30/3/13

Όταν η "πράσινη ανάπτυξη" καταστρέφει το ...πράσινο!

Ο Αδόλφος χαμογελάει από την κορυφή των Βαυαρικών Άλπεων!
Το Βερολίνο τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει πολλά δισ. ευρώ στην "ανάπτυξη" των "ανανεώσιμων" πηγών ενέργειας, όπως ο ήλιος, ο άνεμος και τα βιοκαύσιμα με την πρόφαση της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Μια «πράσινη» πολιτική που στην πραγματικότητα μετατρέπεται σε μια "νεοαποικιοκρατική" πολιτική κυριαρχίας της Γερμανίας στην Ευρώπη. Αν τον προηγούμενο αιώνα η Γερμανία επιχείρησε να κυριαρχήσει στην Γηραιά Ήπειρο με τα ...πάντσερ των ναζί, στον 21ο αιώνα επιχειρεί να κατακτήσει την Ευρώπη με τις ...ανεμογεννήτριές της! Η "πράσινη ανάπτυξη" είναι στην πραγματικότητα το ιδεολογικό υπόβαθρο μιας άνευ ιστορικού προηγουμένου επέλασης της Γερμανίας στις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- που σιγά-σιγά και η μια μετά την άλλη υποχρεώνονται να υποταχθούν στα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτήν. 
Όμως η ανάπτυξη της "πράσινης" ενέργειας, ακόμη και στη Γερμανία, καθώς γίνεται με καθαρά ληστρικό τρόπο, οδηγεί σε πραγματικά "τραγελαφικές" καταστάσεις και τρομαχτικά μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Spiegel», δεκάδες στρέμματα δασικής γης, ακόμη και προστατευόμενης, καταστρέφονται στο βωμό της παραγωγής βιομάζας, καθώς τα μισά δέντρα που κόβονται στη χώρα καταλήγουν σε τέτοια εργοστάσια. Τα δάση στο κρατίδιο της Έσης, όπου υπήρχαν τεράστιες οξιές, κόπηκαν από τη εταιρεία Hessen-Forst και ένα βουνό από κομμένες οξιές παραμένουν στοιβαγμένες περιμένοντας τη μεταφορά τους στα εργοστάσια βιομάζας. Πολλοί πολίτες πλέον βλέποντας το μέγεθος αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής αναρωτιόνται πως είναι δυνατόν αυτό να γίνεται στο όνομα της ...σωτηρίας του πλανήτη!
Την ίδια στιγμή τεράστιες γεωργικές περιοχές που μέχρι πρόσφατα παρήγαγαν χιλιάδες τόνων διαφόρων αγροτικών προϊόντων και που έτρεφαν εκατομμύρια ανθρώπους, μετατρέπονται σε απέραντες μονοκαλλιέργειες φυτών για την παραγωγή βιοκαυσίμων, ενώ μεγάλες εκτάσεις φιλοξενούν και τεράστιες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
Το 2009, το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο της Γερμανίας κατασκευάστηκε στη μέση του Lieberoser Heide, ενός καταφυγίου πουλιών 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βερολίνου.
Χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών στην Βόρεια Θάλασσα έχουν κατακλυστεί από τεράστιες ανεμογεννήτριες δημιουργώντας πρόβλημα ακόμη και στον κύκλο των παλιρροιών, με ανυπολόγιστο περιβαλλοντικό κόστος! 
Μόνο οι Βαυαρικές Άλπεις έχουν γλυτώσει από αυτήν την "πράσινη" επέλαση. Ίσως επειδή πάντα οι Γερμανοί έτρεφαν ιδιαίτερα αισθήματα για τα βουνά αυτά- και οι ιστορικοί αυτοί δεσμοί στάθηκαν ικανοί να τα διασώσουν. Καθώς όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και στην γειτονική Αυστρία και καθώς η ανάπτυξη της "πράσινης" ενέργειας απαιτεί ένα τεράστιο ηλεκτρικό δίκτυο ώστε η ενέργεια που παράγουν οι ανανεώσιμες πηγές να "διαχέεται" στο σύστημα έτσι ώστε η διαλείπουσα μορφή της να μην διαταράσσει την τάση του δικτύου, μια μεγάλη απειλή πλανάται πάνω από τις Βαυαρικές Άλπεις. Τεράστιοι πυλώνες πρέπει να τοποθετηθούν ώστε τα ηλεκτρικά δίκτυα Γερμανίας και Αυστρίας να διασυνδεθούν με γραμμές υψηλής τάσης, ικανές να αντέξουν τις τεράστιες διακυμάνσεις φορτίων που δημιουργεί η διαλείπουσα λειτουργία των ανεμογεννητριών. Πέρα από το μεγάλο οικονομικό κόστος του φαραωνικού αυτού έργου, που θα επιβαρύνει κυρίως τους φορολογούμενους και τους καταναλωτές, το περιβαλλοντικό κόστος είναι αυτό που τρομάζει τους Γερμανούς: ακόμη και ο Αδόλφος Χίτλερ, στα πιο τρελά και σχιζοφρενικά του όνειρα όταν κοιμόταν στην περιβόητη "Φωλιά των Αετών", στο ορεινό του καταφύγιο  στην κορυφή του βουνού Κεχλεστέινδεν μπορούσε να φανταστεί μια τέτοια εξέλιξη. Η ίδια η Γερμανία απειλείται με αυτοκαταστροφή. Θα επαναληφθεί για μια ακόμη φορά η ιστορία και θα βιώσει και πάλι η Γερμανία την ολοκληρωτική κατάρρευση που γνώρισε και την προηγούμενη φορά που επιχείρησε να κατακτήσει την Ευρώπη; 
Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει δημιουργήσει μια επικερδή και γρήγορα αναπτυσσόμενη βιομηχανία που έχει διχάσει, σύμφωνα με το «Spiegel», τους Γερμανούς πολιτικούς, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι το όνειρό τους για κυριαρχία στην Ευρώπη μέσα από το άρμα της "πράσινης" ανάπτυξης κοστίζει στο περιβάλλον της ίδιας τους της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει όμως και για τους Γερμανούς επιχειρηματίες- και αυτοί εμφανίζονται βαθιά διχασμένοι: όσοι ασχολούνται με την "πράσινη" ανάπτυξη δεν μπορούν παρά να τρίβουν τα χέρια τους! Όλοι οι άλλοι όμως καλούνται να βάλλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αντιμετωπίσουν το υπέρογκο ενεργειακό κόστος που δημιουργούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!
Μπροστά στο επιφαινόμενο αδιέξοδο ο υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να κόψει την επιχορήγηση σε κάποια από τα ενεργειακά προγράμματα που έχει προγραμματίσει για το 2013-2014. Βέβαια αυτό δεν καθησύχασε και πολλούς Γερμανούς. Ιδίως αυτούς που έχουν ως προτεραιότητά τους την προστασία της Φύσης: Όπως υποστηρίζει η Κάθριν Αμερμαν, επικεφαλής της μονάδας για τις "ανανεώσιμες" πηγές ενέργειας στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας της Φύσης, «η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να γίνει όχι μόνο με τον πιο οικονομικό τρόπο, αλλά και με έναν τρόπο που να είναι φιλικός προς το περιβάλλον». Και γιατί όχι μακριά από την Γερμανία; 
Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα πάντα είναι πιο εύκολα: ήδη οι αρμόδιοι Επίτροποι Ενέργειας και Κλίματος της ΕΕ με επικεφαλή τον γερμανό (ω...τι έκπληξη!Γκίντερ Έτινγκερανακοίνωσαν την έναρξη της δημόσιας πανευρωπαϊκής διαβούλευσης για τον προσδιορισμό του ενεργειακού μείγματος της Ευρώπης με ορίζοντα το 2030. Ο Έτινγκερ, ανακοινώνοντας την ..."πράσινη χάρτα ενέργειας της ΕΕ", τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο νέος ευρωπαϊκός ενεργειακός σχεδιασμός, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη, οι ανταγωνιστικές τιμές της ενέργειας και η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης! Και λίγες ώρες αργότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε στο Ευρωδικαστήριο την Κύπρο αλλά και την Πολωνία, επειδή, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, δεν έχουν μεταφέρει στην εθνική νομοθεσία την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Την ίδια ώρα στο Βερολίνο η Ελλάδα και η Γερμανία υπέγραφαν "Κοινή Δήλωση Πρόθεσης στον τομέα της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας"! Ίσως πλέον ο Αδόλφος μπορεί να χαμογελά μέσα από τον τάφο του... Μπορεί οι Γερμανικές Άλπεις τελικά να σωθούν- ποιος νοιάζεται για τα Κράβαρα;


Δεν υπάρχουν σχόλια: