7/2/13

Τι δεν καταλαβαίνετε;


Αναδημοσίευση από το "Εnergypress".
Τις εκτιμήσεις του τόσο για την εγκατεστημένη ισχύ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το τέλος του 2014 όσο και για το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ δημοσιεύει ο ΛΑΓΗΕ, στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Λειτουργός της Αγοράς Ενέργειας περιλαμβάνει τέτοιου τύπου στοιχεία στα πλαίσια των μηνιαίων δημοσιεύσεών του, στις οποίες έως τώρα καταγραφόταν η εγκατεστημένη ισχύς ανά τεχνολογία ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, στο τέλος του έτους, το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού διαμορφώθηκε στα 331,5 εκατ. ευρώ ενώ προβλέπεται ότι στο τέλος του 2013 το έλλειμμα θα «ανέβει» στα 473,62 εκατ. ευρώ. Βάσει των προβλέψεων, το αντίστοιχο ποσό για το τέλος του 2014 θα φτάσει τα 905,29 εκατ. ευρώ.
Όπως διαπιστώνει ο ΛΑΓΗΕ, «με την υπάρχουσα σήμερα κατάσταση το σωρευτικό έλλειμμα θα εξακολουθήσει να  υφίσταται αυξανόμενο, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο το σύστημα στήριξης του τομέα ΑΠΕ».
Σε αυτό το πλαίσιο ο λειτουργός κρίνει απαραίτητη τη λήψη πρόσθετων μέτρων κατά την επόμενη περίοδο, για τη  σταδιακή απόσβεση του ελλείμματος έως το Δεκέμβριο του 2014.
Η πορεία του ελλείμματος, βάσει των εκτιμήσεων του ΛΑΓΗΕ φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, στο οποίο έχει αποτυπωθεί και το πώς θα είχε διαμορφωθεί το έλλειμμα εάν δεν είχαν ληφθεί τα φετινά πρόσθετα μέτρα (έκτακτη εισφορά κλπ) για την εξυγίανση του λογαριασμού:
Τι άραγε δεν καταλαβαίνετε; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: