12/1/13

Ο σοσια...ληστής κ. Ολάντ...


Ενοπλη επέμβαση στο Μάλι για να υποστηρίξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις έναντι των ισλαμιστών ανταρτών και των αυτονομιστών Τουαρέγκ, άρχισαν γαλλικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. 
«Το Μάλι αντιμετωπίζει επίθεση τρομοκρατικών στοιχείων από τον Βορρά, των οποίων όλος ο κόσμος γνωρίζει πλέον τη βαρβαρότητα και τον φανατισμό. Διακυβεύεται λοιπόν σήμερα η ίδια την ύπαρξη αυτού του φίλου κράτους, του Μάλι, την ασφάλεια του λαού του καθώς και εκείνη των 6000 υπηκόων μας που ζουν εκεί», εξήγησε ο Ολάντ και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί για όσο αυτό είναι αναγκαίο. 
Οι γαλλικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή, επιβεβαίωσε αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι Γάλλοι στρατιώτες έφτασαν στη χώρα.
Την απόφαση της Γαλλίας στηρίζει και η Βρετανία, δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. Για την ώρα δεν έχουν συνδράμει άλλες δυτικές χώρες, στη χώρα βρίσκονται όμως νιγηριανές και σενεγαλέζικες δυνάμεις, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, στην πρωτεύουσα Μπαμακό.
Στο μεταξύ, το Μάλι έχει ήδη τεθεί με εντολή του προέδρου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η έκτακτη κατάσταση ισχύει για όλη τη χώρα, ανέφερε η κυβέρνηση.
Οι δυνάμεις των ανταρτών αναπτύσσονται στο βόρειο τμήμα της χώρας και πρόσφατα κατέλαβαν την πόλη Κόνα, την μεγαλύτερη πριν από το Μόπτι όπου βρίσκονται κυβερνητικά στρατεύματα, γεγονός που επιτάχυνε ακόμη περισσότερο την απόφαση για επέμβαση.
Τέσσερις Γάλλοι είναι όμηροι των ανταρτών, οι οποίοι έχουν απειλήσει με αντίποινα αν η Γαλλία επέμβει στη χώρα, η οποία υπήρξε γαλλική αποικία.
Η Γαλλία είχε πιέσει διπλωματικά για να αναληφθεί διεθνής δράση κατά των ισλαμιστών ανταρτών του βόρειου Μάλι που απειλούν με τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, αλλά οι προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα. Αναποτελεσματικές φαίνεται ότι ήταν οι ως τώρα ενέργειες για την εκπαίδευση και ενίσχυση του στρατού του Μάλι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε ότι θα επιταχύνει τη λήψη δραστικών μέτρων και θα στείλει 200 τουλάχιστον εκπαιδευτές στο Μάλι για να βοηθήσει στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας του στρατού του. Η επίτροπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον δήλωσε ότι οι πρόσφατες νίκες των ανταρτών υπογραμμίζουν την ανάγκη για «ενίσχυση και επιτάχυνση της διεθνούς βοήθειας» στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της κρατικής εξουσίας σε ολόκληρη Μάλι. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ... θα επιταχύνει τις προετοιμασίες για την ανάπτυξη μιας στρατιωτικής αποστολής στο Μάλι για να παρέχει εκπαίδευση και συμβουλές στις δυνάμεις του Μάλι», δήλωσε με έμφαση η κα. Άστον.«Η κατάσταση καταδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση και επιτάχυνση της διεθνούς δέσμευσης για να βοηθήσουμε στην επιστροφή της σταθερότητας και την αποκατάσταση της κρατικής εξουσίας σε ολόκληρο το Μαλί, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ», υπογράμμισε η Άστον σε ανακοίνωσή της.
Το Μάλι είναι ένα από τα μεγαλύτερα κράτη της Δυτικής Αφρικής. Επί αποικιοκρατίας ονομαζόταν Γαλλικό Σουδάν. Η έκταση της χώρας είναι 1.240.000 τετ. χλμ., και έχει  12.666.987 κατοίκους, με βάση τις εκτιμήσεις του 2009, εκ των οποίων το 90% είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι. Το Μάλι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πτωχότερες χώρες του κόσμου, καθώς το 65% περίπου της συνολικής του έκτασης καταλαμβάνεται από την έρημο Σαχάρα. Οι οικονομικές δραστηριότητες εντοπίζονται στις παραποτάμιες περιοχές, οι οποίες αρδεύονται από τον ποταμό Νίγηρα. Το 80% του εργατικού δυναμικού απασχολείται στις αγροτικές και αλιευτικές εργασίες, ενώ η στοιχειώδης εγχώρια βιομηχανία περιορίζεται στην επεξεργασία αγροτικών προϊόντων. Η οικονομία της χώρας είναι εύθραυστη, καθώς στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην παραγωγή βαμβακιού και εξαρτάται από την τιμή του προϊόντος στις διεθνείς αγορές. 
Το Μάλι όμως θεωρείται πως έχει πλούσιο υπέδαφος με μεγάλα κοιτάσματα που περιλαμβάνουν χρυσό, ουράνιο, αλάτι και πετρέλαιο. Περίπου το ήμισυ του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με εισοδήματα κάτω από 1,25 δολάρια την ημέρα.   Οι Τουαρέγκ (Tuareg), είναι ένας Βερβερικός νομαδικός λαός της κεντρικής και νότιας Σαχάρας. Η ονομασία "Τουαρέγκ" είναι αραβική και σημαίνει "περιπλανώμενος". Στη γλώσσα τους ονομάζονται Ιμουχάγ (Imuhaγ). Ο πληθυσμός τους φθάνει περίπου το 1.200.000 σε όλη την περιοχή εξάπλωσης τους που περιλαμβάνει τα κράτη του Νίγηρα, του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο,της Αλγερίας, και της Λιβύης. 
Την περασμένη άνοιξη μαχητές Τουαρέγκ του «Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαγουάντ» (MLNA) και στελέχη της ισλαμικής οργάνωσης "Άνσαρ Ντιν" Υπερασπιστές της Πίστεως»)προχώρησαν στην κατάληψη πόλεων στο βόρειο τμήμα του Μάλι, εκμεταλλευόμενα το κενό εξουσίας που προέκυψε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην πρωτεύουσα Μπαμάκο. Στις 22 Μαρτίου 2012 εκδηλώθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα με τις ευλογίες της Γαλλίας.  
Οι πραξικοπηματίες διαμαρτύρονταν για τον τρόπο που χειριζόταν η νόμιμη κυβέρνηση του Μάλι την εξέγερση των Τουαρέγκ στο βορρά. Το πραξικόπημα όμως επέφερε τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα  από αυτά που προφασίζονταν οι εμπνευστές του και βύθισε τη χώρα στο χάος. Οι αντάρτες Τουαρέγκ κατέλαβαν τρεις πόλεις στο Βόρειο Μάλι, τις Κιντάλ, Γκάο και Τομπουκτού και στις 6 Απριλίου 2012, το "Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζαγουάντ", κήρυξε την ανεξαρτησία του Αζαγουάντ, μίας περιοχής που περιλαμβάνει τις τρεις βόρειες περιφέρειες του βορείου Μάλι. Η κίνηση αυτή δε βρήκε αρχικά την αντίσταση του κυβερνητικού στρατού, καθώς αυτός ήταν αποδιοργανωμένος και χωρίς εξοπλισμό.Ύστερα από τη μονομερή ανακήρυξη του Κράτους του Αζαουάντ και την καταδίκη αυτής της ενέργειας από την Αφρικανική Ένωση (AU), τον Ο.Η.Ε. και την Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas), ξεκίνησε ένας κύκλος επαφών για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, με τις ισλαμικές οργανώσεις του Βορρά να δεσμεύονται ότι δεν θα επιτεθούν στο νότιο τμήμα του Μάλι.
Το διεθνές κλίμα για την "Άνσαρ Ντιν" και τους Τουαρέγκ έγινε ακόμα «βαρύτερο» μετά την υιοθέτηση ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., το οποίο προβλέπει την αποστολή εκστρατευτικού σώματος υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης και της Ecowas για την ανακατάληψη του Βορρά, με τους αντικαθεστωτικούς ωστόσο να απαντούν πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα τους για την ανεξαρτησία του βόρειου τμήματος της χώρας. Και μπορεί η "Άνσαρ Ντιν" να είναι μια καθαρά φονταμενταλιστική οργάνωση με διασυνδέσεις με την "Αλ Κάιντα", το ζητούμενο όμως είναι κατά πόσο αυτό μπορεί να αποτελεί δικαιολογία και πρόφαση για την στρατιωτική επέμβαση μιας ξένης δύναμης στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας, και μάλιστα την στιγμή που αυτή η "δύναμη" δεν είχε δείξει καμία ανάλογη ευαισθησία για την μεγάλη φτώχεια που μαστίζει τους κατοίκους αυτής της χώρας, και που σε τελική ανάλυση αποτελεί και το πραγματικό υπόβαθρο της ανάπτυξης του φονταμενταλισμού. Βέβαια αυτό είναι ένα ερώτημα που προφανώς θέλει να αποφύγει να απαντήσει ο κ. Ολάντ: εξάλλου η Γαλλία έχει το μερίδιο ευθύνης της για αυτήν την κατάσταση- καταρχάς ιστορικά ως αποικιοκρατική δύναμη στην περιοχή. Οπότε τι να πει ο κ. Ολάντ; Και δυστυχώς όταν σιγούν τα ...επιχειρήματα, βροντούν τα όπλα!     

Δεν υπάρχουν σχόλια: