28/12/12

Φαυλοκρατία...

Οι δύο κόρες του τέως υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Μιχ. Παπακωνσταντίνου και οι σύζυγοί τους είναι τα τέσσερα νέα πρόσωπα, συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, που περιλαμβάνονται στη ...νέα "λίστα Λαγκάρντ". Τα πρόσωπα αυτά, τα οποία είχαν αφαιρεθεί από την λίστα που κυκλοφορούσε ως τώρα στην χώρα μας, φέρεται να διαθέτουν δύο λογαριασμούς οι οποίοι περιλαμβάνουν ο ένας 1.222.000 δολάρια ενώ ο άλλος δεν εμφανίζει κίνηση ποσών καθώς είναι κλειστός. Αυτό έδειξε η σύγκριση των δύο καταλόγων από την έρευνα που έκαναν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης. 
Από τη σύγκριση που έγινε από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς προέκυψε ότι η μόνη διαφοροποίηση που είχε γίνει στην πρώτη λίστα σε σχέση με τη δεύτερη, είναι ότι είχαν αφαιρεθεί δύο τραπεζικοί λογαριασμοί. Ο ένας εξ' αυτών περιείχε κατάθεση 1.222.000 δολαρίων, ενώ ο δεύτερος είναι κλειστός και δεν αναφέρεται ποσό. Οι δύο αυτοί τραπεζικοί λογαριασμοί συνδέονται με τα ονόματα τεσσάρων συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για τις δικηγόρους, κόρες του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων της ΝΔ, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, Μαρίνα και Ελένη, οι οποίες συνδέονται συγγενικά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών ο οποίος και παρέλαβε την πρώτη λίστα τον Δεκέμβρη του 2010. 
«Ίσως δίδεται απάντηση και για την περιπλάνηση της λίστας επί τόσο καιρό», ανέφερε σκωπτικά εισαγγελική πηγή, εξηγώντας πώς υπάρχει ξεκάθαρη αλλοίωση της λίστας , η οποία σύμφωνα και με τη διατύπωση του διαβιβαστικού εγγράφου προς τη Βουλή, έγινε από ελληνικά χέρια: «ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός δίσκος είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο ελληνικό υπουργείο οικονομικών και κατά το παρελθόν».
Τα τρία αρχεία που απαλείφθηκαν από την πρώτη λίστα περιείχαν τέσσερα ονόματα και δυο λογαριασμούς:
- Ενός πολιτικού μηχανικού και της συζύγου του Ελένης Παπακωνσταντίνου (κόρης του πρώην υπουργού Εξωτερικών της ΝΔ Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και εξαδέλφης του πρώην υπουργού οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπακωνσταντίνου) που ήταν συνδικαιούχοι του ενός λογαριασμού και περιείχε 1.222.000 δολάρια.
- Ενός συμβούλου επιχειρήσεων από το φορολογικό προφίλ του οποίου που αναλύθηκε και διασταυρώθηκε μέσω ΤΑΧΙΣ, προέκυψε πώς είναι παντρεμένος με επίσης ξαδέλφη του πρώην υπουργού Μαρίνα Παπακωνσταντίνου - αδελφή της προηγούμενης συνδικαιούχου του πρώτου λογαριασμού. Ο δεύτερος λογαριασμός δεν κατέστη δυνατόν να ανοιχθεί καθώς ήταν «κλειστός». 
Οι κόρες του αποθανόντος Μιχάλη Παπακωνσταντίνου είναι δικηγόροι και κάτοχοι υψηλής περιουσίας, ενώ φέρονται να δηλώνουν ετησίως υψηλά εισοδήματα. Τα χρήματα δε αυτά στην HSBC αφορούν περίοδο μέχρι το 2007, δηλαδή προ κρίσης, άρα πιθανότατα αυτά τα χρήματα να δικαιολογούνται. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί κάποιος αφαίρεσε τα αρχεία από την πρωτότυπη λίστα και ποιος είναι αυτός.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργός Οικονομικών και δεξί χέρι του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είχε δηλώσει στη Βουλή ότι δεν ξέρει πώς χάθηκε η "λίστα Λαγκάρντ" από το γραφείο του, σε επιστολή του-ανακοίνωση προς τον τύπο, ισχυρίζεται ότι «εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα». Υπενθυμίζεται  βέβαια ότι η πρώτη "λίστα Λαγκάρντ" είχε παραδοθεί από τις Γαλλικές αρχές στον ίδιο τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος στη συνέχεια την παρέδωσε στον αντικαταστάτη του και μεταγενέστερα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος με τη σειρά του αφού την κράτησε στο ...κομοδίνο του την παρέδωσε τελικά στο Μαξίμου, το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Οκτωβρίου, και όταν πλέον το θέμα είχε λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: