20/2/13

Τι άνεμος φυσάει στην Βουλγαρία;

Είχαν προηγηθεί μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα -την πιο φτωχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης- κατά της υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεκατέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και πέντε γυναίκες, τραυματίστηκαν σοβαρά μετά την διαδήλωση της Τρίτης, στη Σόφια, στην οποία σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε τη σύλληψη τουλάχιστον 25 ατόμων. Από τα επεισόδια υπέστησαν υλικές ζημιές ένα αστυνομικό λεωφορείο και δύο αυτοκίνητα, ενώ ακόμη ένα αστυνομικό όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι συγκρούσεις αυτές αποτέλεσαν το αποκορύφωμα ενός μπαράζ διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων που επί 11 σχεδόν ημέρες συγκλονίζουν την Βουλγαρία με κύριο αίτημα των διαδηλωτών την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στην χώρα! 

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είχε προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα, παύοντας τον υπουργό Οικονομικών της Κυβέρνησής του, υποσχόμενος μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και τιμωρώντας τις ξένες εταιρείες που λυμαίνονται τον ενεργειακό κλάδο της Χώρας, ωστόσο τα μέτρα αυτά δεν κατάφεραν να εκτονώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, τις μαζικές διαμαρτυρίες και τις βίαιες διαδηλώσεις!
Πολλοί Βούλγαροι είναι δυσαρεστημένοι για το υψηλό ενεργειακό κόστος, το χαμηλό επίπεδο ζωής και τη διαφθορά στη χώρα. Είκοσι πέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με τραύματα ύστερα από συγκρούσεις με την αστυνομία μόνο κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις.
«Έχουμε αξιοπρέπεια και τιμή. Είναι ο λαός αυτός που μας εμπιστεύτηκε την εξουσία και σήμερα τού την παραδίδουμε. Δε θα συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση επί των ημερών της οποίας οι πολίτες υφίστανται ξυλοδαρμό από την αστυνομία και οι απειλές για διαδηλώσεις αντικαθιστούν την πολιτική συζήτηση» τόνισε ο Μπορίσοφ, απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο.
Οι Βούλγαροι βουλευτές επρόκειτο να ψηφίσουν, σήμερα, επί της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ, αλλά ο Μπορίσοφ τους αιφνιδίασε ανακοινώνοντας την παραίτησή του. 
«Δεν μπορώ να μείνω και να κοιτώ τη ματωμένη Γέφυρα του Αετού» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην πολυσύχναστη διασταύρωση στο κέντρο της Σόφιας, που έγινε χθες θέατρο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών.
«Κάθε ρανίδα αίματος είναι ντροπή για εμάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ και πρόσθεσε: «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε σε αυτά τα τέσσερα χρόνια».
Υπενθυμίζεται ότι, οι μαζικές διαδηλώσεις της τελευταίας περιόδου στη Σόφια και τις άλλες βουλγαρικές πόλεις είχαν ως εφαλτήριο τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, στο φτωχότερο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Στη βουλγαρική αγορά ενέργειας κυριαρχούν τρεις εταιρείες: δύο τσεχικές, η CEZ και η Energo-Pro,  και μια αυστριακή, η EVN
Το φθινόπωρο που μας πέρασε η Βουλγαρική Κυβέρνηση βλέποντας την δραματική κατάσταση που διαμορφωνόταν στον τομέα του ενεργειακού της κόστους, είχε αποφασίσει να λάβει δραστικά μέτρα και να προβεί σε περικοπές και μάλιστα αναδρομικές των επιδοτήσεων και ταυτόχρονα να αυξήσει τα τέλη σύνδεσης των ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με το κρατικό ενεργειακό δίκτυο. Λογάριαζε όμως χωρίς την σύμφωνη γνώμη της ...Γερμανίας! Στις 8 Οκτωβρίου οι πρέσβεις 15 κρατών, απέστειλαν επιστολή προς το βουλγαρικό υπουργείο Ενέργειας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα αυτά θεωρώντας ότι έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις του κλάδου (!!!) Την επιστολή συνυπέγραφαν οι πρεσβευτές της Γερμανίας, της Κίνας, του Βέλγιο, της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας, της Κορέας, της Πορτογαλίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Λιθουανίας, της Σλοβακίας και της Ελλάδας (!!!). Τα σχέδια τελικά της Βουλγαρικής Κυβέρνησης να περικόψει την ανεξέλεγκτη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό της σύστημα ναυάγησαν: στο παρασκήνιο οι πιέσεις που της ασκήθηκαν ήταν ουκ ολίγες
Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 13% από τον περασμένο Ιούλιο. Ο βαρύς χειμώνας σε συνδυασμό με την μεγάλη φτώχεια που επικρατεί στην χώρα, όπου οι μέσοι μισθοί είναι μόλις 380 ευρώ το μήνα, οδήγησαν τους πολίτες σε μια κοινωνική έκρηξη άνευ προηγουμένου.  Την Κυριακή, 100.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της Σόφιας με αυγά και ντομάτες και συγκρούστηκαν σφοδρά με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές έκαψαν λογαριασμούς ρεύματος και κατάγγειλαν την κυβέρνηση Μπορίσοφ για την αποτυχία να συγκρατήσει την πτώση του βιοτικού επίπεδο της χώρας. Πολλοί διαδηλωτές απαίτησαν η χώρα να επανακρατικοποιήσει τις εταιρείες κοινής ωφελείας. Και πολλοί ήταν αυτοί που παρομοιάζουν την ελίτ πως τους κυβερνάει με την Μαφία
Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν όλες τις επόμενες ημέρες με την ίδια ένταση και αποφασιστικότητα! Ακόμα και μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης πολλοί πολίτες δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν στους δρόμους μέχρι να δουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος να μειώνονται δραστικά! Για τους πιο φτωχούς από αυτούς αυτό είναι πλέον ζήτημα ζωής καθώς αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε ένα από τα πιο απαραίτητα αγαθά: την ενέργεια! 

«Γινόμαστε μάρτυρες του πώς το ψυγείο ακύρωσε την τηλεόραση» δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής, Αρμάν Μπαμίκιαν, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η τηλεόραση βομβαρδίζει καθημερινά τους πολίτες με τα μακρο-οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλό και το ψυγείο άδειο.
«Πώς να πληρώσω 300 ευρώ ρεύμα και θέρμανση όταν αυτό το ποσό ισοδυναμεί με το μισθό μου; Να μην φάμε; Να μην ταΐσω τα παιδιά μου;» αναρωτιόταν μια Βουλγάρα, η οποία κατέβηκε στους δρόμους. Πάνω από 100 χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε 35 πόλεις της χώρας.
O πρωθυπουργός εμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες στις αρχές της εβδομάδας για να δηλώσει ότι θα προτείνει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να ακυρωθούν οι αυξήσεις 13%  που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο του 2012. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η τιμή του ρεύματος μπορεί να μειωθεί 8%» συνέχισε ο Μπορίσοφ. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την παραίτηση του υπουργού οικονομικών της Κυβέρνησής του  και υπέρμαχο της δημοσιονομικής προσαρμογής, Συμεών Ντιάνκοφ. Απείλησε δε με κυρώσεις τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά όμως δεν ήταν αρκετά για να ηρεμήσουν τους εξαγριωμένους πολίτες της Χώρας. Σε μία χώρα όπου ο μέσος μισθός είναι 350 ευρώ, ο κατώτατος 155 και η μέση σύνταξη μόλις 75 ευρώ, το να πληρώνουν χαράτσι για την "Πράσινη Ανάπτυξη της Γερμανικής Οικονομίας" ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
«Οι διαδηλώσεις είχαν σαν αφορμή την αύξηση της τιμής του ρεύματος, όμως οι ρίζες τους είναι βαθύτερες» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ. Όπως υπενθυμίζει όμως η ισπανική εφημερίδα "El Pais", ο ίδιος πρόεδρος πριν από δύο μήνες δήλωνε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων "Efe" ότι είναι περήφανος για το γεγονός ότι η χώρα έχει έλλειμμα κάτω από 2% και χρέος μόλις 16% του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα της «σφιχτής» οικονομικής πολιτικής των τελευταίων τεσσάρων ετών. 

Οι πρωτεργάτες των αυθόρμητων διαδηλώσεων στις πόλεις Σόφια, Βράτσα, Ντόμπριτς, Κιούστεντιλ και Πάζαρτζικ δήλωσαν στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Ήδη λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της Κυβέρνησης χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί και έχουν αποκλείσει τα κεντρικά κτήρια της εταιρείας CEZ!  Ο Γιάνκο Πέτροφ, ένας εκ των διοργανωτών των διαδηλώσεων στη Σόφια, δήλωσε ότι η πτώση της κυβέρνησης δεν λύνει τα προβλήματα των πολιτών, γι' αυτό και, όπως είπε, οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν έως την επόμενη Κυριακή, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και απόψε συγκεντρώσεις δυσαρεστημένων πολιτών. «Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους» τόνισε. Ο ίδιος εξήγησε ότι οι διαδηλωτές θα ζητήσουν τη σύγκληση μιας "Μεγάλης Εθνικής Συνέλευσης", που θα τροποποιήσει το βουλγαρικό Σύνταγμα, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής στους πολίτες, σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, κατά το παράδειγμα της Ισλανδίας«Εάν τα κόμματα ταχθούν κατά της συμμετοχής των πολιτών, αυτό σημαίνει πως δεν έχουν καμιά θέση στη Βουλγαρία» υπογράμμισε ο κ. Πετρόφ.
Από την πλευρά της, η Αικατερίνα Ντιμίτροβα, που συντονίζει τις διαδηλώσεις στη Βράτσα, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές τάσσονται κατά της πολιτικής ελίτ, που κυβερνά τη χώρα εδώ και 23 χρόνια. Κατά την άποψή της, υπάρχουν αρκετοί νέοι και μορφωμένοι άνθρωποι στη Βουλγαρία, οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση του κράτους. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Μπόικο Μπορίσοφ ήταν ο χειρότερος ή χειρότερος από κάποιον άλλον. Συνέχισε απλώς αυτό που γίνεται εδώ και 23 χρόνια. Θέλουμε να σταματήσει αυτό. Θέλουμε όλοι όσοι έχουν χάσει την αξιοπιστία τους, να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά η κ. Ντιμίτροβα. Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων είναι σε επαφή μεταξύ τους προκειμένου να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους. Αλλά το ίδιο κάνουν και οι ξένοι ...πρεσβευτές, ανάμεσά τους και ο Έλληνας! Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι ο άνεμος που σηκώθηκε πάνω από τις κορφές της Ρίλα και της Ροδόπης μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε έναν ευρωπαϊκό Σιμούν, που θα φέρει μια πραγματική Άνοιξη στην Ευρώπη, σαρώνοντας τον χειμώνα του νεοφιλελευθερισμού και της νεοαποικιοκρατίαςΑνάμεσα σε αυτούς που τρέμουν μια τέτοια εξέλιξη είναι απόλυτα σίγουρο πως συμπεριλαμβάνεται και ο ...έλληνας πρέσβης!
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: