17/2/13

Πάρε τα λεφτά και τρέχα...


Οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και οι φορολογούμενοι στην Ευρώπη διαμαρτύρονται για τις δήθεν "πράσινες" ενεργειακές πολιτικές των χωρών τους. Για πάνω από μια δεκαετία, οι κυβερνήσεις τόσο της Γερμανίας, όσο και της Ισπανίας έχουν χρησιμοποιήσει τα λεφτά των φορολογούμενων για τις επιδοτήσεις προς τις εταιρείες αιολικής και ηλιακής ενέργεια, και ταυτόχρονα έχουν μετακυλίσει το υπέρογκα μεγάλο κόστος τους στους  καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Στη Γερμανία, μια επιπλέον χρέωση προστίθεται στους ήδη επιβαρυμένους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών, και οδήγησε ουσιαστικά σε διπλασιασμό των φόρων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις εταιρείες της "Πράσινης Ανάπτυξης". Ανησυχώντας για τις εξαγριωμένες αντιδράσεις των καταναλωτών, η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ έθεσε υπό αμφισβήτηση τα επιτευχθέντα της Κυβέρνησης της στον τομέα της "Πράσινης Ανάπτυξης", σύμφωνα με την  εφημερίδα "Wall Street Journal":
«Φοβούμενη την οργισμένη αντίδραση των ψηφοφόρων πάνω στην πολιτική της μονόπλευρης χρηματοδότησης της "πράσινης" ενέργειας, η κυβέρνηση της κας Μέρκελ την Πέμπτη πρότεινε να μπει ένα ανώτατο όριο για τις χρεώσεις της πράσινης ενέργειας μέχρι το τέλος του 2014 και στη συνέχεια, τον περιορισμό τυχόν αύξησης αυτών των χρεώσεων μετά από αυτό ώστε να μην υπερβαίνουν το 2,5 % ετησίως. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να επιτύχει μια περικοπή στις "πράσινες" επιδοτήσεις ύψους 1,8 δισ.  ($ 2,420,000,000). Το κυβερνητικό σχέδιο είναι μια γρήγορη λύση εν αναμονή της συνολικής μεταρρύθμισης μετά τις εκλογές του φθινοπώρου.»
Δεν είναι μόνο ψηφοθηρικοί οι λόγοι που εξαναγκάζουν την κα. Μέρκελ στη λήψη αυτών των μέτρων κατά των "πράσινων" επιδοτήσεων. Και η Ισπανία ακολουθεί το παράδειγμα της Γερμανίας, στην πλήρη αναστολή των επιδοτήσεων προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό το κάνει σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος της ενέργειας. Η λογική είναι σαφής: «Οι εταιρείες αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα έχουν λιγότερα έσοδα, αλλά τα μέτρα αυτά είναι καλύτερα για τους καταναλωτές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας José Manuel Soria. Το πόσο τραγελαφική είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πλέον στην Ισπανία, που κάποτε ηγούνταν μαζί με την Γερμανία στον τομέα της "Πράσινης Ανάπτυξης", επιβεβαιώνεται από το απίστευτο αλλά και προκλητικό γεγονός, οι εταιρείες της αιολικής ενέργειας να ετοιμάζονται να μηνύσουν το Ισπανικό Κράτος γιατί μειώνει τις επιδοτήσεις που τους δίνει!!! 
Αυτό που και οι δύο χώρες στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν είναι οι συνέπειες του να  επιδοτούν μια βιομηχανία που δεν είναι βιώσιμη. Αν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν  τελικά βιώσιμες, δεν θα χρειάζονταν επιδοτήσεις! Οι εταιρείες όμως που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να απομυζούν χρήματα από τους φορολογούμενους και τους καταναλωτές. Οι φορολογούμενοι επωμίζονται το κόστος της αρχικής επένδυσης αυτών των εταιρειών μέσω της πολιτικής των κρατικών επιδοτήσεων, και οι καταναλωτές υποχρεώνονται να πληρώνουν ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν για να διατηρούνται βιώσιμες αυτές οι εταιρείες. 
Αυτή η πολιτική είναι κάτι παραπάνω  από επώδυνη για τους καταναλωτές: είναι μια καθαρή απάτη! Ή όπως στην γλώσσα του νεοφιλελευθερισμού λέγεται εξευγενισμένα: "Profit für wenige – Schaden für viele!" αλλά μεταφρασμένο στην γλώσσα του υποκόσμου: "Πάρε τα λεφτά και τρέχα..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: