμανε ο Ντάισελμπλουμ το ύψος του θα καθοριστεί στη συνέχεια.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε "ικανοποιημένος" για τη συμφωνία. Είπε, επίσης, ότι «θα έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο». Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ , Λευτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο μέχρι τις πρωινές ώρες, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε «σκληρή μάχη» και τόνισε ότι αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο, που ήταν η άτακτη χρεοκοπία. Η επιλογή είπε, ήταν μεταξύ ενός κακού και ενός τρισχυρότερου σεναρίου. Χαρακτήρισε σημαντικό ότι δεν θα επιβαρυνθούν άλλοι τομείς και ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν από μόνες τους. Ο κύριος Χριστοφόρου είπε ότι μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις και ότι όλοι συμπεριφέρθηκαν με ευθύνη μπροστά στην τραγικότητα των στιγμών. 
Πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας, πληροφορίες από την Λευκωσία ανέφεραν ότι η συμφωνία θα προέβλεπε ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα είναι από 29% ως 32% και ότι αυτό έμενε να καταληχθεί στις συζητήσεις τεχνοκρατικού επιπέδου. Στο μεταξύ, η Λαϊκή Τράπεζα καθώς και όλες οι τοπικές τράπεζες στην Κύπρο επέβαλαν από την Κυριακή νέο όριο ανάληψης από τα ATM, τα 100 ευρώ την ημέρα.
Η Ρωσία αντέδρασε με θυμό στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου από την ΕΕ, το οποίο θα επιφέρει βαριές απώλειες στους ξένους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών. "Κατά την άποψή μου, η κλοπή αυτού που έχει ήδη κλαπεί συνεχίζεται", δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία.
"Δίκαιο" χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, το οποίο "θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση της κατάστασης" στη χώρα. Ο Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι η Τρόικα, η οποία δεσμεύθηκε στη διάρκεια της νύκτας να βοηθήσει τη Λευκωσία με αντάλλαγμα την αναδιάρθρωση των τραπεζών της και την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων, θα είναι σε στενή επαφή με τη Μόσχα, εταίρο και πιστωτή της Κύπρου. "Φυσικά, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων την έναρξη των οποίων σηματοδοτήσαμε, η Τρόικα θα είναι σε επαφή με τη Μόσχα, θα υπάρξουν πολλές επαφές", δήλωσε ο υπουργός μερικές ώρες μετά την επεξεργασία στις Βρυξέλλες ενός σχεδίου διάσωσης για την Κύπρο. Η Ρωσία έχει χορηγήσει πίστωση 2,5 δισεκ. ευρώ στην Κύπρο, η αποπληρωμή της οποίας θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων. Ο Σόιμπλε δήλωσε επίσης πως υπήρξε μεν φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο την περασμένη εβδομάδα, όμως ήταν περιορισμένη χάρη στο κλείσιμο των τραπεζών.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να δώσει αριθμούς για τα χρήματα που βγήκαν από την Κύπρο τις τελευταίες ημέρες ή να πει πότε θα ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες, λέγοντας πως αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εκτιμηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την κεντρική τράπεζα της Κύπρου.
Ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών που όλη την ημέρα χτες βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Σόιμπλε, προκειμένου να διασφαλιστεί μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, δεν έβγαλε ανακοίνωση αν και έχουν περάσει αρκετές ώρες από την λήψη της απόφασης του Eurogroup, πράγμα που από πολλούς εκλαμβάνεται ως αρχική ένδειξη έντονης δυσαρέσκειας για τους χειρισμούς της Γερμανίας στο όλο θέμα. Όλοι αναμένουν πλέον ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Ρωσίας και της Αμερικής έναντι της Γερμανίας καθώς ο διεθνής νομισματικός πόλεμος μπαίνει σε νέα και επικίνδυνη φάση

Δεν υπάρχουν σχόλια: