14/3/13

Η μάχη της Κύπρου...


Τη διαμαρτυρία της για την έκδοση πολεοδομικής άδειας για αιολικό πάρκο στα Πάνω Λεύκαρα της Λάρνακας, στην ζώνη ειδικής προστασίας Natura 2000 του ποταμού Πεντάσχοινου, εκφράζει η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι αυτό το έργο δεν πρέπει να υλοποιηθεί και καλώντας τον νέο Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.Σωκράτη Χάσικο να παρέμβει ώστε η αίτηση να επανεξεταστεί, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις εκθέσεις των αρμόδιων τμημάτων.
Η απερχόμενη υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου κα. Ελένη Μαύρου την τελευταία ημέρα προτού παραδώσει το υπουργείο στον Σωκράτη Χάσικο (;), ενέκρινε την αίτηση για αιολικό πάρκο στα Πάνω Λεύκαρα, δυναμικότητας 26 ανεμογεννητριών ισχύος 77,4 MW. Η πολεοδομική άδεια φέρει την υπογραφή της υπουργού, δεδομένου ότι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, που προΐστατο η κ. Μαύρου, αρνήθηκε να δώσει τη σχετική έγκριση λόγω ότι η εν λόγω ανάπτυξη εμπίπτει σε ζώνη ειδικής προστασίας Natura 2000 του ποταμού Πεντάσχοινου. Η συμφωνία έγινε στις 28 Φεβρουαρίου 2013 μεταξύ της υπουργού Εσωτερικών και της αιτήτριας εταιρείας και την επόμενη ημέρα, 1η Μαρτίου, τοποθετήθηκαν και τα σχετικά χαρτόσημα. Σημειώνεται ότι ομόφωνα η Περιβαλλοντική Αρχή που εξέτασε την αίτηση της εταιρείας εξέδωσε αρνητική γνωμάτευση, δεδομένου ότι αναμένεται να υπάρχουν αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα είδη πτηνοπανίδας.
Σε ανακοίνωσή της, η κ. Παναγιώτου αναφέρει ότι "η πολεοδομική άδεια για αιολικό πάρκο στα Πάνω Λεύκαρα, δυναμικότητας 26 ανεμογεννητριών ισχύος 77,4 MW, φέρει την υπογραφή της τέως Υπουργού Εσωτερικών κ. Μαύρου, δεδομένου ότι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως αρνήθηκε να δώσει τη σχετική έγκριση λόγω του ότι η εν λόγω ανάπτυξη εμπίπτει σε ζώνη ειδικής προστασίας Natura 2000 του ποταμού Πεντάσχοινου".
"Δέον να σημειωθεί ότι η Περιβαλλοντική Αρχή που εξέτασε την αίτηση της εταιρείας ομόφωνα εξέδωσε αρνητική γνωμάτευση, δεδομένου ότι αναμένεται να υπάρχουν αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα είδη πτηνοπανίδας", σημειώνει.
Προσθέτει ότι "ένας από τους όρους που τέθηκαν στον αιτητή είναι να μην εγείρει οποιεσδήποτε απαιτήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση παγοποίησης της υλοποίησης του έργου ή υποχρεωτικής τροποποίησής του ή και επιβολής επιπρόσθετων όρων στις σχετικές άδειες". "Επιπλέον αναφέρεται ότι σε περίπτωση που θα επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω της ανέγερσης της ανάπτυξης, δεν μπορεί να επιρρίψει οποιαδήποτε ευθύνη στη Δημοκρατία", σημειώνει η κ. Παναγιώτου.
Αναφέρει, επίσης, ότι "η εταιρεία έχει υποχρέωση να καταβάλει οποιοδήποτε σχετικό με την ανάπτυξη πρόστιμο ή κόστος μετακίνησης ανεμογεννητριών, ή και συναφείς αποζημιώσεις προς τρίτα μέρη, μετά από δικαστική απόφαση, περιλαμβανομένης και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο".
"Κατά την άποψη μας, το έργο αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να υλοποιηθεί. Καλούμε το νέο Υπουργό Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικο να παρέμβει ώστε η αίτηση να επανεξεταστεί, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις εκθέσεις των αρμοδίων τμημάτων", σημειώνει.
Η κ. Παναγιώτου επισημαίνει ότι "η πολιτική του κράτους στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος δεν γίνεται να εξαντλείται απλά στη διευθέτηση του ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο των αποφάσεων του  Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γνωρίζοντας εκ προοιμίου ότι οι αποφάσεις του είναι παράτυπες και οδηγούν την Κύπρο σε περιπέτειες που αφορούν τη μη τήρηση των υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ και τη δυσφήμηση της χώρας".
"Η αξιοπιστία μιας χώρας στηρίζεται πρωτίστως στο σεβασμό των υποχρεώσεων, συμφωνιών και συνθηκών τις οποίες έχει προσυπογράψει έναντι τρίτων και πρωτίστως έναντι της ΕΕ. Επίσης, η διατήρηση και προστασία της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η οποία πηγάζει από την ίδια την Πολιτεία και όχι από τις υποχρεώσεις της έναντι τρίτων", καταλήγει η κα.Παναγιώτου που τυγχάνει να είναι βιολόγος, και Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.
Ο νέος Υπουργός Εσωτερικών, κ.Σωκράτης Χάσικος, μετά την δημοσιοποίηση που πήρε το θέμα ανακοίνωσε πως η εν λόγω άδεια ακυρώθηκε αμετακλήτως. Μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο τη Βουλής για το θέμα αυτό, ο κ. Χάσικος, ερωτηθείς από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», δήλωσε ότι μια από τις πρώτες πράξεις που έκανε με το που ανέλαβε τα καθήκοντα στο Υπουργείο Εσωτερικών ήταν να ακυρώσει την άδεια για τη λειτουργία αιολικού πάρκου στα Λεύκαρα. Δήλωσε μάλιστα ότι όλα τα τμήματα που είχαν σχέση με την αδειοδότηση του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου ήταν αντίθετα με την παραχώρηση της άδειας, τονίζοντας και αυτός με την σειρά του ότι η άδεια υπεγράφη στις 28 Φεβρουαρίου από την τέως υπουργό Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου. Πρόσθεσε και αυτός μάλιστα με νόημα ότι μια απερχόμενη κυβέρνηση δεν υπογράφει για τόσο μεγάλα έργα, και επισήμανε ότι η άδεια του αιολικού πάρκου ακυρώθηκε μετά από διερεύνηση όλων των δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: