24/1/13

Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ το 2014!


Ακόμα μεγαλύτερη ύφεση στην Ελλάδα που θα φτάσει και το 11,5% το 2014, ανεργία 34,8% και εκτίναξη του χρέους στο 408,3% του ΑΕΠ προβλέπει στην τελευταία της έκθεση η Citigroup ενώ εκτιμά ότι ως συνέπεια όλων αυτών η χώρας μας θα βγει εκτός Ευρωζώνης το 2014.
H Citigroup στην έκθεσή της με τίτλο «Global Economic Outlook and Strategy» εκτιμά πως η ύφεση στην Ελλάδα το 2013 θα εκτιναχθεί και το 2014 θα αγγίξει εξωφρενικά επίπεδα, γεγονός που θα οδηγήσει αναγκαστικά στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Παράλληλα επισημαίνει πως αρκετές χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα χρειαστούν αναδιάρθρωση του χρέους τους το νωρίτερο το 2015.
«Συνεχίζουμε να αναμένουμε πως τελικά η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, πιθανότατα το 2014, και πως πολλές χώρες της ευρω-περιφέρειας θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους τους, πιθανότατα από το 2015 και μετά» υπογραμμίζουν χαρακτηρηστικά οι οικονομολόγοι της Citi με επικεφαλής τον Willem Buiter.
Όπως προσθέτουν, αναμένουν τη Βρετανία και την Πορτογαλία να δουν την πιστοληπτικότητά τους να υποβαθμίζεται κατά μία τουλάχιστον βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης μέσα στα επόμενα 2-3 τρίμηνα, δεδομένων των αυξανόμενων δεικτών του δημόσιου χρέους τους.
Μέσα στα επόμενα χρόνια, αναμένονται αρκετές άλλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και αρκετών κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ακόμα και της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η οικονομολόγος της Citi, Giada Giani, επισημαίνει πως «αν και το 2012 το δημόσιο χρέος κινήθηκε εντός των στόχων και η χώρα μπήκε στην διαδικασία ενός ακόμη PSI – μέσω της επαναγοράς χρέους, η δημοσιονομική θέση της χώρας συνεχίζει να παραμένει μη βιώσιμη».
Όπως προσθέτει, με τον προϋπολογισμό του 2013 να περιλαμβάνει μέτρα σύσφιξης της τάξης του 5% του ΑΕΠ και περαιτέρω μέτρα της τάξης του 2,2% του ΑΕΠ το 2014, η Citi εκτιμά πως το ΑΕΠ του 2013 θα μειωθεί κι άλλο, ανεβάζοντας έτσι τον δείκτη Χρέους/ΑΕΠ στο 180% φέτος (παρά τα συνολικά "κουρέματα" ύψους 71% του AEΠ το 2012). Παράλληλα εκτιμά πως η ύφεση φέτος θα αγγίξει το 6,5% ενώ το 2014 θα διαμορφωθεί στο 11,5%. Το χρέος ως προς το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 408%.
H Citi υπογραμμίζει πως μόνο μία σημαντικού μεγέθους διαγραφή των δανείων που βρίσκονται στα χέρια των επίσημων ευρω-πιστωτών της Ελλάδας θα κάνει το χρέος της χώρας βιώσιμο. Δεδομένου ότι αυτό θεωρείται απίθανο να συμβεί, η Citi επισημαίνει πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί το 2014 να βγει από το ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: