15/2/13

Εις υγείαν!


Εις υγείαν των κορόιδων!
Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγορίου Πεπόνη βρίσκεται μία ακόμη σκανδαλώδης σύμβαση έργου της ΔΕΗ με μια από τις "αυτοαποκαλούμενες" εταιρείες της πράσινης ανάπτυξης- την πολυθρύλητη ΤΕΡΝΑ. Για το ίδιο θέμα έχουν γίνει τουλάχιστον δύο επερωτήσεις στην Βουλή (και μάλιστα η μία από βουλευτή του κυβερνητικού στρατοπέδου) αλλά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής μέχρι στιγμής σιωπά προκλητικά και αλαζονικά!  
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά από επίσημη καταγγελία του πρώην στελέχους της ΔΕΗ, Αναστάσιου Πέτρου, σύμφωνα με την οποία: "η διοίκηση της ΔΕΗ ακολουθεί για ακόμη μία φορά ...λανθασμένους  χειρισμούς σε ότι αφορά έργα που αν μη τι άλλο ζημιώνουν την Επιχείρηση και τον Ελληνικό Λαό με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ". 
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα η ΔΕη προχώρησε σε διακήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή και εγκατάσταση ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο. Στον  διαγωνισμό ως ανάδοχος επιλέχθηκε τελικά η εταιρεία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, παρόλο που η προσφορά της ήταν υπερπολλαπλάσια (κατά 52% αυξημένη) της προσφοράς που έκανε για το ίδιο έργο φινλανδική εταιρεία Wartsila-η οποία είχε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τη ΔΕΗ.
Στις 30 Ιουλίου 2009 υπεγράφη τελικά η σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για «την προμήθεια και εγκατάσταση ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής καθαρής ηλεκτρικής ισχύος 110 - 120 MW, μετά των βοηθητικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, στη θέση Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή του Δήμου Νότιας Ρόδου: συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού επένδυσης κατά τη μελέτη της Επιχείρησης 120 εκατομμυρίων ευρώ». Και σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα στοιχεία η σύμβαση υπεγράφη με τίμημα 182,7 εκατ. ευρώ δηλαδή ακριβότερα κατά 62,7 εκατ. ευρώ ή 52% από τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου! 
Ένα χρόνο (!!!) μετά την υπογραφή της σύμβασης ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ, η ΔΕΗ βρήκε και το οικόπεδο όπου θα κατασκευαζόταν ο Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής. Συγκεκριμένα στις 31/03/2010 η ΔΕΗ προχώρησε στην υπογραφή Μισθώτριας Σύμβασης με την ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου) με την οποία εκμισθώνει για διάστημα 50 ετών έκταση 88.992,00 τμ. για την κατασκευή της ΑΗΣ Νότιας Ρόδου. Στις 21/12/2010 το διοικητικό συμβούλιο αποδέχθηκε την αγορά του οικοπέδου έναντι τιμήματος 3.239.000 ευρώ. 
Η μεταγραφή και έκδοση πιστοποιητικού ιδιοκτησίας ολοκληρώθηκε στις 11/10/2011 και στις 13/10/2011 κοινοποιήθηκε στον ανάδοχο ΤΕΡΝΑ. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην καταγγελία «σήμερα 38 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης και 8 μήνες μετά την συμβατική ημερομηνία λειτουργίας η κατασκευή του έργου δεν έχει καν ξεκινήσει αφού η ΔΕΗ δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την αγορά οικοπέδου επί του οποίου υποτίθεται ότι η ΤΕΡΝΑ θα κατασκεύαζε την μονάδα». Το παραπάνω επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός με την από 26-7-2012 εισήγησή του  στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Ο ίδιος τότε ανέφερε ότι «στις 04/05/2012 εκκρεμεί η έκδοση Οικοδομικής Αδείας για το οικόπεδο των κυρίων εγκαταστάσεων, ενώ το οικόπεδο για τις παράκτιες εγκαταστάσεις δεν έχει ακόμη αποκτηθεί». 
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα όμως η Διοίκηση της Επιχείρησης, πριν προχωρήσει στην αγορά του οικοπέδου δεν είχε εξασφαλίσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις όπως είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η καταλληλότητα του οικοπέδου. Αυτό προκύπτει και από την 4/4/2012 Προσωρινής Διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αναστέλλεται η εκτέλεση των υλικών ενεργειών του νέου σταθμού. Δύο ημέρες αργότερα η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρόδου εκδίδει την 2276/06.04.2012 αναστολή εκτέλεσης της 25/2012 Οικοδομικής Αδείας, με αποτέλεσμα το έργο να παραμένει σε εκκρεμότητα.
Το πιο χοντροκομμένο αστείο, στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι η ΔΕΗ, παρόλα τα παραπάνω προχώρησε κανονικά (;) στην προκαταβολή τιμήματος 18,2 εκατ. ευρώ προς την ΤΕΡΝΑ για το β' στάδιο του έργου, όταν δεν είχε καν ολοκληρωθεί η α' φάση αυτού!!! 
Στις ίδιες καταγγελίες προχώρησε και ένα ακόμη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, ο κ. Τσαρούχας κατήγγειλε μεθοδεύσεις τόσο κατά την δημοπράτηση του έργου όσο και την αναιτιολόγητη υπερτιμολογημένη ανάθεση στην ΤΕΡΝΑ. Μάλιστα και η ίδια η εταιρεία Wartsila από την πλευρά της σε επιστολή της προς την ΔΕΗ αναφέρει ότι ένας σταθμός με τετράχρονες μηχανές και πολυτελείς υποδομές και προδιαγραφές δεν θα κόστιζε πάνω από 820 ευρώ ανά εγκατεστημένο KW, όταν το έργο ανατέθηκε στην ΤΕΡΝΑ με τιμή 1.600 ευρώ ανά KW!!!
Το ζήτημα είναι ότι το όλο θέμα έχει κοστίσει ήδη στην ΔΕΗ- και στον Ελληνικό Λαό- περισσότερα από 37 εκατ. ευρώ σε πληρωμές και αποζημιώσεις προς την ΤΕΡΝΑ!!! 
Το όλο θέμα είναι τώρα στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγορίου Πεπόνη αλλά και στην Βουλή των Ελλήνων, καθώς έχουν κατατεθεί δύο τουλάχιστον επερωτήσεις- μια από τον βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας(;) Λευτέρη Αυγενάκη και μία από 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά την διάσταση που πήρε το όλο θέμα η κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ανάδοχος του έργου, δήλωσε ότι αμετάκλητα αποσύρεται από το έργο, ζητώντας επιπλέον 12 εκατ. ευρώ ως αντιστάθμισμα των διαφυγόντων κερδών της(!!!)
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι αμείλικτα και  αφορούν, εν τέλει, στην αδυναμία διαφύλαξης του δημόσιου συμφέροντος, αφού προκύπτει μεγάλη οικονομική ζημία για την ΔΕΗ, άρα και για τα δημόσια οικονομικά και τους πολίτες και προς όφελος μόνο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ! Σε αυτά τα ερωτήματα βέβαια θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις τόσο οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ όσο και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι- τόσο ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα όσο και της Ελληνικής Βουλής! Η δε Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει πότε σκοπεύει να ...αποκρατικοποιήσει τις εταιρείες που λυμαίνονται το κρατικό χρήμα! Το καίριο ερώτημα όμως που πρωτίστως οφείλει να απαντήσει ο ίδιος ο Ελληνικός Λαός είναι το ως πότε θα ανέχεται την πολιτική: "Profit für wenige – Schaden für viele!"   



Δεν υπάρχουν σχόλια: