15/1/13

Αντί για τάνκς ...ανεμογεννήτριες!

Ο Παπανδρέου καλεί τις ΗΠΑ να "ξαναεπέμβουν" στην Ελλάδα: αυτή την φορά όχι για να αντιμετωπίσουν τον "κομουνιστικό κίνδυνο" αλλά για να προωθήσουν την ..."Πράσινη Ανάπτυξη"!
Η κρίση που διέρχεται η Ευρώπη, επιβάλλει την αμερικανική επέμβαση. Ο Ομπάμα αντιμετωπίζει δυο προκλήσεις: να "σώσει" την Ευρώπη και κυρίως για να "σώσει" την Ελλάδα, υποστηρίζει σε άρθρο του στην γαλλική ιστοσελίδα "slate.fr", ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Την παρέμβαση του Μπάρακ Ομπάμα ώστε να ...σωθεί τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα, ζητά ο Γιώργος Παπανδρέου με άρθρο του στη γαλλική ιστοσελίδα "slate.fr". Ο πρώην πρωθυπουργός, αναφέρεται αρχικά στην μεταπολεμική περίοδο όταν η αμερικανική παρέμβαση, κάτω από την απειλή των ...σοβιετικών τανκς, έφερε ευημερία στην Ευρώπη, ώστε να σταματήσει η κομμουνιστική επέκταση.   Αναφέρει ότι η προσπάθεια αυτή έφερε καρπούς, με πολιτικά κυρίως αποτελέσματα και ήταν η μεγαλύτερη νίκη της αμερικανικής διπλωματίας στον 20ο αιώνα. Όμως όπως ο ίδιος ισχυρίζεται «σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, κινδυνεύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που βοήθησαν οι ΗΠΑ να χτιστεί στην ήπειρό μας, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Γι' αυτό και πρέπει να βοηθήσουν ξανά την Ευρώπη». 
Για τον κ. Παπανδρέου, τώρα που απειλείται αυτό το "ευρωπαϊκό σχέδιο" απαιτείται η επέμβαση των ΗΠΑ και του προέδρου Ομπάμα προσωπικά: «Το ευρωπαϊκό σχέδιο τελεί υπό απειλή και η κατάσταση απαιτεί την επιστροφή της αμερικανικής ηγεσίας. Η Ευρώπη είναι σίγουρα η μόνη που έχει στην διάθεσή της τα απαραίτητα μέσα για να εξέλθει της κρίσης, ωστόσο, κατά την δεύτερη θητεία του, ο πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να βοηθήσει (την Ευρώπη) προστατεύοντάς την από τον εαυτό της. Θα πρέπει πρώτα απ' όλα να σώσει την Ελλάδα. Η χώρα μου συναίνεσε συχνά στην εφαρμογή του δόγματος της δραστικής λιτότητας που κυριαρχεί στην Ευρώπη, αλλά για τις διεθνείς αγορές ομολόγων, οι περικοπές στον ελληνικό προϋπολογισμό δεν είναι προφανώς αρκετά βαθιές», σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός.   
Όπως λέει ο κ. Παπανδρέου, η Ευρώπη πρέπει να είναι σαφής ότι η κρίση τελειώνει εδώ και η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωζώνης, αλλά μια τέτοια δήλωση για να είναι αξιόπιστη θα πρέπει να έχει και τη στήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Και εκεί ο Ομπάμα πρέπει να παρέμβει και να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης με «επιδέξια διπλωματία.» Ο Ομπάμα θα πρέπει, κατά τον κ. Παπανδρέου, να θυμίσει στους Γερμανούς πώς τους στήριξαν οι ΗΠΑ, όχι μόνο την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου αλλά και κατά τη διάρκεια της ταραχώδους δεκαετίας που ακολούθησε την "πτώση του Τείχους" και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Και θα πρέπει να πείσει την Άνκελα Μέρκελ να χρησιμοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ με "ευρωπαϊκό πνεύμα". Θα πρέπει επίσης να πείσει τους ευρωπαίους να αναλάβουν αποφασιστική δράση με χρηματοδότηση έργων υποδομής.     
Επισημαίνει ακόμη,  ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ, τη λεκάνη της Μεσογείου αλλά και που ταράσσεται από εξεγέρσεις και βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για επενδύσεις στην περιοχή και να χρησιμοποιήσει την επιρροή του, ξεκινώντας μια πρωτοβουλία ειρήνης που θα ενώσει Μέση Ανατολή, Μεσόγειο και Ευρώπη.   
Αυτό που πρωτίστως χρειάζεται, επισημαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένα «Πράσινο Σχέδιο Μάρσαλ» που θα συμβάλει στην αναζωογόνηση μιας χώρας της οποίας η ιστορία είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία των ΗΠΑ. 
Γράφει χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περιοχή της Νότιας Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής είναι απαραίτητη για την αμερικανική ασφάλεια, και οι ΗΠΑ θα πρέπει να στείλουν στην περιοχή μια δυναμική εμπορική αντιπροσωπεία, για να σταλεί ένα θετικό μήνυμα ενθάρρυνσης των επενδύσεων. Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει τη δύναμη, και θα πρέπει να ασκήσει την επιρροή του, για να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία που θα ενώσει τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη, γύρω από άξονες όπως την ενέργεια, τη διπλωματία και φυσικά την ειρήνη. Ενα "πράσινο σχέδιο Μάρσαλ", το οποίο θα αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της περιοχής».   
«Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να τον θυμόμαστε, από το να είναι κληρονόμος του Ρούσβελτ, του Τρούμαν και του Κένεντι;» καταλήγει στο άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: