23/2/13

Είναι πολλά τα λεφτά, Peter!

Έως και 1 τρισ. ευρώ αναμένεται να κοστίσουν οι μεταρρυθμίσεις του ενεργειακού τομέα στη Γερμανία, όπως επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της χώρας, Peter Altmaier. «Το κόστος για την ενεργειακή μας μεταρρύθμιση και την αναδιάρθρωση του ενεργειακού μας εφοδιασμού αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ μέχρι το τέλος του 2030», δήλωσε συγκεκριμένα ο Altmaier. Η ενεργειακή στροφή της Γερμανίας προς στις αποκαλούμενες "Ανανεώσιμες" Πηγές Ενέργειας, έχει οδηγήσει από την μία σε ιδιαίτερα υψηλές κρατικές επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για τις εταιρείες που παράγουν ενέργεια από "ανανεώσιμες" πηγές, και από την άλλη έχει εκτοξεύσει τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές  και οδηγεί στην υπονόμευση της γερμανικής ανταγωνιστικότητας στις παγκόσμιες αγορές. Βέβαια αυτή ακριβώς η πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης" είναι που έχει οδηγήσει την Γερμανία να κυριαρχεί σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση! 
Αλλά και πάλι 1 τρισεκατομμύριο ευρώ είναι πολλά τα λεφτά: 
«Ένα τρισεκατομμύριο; Πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνά τη φαντασία του καθενός: ένα με δώδεκα μηδενικά, 1.000 δις ευρώ. 
Το συσσωρευμένο σε τέσσερις δεκαετίες, γερμανικό εθνικό χρέος είναι τώρα 2,1 τρισεκατομμύρια €.
Μετά από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποστήριξαν τις τράπεζές τους για να μην καταρρεύσουν με 1,6 τρισεκατομμύρια €. 
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πολιτική αντιπαράθεση σήμερα γίνεται σχετικά με το αν ο κοινός ευρωπαϊκός προϋπολογισμό τους θα είναι το 2020 λιγότερος από 1 τρισεκατομμύριο €.
Η έννοια του τρισεκατομμυρίου είναι μια ποσότητα που έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως κατά την διάρκεια του γερμανικού υπερπληθωρισμού το 1929! Και ένα τέτοιο ποσό στη Γερμανία είναι τώρα αναγκαίο για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; Αδιανόητο.» σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα "Die Welt"!
Τώρα αν δούμε και την Μέρκελ να διαδηλώνει κατά τις εγκατάστασης αιολικών πάρκων στις Άλπεις, δεν θα παραξενευτούμε καθόλου! Αλλά βέβαια οι Γερμανοί-σε αντίθεση με τους Έλληνες- δεν άφησαν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στα βουνά τους: ίσως κάτι ήξεραν καλύτερα!  
ΥΓ) επειδή και πάλι κάποιοι θα βιαστούν να μας χαρακτηρίσουν "γραφικούς" και "λουδίτες", και επειδή αυτοί οι "κάποιοι" συνήθως ξέρουν να διαβάζουν μόνο ...γερμανικά, τους προκαλούμε να διαβάσουν όλο το άρθρο: "Die Energiewende könnte eine Billion Euro kosten, sagt Umweltminister Peter Altmaier. Doch wie kommt er dazu, und woher hat er diese Rechnung? Kann die unvorstellbar hohe Summe stimmen?" όπου και καταρρίπτονται όλοι οι μύθοι όχι μόνο για το αν είναι οικονομικά συμφέροντα τα αιολικά πάρκα αλλά και για το αν εξοικονομούνται τελικά ορυκτά καύσιμα με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας! Ακόμα λοιπόν και αν το κίνητρό μας είναι η αποδέσμευση από τα "ορυκτά καύσιμα" η λύση δεν είναι τα αιολικά πάρκα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: