24/2/13

Τελικά είμαστε αυτό που τρώμε;

Το διατροφικό σκάνδαλο με το "κρέας αλόγου" που εμπεριείχε ποσότητες φενυλοβουταζόνης, έχει πάρει διαστάσεις πραγματικής χιονοστιβάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προϊόντα και υποπροϊόντα κρέατος, καθώς και μεταποιημένα τρόφιμα που εμπεριέχουν κρέας όπως πχ. λαζάνια, εντοπίστηκαν από την Ρουμανία και την Βουλγαρία έως την Πορτογαλία, και από την Βρετανία και την Φιλανδία έως την Ιταλία και την Κύπρο! Τα ερωτηματικά που αυτόματα εγείρονται σε εκατομμύρια καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πως είναι δυνατόν εταιρείες να εμπορεύονται κρέας αλόγου και να το εμφανίζουν ως βόειο και για το πως τόσο εύκολα επικίνδυνες φαρμακευτικές ουσίες εισέρχονται στην ανθρώπινη διατροφική αλυσίδα, μπορεί να είναι μεν δικαιολογημένα δεν είναι όμως και αναπάντητα! Την απάντηση την έδωσε έμμεσα, ο υπουργός ανάπτυξης της Γερμανίας  Dirk Niebel!   
Ο Dirk Niebel υποστήριξε πως τα προϊόντα που κατασχέθηκαν στην Γερμανία επειδή περιείχαν "κρέας αλόγου" πρέπει να διανεμηθούν  σε άπορους! Η δήλωσή του όπως αναπαράγεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι  ακριβώς αυτή: «Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από την πείνα! Υπάρχουν και στη Γερμανία άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά να αγοράσουν τρόφιμα, και έτσι δεν πιστεύω ότι μπορούμε εμείς απλώς να πετάμε φαγητό». 
Ανάλογη πρόταση έχει διατυπώσει και μια φινλανδική εταιρεία αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Η εταιρεία Pοuttu ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από τις υγειονομικές αρχές της Φιλανδίας, να της δοθεί άδεια ώστε να διανείμει σε μη κυβερνητικές -φιλανθρωπικές οργανώσεις (!) τα προϊόντα έτοιμου φαγητού που αποσύρθηκαν από την αγορά επειδή περιείχαν κρέας αλόγου. Πολλές είναι οι εταιρείες που έχουν αναγκαστεί να αποσύρουν προϊόντα τους καθώς οι έλεγχοι απέδειξαν πως εμπεριείχαν κρέας αλόγων: H πολυεθνική Nestlé, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, απέσυρε από τα ράφια των σουπερμάρκετ γεύματα ζυμαρικών με βοδινό, αφού εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι περιείχαν DNA αλόγου. Τα «Buitoni Beef Ravioli» (ραβιόλια με μοσχαρίσιο κιμά) και «Beef Tortellini» (τορτελίνια με μοσχαρίσιο κιμά) και τα «Lasagnes a la Bolognaise Gourmandes» (λαζάνια με σάλτσα μπολονέζ) αποσύρθηκαν καθώς το ποσοστό κρέατος αλόγου που εντοπίστηκε ξεπερνούσε το 1% κι ως εκ τούτου έπρεπε να αποσυρθούν. Η δε βρετανική αλυσίδα  σούπερ μάρκετ Tesco παραδέχτηκε επίσημα, ανερυθρίαστα και χωρίς καμία νομική συνέπεια πως τα δικά της κατεψυγμένα γεύματα περιέχουν 100% κρέας αλόγου- γι αυτό και είναι φτηνά και έτσι μπορούν οι καταναλωτές των χαμηλών εισοδημάτων να τα αγοράζουν! 
Στην Γαλλία οι αρχές ανέστειλαν την άδεια λειτουργίας της γαλλικής εταιρείας επεξεργασίας κρέατος Spanghero, κατηγορώντας την ότι πωλούσε εν γνώσει της κρέας αλόγου με ψευδή σήμανση κρέατος βοδινού. Ωστόσο, λίγα 24ωρα αργότερα, η απόφαση αυτή ήρθε μερικώς και η εταιρεία θα μπορεί στο εξής να παράγει κιμά, λουκάνικα και έτοιμα γεύματα, θα συνεχίσει ωστόσο να της απαγορεύεται η συσσώρευση κατεψυγμένου κρέατος (!!!). Στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών Αγροτικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες ακριβώς για το θέμα αυτό οι υπουργοί των κρατών μελών, καθώς και ο ευρωπαίος επίτροπος Tonio Borg, αρμόδιος για την Υγεία και την Πολιτική των Καταναλωτών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας τροφίμων είναι από τα ασφαλέστερα στον κόσμο»... Ο Borg μάλιστα δήλωσε πως «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το κρέας αλόγου βλάπτει τους καταναλωτές». Για την ...παραπλανητική ετικέτα χάρη στην οποία με την κάλυψη του νόμου οι εταιρείες πουλούσαν αλογίσιο κρέας ως βοδινό, είπε πως επρόκειτο απλά για «λάθος... ίσως δόλιο, αλλά πάντως λάθος»! 
Για αυτό και δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη και η δήλωση του γερμανού υπουργού ανάπτυξης- αντιθέτως μπορεί να ερμηνεύσει την ουσία του διατροφικού σκανδάλου που ταρακουνάει την Ευρωπαϊκή Ένωση συθέμελα! Αντιθέτως πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στην μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν ...έφτασε το κρέας του αλόγου είναι η Χώρα μας- και αυτό είναι όντως δυσερμήνευτο!
Η ερμηνεία της δήλωσης του γερμανού υπουργού ανάπτυξης είναι απλή: σε μια Ευρώπη όπου κυριαρχούν οι νόμοι του κέρδους η ανθρώπινη ζωή περνάει σε δεύτερη μοίρα! Ακόμη και στο φαγητό υπάρχουν δύο τάξεις ανθρώπων: οι ...Εμίρηδες και οι Κακομοίρηδες! Και πάλι καλά να λέμε που ο γερμανός υπουργός ανάπτυξης δεν πρότεινε να σταλούν οι δεσμευμένες ποσότητες τροφίμων με το κρέας αλόγου στην Ελλάδα ως ανθρωπιστική βοήθεια! Έτσι και αλλιώς κάποια από τα άλογα αυτά έχουν προέλευση την χώρα μας! Και διόλου απίθανο πολλά από αυτά να τα έχουμε ήδη καταναλώσει, χωρίς βέβαια να το ξέρουμε! Και μάλλον αυτό δεν θα το μάθουμε και ποτέ! Γιατί αν ισχύει η παροιμία "είμαστε ότι τρώμε" μάλλον έχουμε ήδη μεγάλο πρόβλημα: ίσως και για αυτό τελικά να ανεχόμαστε τόσα πολλά στην χώρα μας- δεν είναι ότι μας ...ψεκάζουν αλλά ότι έχουμε καταναλώσει τόνους ...όνων και ημιόνων!      
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: