28/2/13

Κωλοτούμπες στον ...αέρα!

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Αλ. Τσίπρα και μάλιστα μέσα στην Βουλή, σε «γερμανική» επένδυση στον τομέα των αιολικών πάρκων, που «αναμένει» δήθεν επί τριετία έγκριση για να προχωρήσει, αλλά παραμένει στο συρτάρι λόγω «κάποιων» που μπλοκάρουν τις ...διαδικασίες.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην εταιρεία "Deutsche Aeolia", επιχειρηματολογώντας μάλιστα ότι αυτό αποτελεί και ένδειξη ότι το κόμμα του δεν είναι εναντίον των επενδύσεων, ακόμα κι αυτών που προέρχονται από τη Γερμανία, ενώ υπογράμμισε ότι το σχήμα έχει έτοιμη χρηματοδότηση από την "Deutsche Bank", με υπογραφή του ίδιου του προέδρου της, Άκερμαν. Βέβαια αποκαλύφτηκε πως τελικά η υπογραφή ήταν του Νιλς Άκερμαν, στελέχους της Τράπεζας στο Λονδίνο και όχι φυσικά του Γιόζεφ Άκερμαν, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Τσίπρας. Αλλά αυτό δεν έχει ουδεμία σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι το ποια είναι η και τι θέλει "Deutsche Aeolia":
Επί της ουσίας πρόκειται για θυγατρική του ομίλου "Alpha Grissin AE" και αποτελεί σύμπραξή της με τη τράπεζα "Deutsche Bank". Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα της ίδιας της εταιρείας για την τελευταία αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου, «το 2007, η εταιρία ιδρύει από κοινού με την Deutsche Bank AG την εταιρεία Deutsche Aeolia Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το ποσοστό συμμετοχής της Εταιρείας ανέρχεται σε 20%».
Το 2009, ιδρύεται μία ακόμα "Aeolia", η "Karnobat Aeolia" στη Βουλγαρία, μέσω της κυπριακής θυγατρικής του ομίλου "Alpha Grissin ΑΕ". Από το ίδιο ενημερωτικό προκύπτει πώς η δεύτερη εταιρεία «συστάθηκε στα πλαίσια υπογραφής σύμβασης παραχώρησης συνολικής έκτασης 8.424 στρεμμάτων γης, για περίοδο 30 ετών, στην περιοχή Karnobat στην Κεντρική Βουλγαρία, περιοχή με υψηλό αιολικό δυναμικό, με στόχο την ανάπτυξη και λειτουργία αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 111 MW».
Το "ενδιαφέρον" της εταιρείας στην Ελλάδα επικεντρώνεται στους νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας, καθώς οι άδειες αιολικών πάρκων που έχει ζητήσει, από το Φεβρουάριο του 2008, είναι συνολικά έξι και αφορούν στην περιοχή Λεωνιδίου – Γερονθρών. Η συνολική επένδυση αναμένεται να υπερβεί τα 205 εκατ.  και με βάση το ποσό αυτό η εταιρεία "δικαιούται" κρατική επιχορήγηση κατά 40%. Μάλιστα η ίδια η εταιρεία "αυτοδιαφημίζεται" τόσο για την κρατική επιχορήγηση που δικαιούται όσο και για το γεγονός ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία είναι εξασφαλισμένη και εγγυημένη η τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγει στα αιολικά της πάρκα για τουλάχιστον τα επόμενα 20 χρόνια! Η υλοποίηση του προγράμματος βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡAE). 
Ενδιαφέρον τέλος έχει και η μετοχική σύνθεση του ομίλου, της μητρικής δηλαδή εταιρείας, όπου σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία σε ποσοστό 15% συμμετέχει η εταιρεία "Ιντρακομ Κατασκευές".
Δεν ξέρουμε ποιος ήταν αυτός που παρέσυρε τον κ.Τσίπρα στο ολίσθημα να λειτουργήσει ως ατζέντης μιας εταιρείας μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο! Όπως δεν ξέρουμε αν ο κύριος Τσίπρας γνωρίζει ότι αυτοί που αντιδρούν στην εν λόγω "επένδυση" είναι οι κάτοικοι των περιοχών που θέλει η "Deutsche Aeolia" να εγκαταστήσει τα αιολικά της πάρκα! Αυτό που όμως όφειλε να ξέρει ο κ.Τσίπρας είναι ότι η Βουλγαρική Κυβέρνηση έπεσε γιατί ακριβώς υποστήριξε παρόμοιες ...επενδύσεις σαν κι αυτές που επιδιώκουν η "Alpha Grissin" και η "Deutsche Bank". Εμάς σίγουρα δεν μας διαβάζει ο κ.Τσίπρας, αλλά δεν διαβάζει ούτε τον διεθνή τύπο, για να έχει άποψη για το τι έγινε τελικά στην Βουλγαρία;Ή για το τι γίνεται ακόμα και στην Γερμανία

Δεν υπάρχουν σχόλια: