4/1/13

Ένοχος ή αποδιοπομπαίος τράγος;


«Ένοχος ή αποδιοπομπαίος τράγος;»: αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου στο έγκυρο περιοδικό "The Economist" αναφορικά με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και όσα έχουν εξελιχθεί με τη περιβόητη "λίστα Λαγκάρντ". 


Τελικά, ο πρώτος ένοχος από το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας για φοροδιαφυγή, δεν είναι κάποιος κάποιος διάσημος μεγιστάνας, αλλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας. Το 2010 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας στο πρόγραμμα διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, παρέλαβε από τη γαλλική κυβέρνηση σε δίσκο του υπολογιστή τα ονόματα των περίπου 2.000 Ελλήνων με ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έπρεπε αμέσως να είχε παραδώσει τη "λίστα Λαγκάρντ" , που πήρε το όνομα από την τότε Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Christine Lagarde, στην ελληνική οικονομική αστυνομία.
Αντ΄ αυτού την κράτησε, σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων προς την Ελληνική Βουλή για την διενέργεια κοινοβουλευτικής έρευνας εναντίον του. Το πόρισμα υποστηρίζει ότι υπάρχουν «ενδείξεις» πως ο κ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε τα ονόματα των τριών μελών της οικογένειάς του πριν από τη μεταφορά της λίστας σε ένα USB stick. Η προγραμματισμένη έρευνα των οικονομικών αρχών είχε τότε καταρρεύσει: Δύο διευθυντές του ΣΔΟΕ, της Ελληνικής οικονομικής αστυνομίας, είπαν ότι δεν έλαβαν ποτέ επίσημες οδηγίες από τον κ. Παπακωνσταντίνου, να προχωρήσουν.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει τώρα μια πρόταση για κοινοβουλευτική έρευνα εναντίον του, με την προοπτική της άρσης της ασυλίας του και της δίωξης του από ειδικό δικαστήριο, με την κατηγορία της πλαστογράφησης και νόθευσης εγγράφων και της παράβασης καθήκοντος.  Έχει διαγραφεί από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) και τον αποκήρυξε ακόμη και το πρώην αφεντικό του, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος αρνείται ότι αλλοίωσε το CD, ισχυριζόμενος ότι έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος, από αυτούς που δεν εξασφάλισαν, ως όφειλαν, τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί αν οι άνθρωποι της λίστας ήταν φοροφυγάδες.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο σημερινός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει μια κοινοβουλευτική έρευνα, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης.
Οι αρχές ισχυρίζονται ότι κράτησε το USB stick στο συρτάρι του γραφείου του για περισσότερο από ένα χρόνο πριν από την αποστολή του στον τωρινό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, την επόμενη ημέρα που ο Γιάννης Στουρνάρας, ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, είπε ότι θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα, ζητώντας ένα άλλο  αντίγραφο του δίσκου από το Παρίσι.
Τα ονόματα τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα τα οποία διέρρευσαν σε περιοδικό ερευνητικής δημοσιογραφίας θα μπορούσαν να διαβαστούν σαν κατάλογος της σπουδασμένης στην Εσπερία επιχειρηματικής και επαγγελματικής ελίτ της Ελλάδας Ο νέος δίσκος που βρίσκεται στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα, περιέχει τα ονόματα της οικογένειας του κ. Παπακωνσταντίνουτης Ελένης Παπακωνσταντίνου, δικηγόρου εμπορικού δικαίου απόφοιτης του Χάρβαρντ και μέλους του ΤΑΙΠΕΔ, και του συζύγου της, με κοινό λογαριασμό ύψους 1,2 εκ. ευρώ, καθώς και του συζύγου της αδερφής της κυρίας Παπακωνσταντίνου, μεσίτη αγοράς όπλων για το Πολεμικό Ναυτικό. Στις 2 Ιανουαρίου, η κυρία Παπακωνσταντίνου, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν έκανε τίποτα παράνομο, παραιτήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε ταχεία τιμωρία για τους φοροφυγάδες στο μήνυμά του για το νέο έτος, επιμένοντας ότι κανείς δεν θα έχει ασυλία από τυχόν ποινική δίωξη. Οι συμπατριώτες του, πάντως, είναι επιφυλακτικοί: σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, τα δύο τρίτα των Ελλήνων θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει με την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: