2/2/13

Ο Ισπανός Τσουκάτος!


Μετά τον Ιάπωνα Πάγκαλο και τον Γάλλο Λοβέρδο μας ξεφύτρωσε και ο Ισπανός ΤσουκάτοςΣτη δίνη του "σκανδάλου Μπαρθένας" βυθίζεται πλέον η ισπανική κυβέρνηση!
Την ίδια ώρα που οι Ισπανοί πολίτες βυθίζονται μέσα στις συνέπειες της οικονομικής κρίσεις, αποκαλύψεις της εφημερίδας "El Pais" σχετικά με το «μαύρο χρήμα» έρχονται να ταρακουνήσουν δυνατότερα το «λαβωμένο» κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Μ. Ραχόι, καθώς αποκαλύπτεται πως περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ από τα 7,5 εκατομμύρια των πληρωμών που καταγράφονται στα... κιτάπια του πρώην ταμία του κόμματος, Λουίς Μπαρθένας, είναι εκτός των ορίων που καθορίζει ο νόμος περί χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.
Ο νόμος περί χρηματοδότησης των κομμάτων που ίσχυε εκείνη την περίοδο, απαγόρευε δωρεές προς τα κόμματα μεγαλύτερες των 60 χιλιάδων ευρώ τον χρόνο όπως και τις συνεισφορές από εταιρείες που είχαν συμβόλαια με το δημόσιο. Το 2007, η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο, απαγορεύοντας όλες τις ανώνυμες δωρεές.
Ο Λουίς Μπαρθένας, ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, παραιτήθηκε το 2009, όταν οι δικαστικές αρχές ξεκίνησαν να ερευνούν την πιθανή ανάμειξή του σε παράνομες πληρωμές από εργολάβους, καθώς και σε επιχειρήσεις συνεργάζονταν με το κράτος. Ο ίδιος ανέφερε στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι έφερε πίσω στην Ισπανία 10 εκατομμύρια ευρώ από τα 22 (;) που είχε σε τέσσερις ελβετικούς λογαριασμούς και πως πλήρωσε στην Εφορία 1 εκατομμύριο ευρώ (!), εκμεταλλευόμενος το πρόγραμμα "περί φορολογικής αμνηστίας", το οποίο έληξε τον περασμένο Νοέμβριο. Δήλωσε μάλιστα στον δικαστή Πάμπλο Ρουζ ότι τα συγκεκριμένα χρήματα τα είχε σε λογαριασμό εταιρείας με το όνομα "Tesedul" και πως δεν είχε δηλώσει τους λογαριασμούς του στην Ελβετία, γιατί οι «συνεταίροι του δεν είχαν συμφέρον να γνωρίζουν "άλλοι" πού είχαν τα χρήματά τους».
Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια όταν ο Μπαρθένας κατηγορήθηκε από τις δικαστικές αρχές για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος στα πλαίσια της διερεύνησης του σκάνδαλου Γκουρτέλ, ενός από τα πλέον πολύκροτα στην Ισπανία, στο οποίο εμπλεκόμενα ήταν και πάλι στελέχη του Λαϊκού Κόμματος. Τα λεφτά που διακινήθηκαν προήλθαν από συναλλαγές των περιφερειών της Μαδρίτης και της Βαλέντσια, μέσω του κόμματος με εταιρείες. Κατά τους υπολογισμούς των ισπανικών αρχών από το σκάνδαλο, το ισπανικό Δημόσιο έχασε κάπου 120 εκατομμύρια ευρώ. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ εκείνων που φέρεται να έχουν προβεί σε χορηγίες προς το Λαϊκό Κόμμα είναι και ο Π. Κρέσπο, «δεξί χέρι» του επιχειρηματία Φρ. Κορέα, πρωταγωνιστή του "σκανδάλου Γκουρτέλ".
Η γενική γραμματέας και νούμερο δύο στην ιεραρχία του κυβερνώντος κόμματος, Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεντάλ, η οποία επίσης φιγουράρει μεταξύ των αποδεκτών των μυστικών πληρωμών, σε εμφανώς αμυντική στάση, αρνήθηκε μετά βδελυγμίας ότι το κόμμα εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως το «Λαϊκό Κόμμα διατηρεί επίσημους λογαριασμούς, οι οποίοι είναι καθαροί, διαφανείς και υποβάλλονται στις Αρχές. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», τόνισε.
Κάποια στελέχη, ωστόσο, έχουν παραδεχθεί την ύπαρξη των «μαύρων ταμείων», όπως ο πρώην πρόεδρος της Γερουσίας Πίο Γκαρσία Εσκουδέρο. Παραδέχτηκε ότι όντως έχει λάβει τα χρήματα που είναι καταγεγραμμένα στα κρυφά βιβλία, λέγοντας πως το ποσό ισούται μ' ένα... δάνειο που είχε λάβει από το κόμμα προκειμένου να επιδιορθώσει το σπίτι του από ζημιές που είχαν προκληθεί από τρομοκρατική επίθεση της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μ. Ραχόι φαίνεται πως λάβανε 25.200 ευρώ σε ετήσια βάση επί 11 χρόνια, πριν γίνει πρωθυπουργός το 2011, ενώ τρεις προηγούμενοι ηγέτες του Κόμματος λάμβαναν παρόμοια ποσά. Τα έγγραφα αναφέρουν ότι και η Ντολόρες ντε Κοσπεντάλ λάμβανε χρήματα, όπως και οι δύο προηγούμενοι γενικοί γραμματείς του Λαϊκού Κόμματος, ο Άλβαρο Λαπουέρτα και ο Λουίς Μπάρσενας.
Υπό την πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως των πολιτών -την Πέμπτη το βράδυ, εκατοντάδες Ισπανοί συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του κόμματος φωνάζοντας «Κλέφτες!» και κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Παραιτηθείτε Τώρα»!- ο Ραχόι αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του. Βγήκε στην έκτακτη σύνοδο της ηγεσίας του Λαϊκού Κόμματος και σε ζωντανή πανεθνική τηλεοπτική αναμετάδοση, σε έντονα προσωπικό ύφος υποστήριξε «Ποτέ δεν έχω λάβει μαύρο χρήμα! Όλα είναι ψευδή. Έκανα περισσότερα χρήματα χάρη στο επάγγελμά μου παρά ως πολιτικός. Δεν μπήκα στην πολιτική για να βγάλω λεφτά! Οι Ισπανοί πολίτες να είναι σίγουροι πως τους κυβερνούν έντιμοι πολιτικοί!».
Πολλοί αναλυτές σχολίασαν ειρωνικά τις δηλώσεις του Ισπανού Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι θυμίζουν ανάλογες δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών: και μάλλον δεν έχουν και πολύ άδικο!   

Δεν υπάρχουν σχόλια: