19/12/12

Στα όρια της πρόκλησης...

Την ώρα που το ενεργειακό σύστημα της Χώρας καταρρέει, και που δρομολογούνται και νέες υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος το λόμπι των αιολικών προκαλεί για μια ακόμη φορά: σε σημερινή της συνέντευξη Τύπου, η περιβόητη ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική "Επιστημονική" Ένωση Αιολικής Ενέργειας) απαίτησε εκ νέου την απόσυρση της έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και του νομοσχεδίου που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τον κλάδο.

Στη σημερινή συνέντευξη ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα νέα μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, διπλασιάζουν το προεπενδυτικό κόστος ανάπτυξης για κάθε MW αιολικής ενέργειας, ενώ παράλληλα οι διατάξεις για την εγγυοδοσία και τη φορολόγηση αυξάνουν κατά 23% το επενδυτικό κόστος για κάθε υλοποιημένο αιολικό μεγαβάτ.
Ο κ. Παπασταματίου βέβαια ξέχασε να πει πως πάνω από το 40% του κόστους των αιολικών πάρκων είναι κρατικές επιδοτήσεις προερχόμενες από το υστέρημα του Ελληνικού Λαού, όπως ξέχασε να μας πει πως τα αιολικά απολαμβάνουν εγγυημένες τιμές κατά πολύ μεγαλύτερες από το πραγματικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Χώρα μας.  Το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Παπασταματίου, είναι να μην πληρώσουν οι Μεγαλοεργολάβοι της Μαύρης Ανάπτυξης και της Πράσινης Απάτης έκτακτη εισφορά: κι ας πληρώνουν χαράτσι για τις ΑΠΕ οι άνεργοι, αυξημένους φόρους οι συνταξιούχοι και "τέλος επιτηδεύματος" οι εργαζόμενοι με τα ...μπλοκάκια και τα 400 ευρώ!  
Για αυτό και σχετικά με την έκτακτη εισφορά, η ΕΛΕΤΑΕΝ, επέμενε και έκανε λόγο για ...ανατροπή κάθε είδους επενδυτικής ασφάλειας στη χώρα μας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι απόψεις που διατυπώθηκαν από τους εκπροσώπους φορέων και επιχειρήσεων που συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου. Παρόντες στη συνέντευξη, εκτός από τον πρόεδρο της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτη Παπασταματίου, ήταν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΣΗΑΠΕ, Γιώργος Περιστέρης της ΤΕΡΝΑ, αλλά και οι επικεφαλής των Iberdrola, Vestas, EDF, Jasper κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη από τις 13 Νοεμβρίου, οι μεγάλες ξένες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας, έχουν στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη αντίστοιχα, ...απειλώντας με το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από την Ελλάδα, εξαιτίας ακριβώς της έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των ΑΠΕ και των μέτρων που περιλαμβάνει το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ. Στην επιστολή τους, μεταξύ άλλων, οι ξένες εταιρείες επισημαίνουν: «Η ψηφισθείσα διάταξη για αναδρομικά εφαρμοζόμενη έκτακτη εισφορά και η εισαχθείσα, την τελευταία στιγμή, επέκτασή της σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ θίγει κατά κύριο λόγο την αιολική ενέργεια, που αποτελεί την πλέον ορθολογικά αμειβόμενη τεχνολογική κατηγορία. Με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό Δημόσιο επιλεκτικά αθετεί ανειλημμένες υποχρεώσεις του, επιβάλλοντας μέτρο κατ’ εξοχήν αντιαναπτυξιακό, που επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στα οικονομικά των λειτουργούντων έργων ΑΠΕ και εξαναγκάζει τους επενδυτές να επανεξετάσουν την αναπτυξιακή στρατηγική τους καθώς και την παρουσία τους στην ελληνική αγορά». Υπενθυμίζουμε πως παρόμοια επιστολή είχε επιδώσει η ΕΛΕΤΑΕΝ στον επικεφαλή της Task Force στην Ελλάδα κ. Ραϊχένμπαχ, πριν από μήνες!
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, οι πρεσβευτές (;) των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες αυτές, με επικεφαλή πάντα τον Γερμανό Πρέσβη, προχώρησαν σε από κοινού παρέμβαση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να υπάρξει αναθεώρηση των πρόσφατων αποφάσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τις εταιρείες, καθιστούν απαγορευτική την επενδυτική και επιχειρηματική τους δραστηριότητα στη χώρα μας.
Το μείζον ζήτημα που προκύπτει είναι ότι οι ξένες πολυεθνικές, που έχουν απομυζήσει ως τώρα δισεκατομμύρια ευρώ από την Ελλάδα εξαιτίας των επιδοτήσεων, των φοροαπαλλαγών και των εγγυημένων τιμών, όχι μόνο απειλούν οι ίδιες αλλά χρησιμοποιούν και τους πρεσβευτές των χωρών τους ως μέσον πίεσης προς την Κυβέρνηση, για να μην πληρώσουν την έκτακτη εισφορά.
Βέβαια στην επιστολή τους οι πολυεθνικές, δεν γράφουν λέξη για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Χώρας μας που προκαλείται εξαιτίας της εισαγομένης τεχνολογίας που αυτές χρησιμοποιούν. Όπως επίσης και η ΕΛΕΤΑΕΝ στην σημερινή της συνέντευξη, ξέχασε να αναφέρει λέξη για το ένα εκατομμύριο ευρώ (1.000.000 €) έλλειμμα που δημιουργούν τα αιολικά πάρκα καθημερινά, και το οποίο φορτώνεται στις πλάτες των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος αλλά όλων και των Ελλήνων φορολογούμενων!!! 
Και πριν η ΕΛΕΤΑΕΝ ξαναβγάλει ανακοίνωση ή ξαναδώσει συνέντευξη για το θέμα αυτό, και αφού τώρα κόπτεται δήθεν για την ανταγωνιστικότητα και την βιωσιμότητα της Ελληνικής Οικονομίας, όπως με τον ίδιο τρόπο και ευκολία πριν την κρίση κοπτόταν για την ...σωτηρία του κλίματος,  καλό θα είναι να μας απαντήσει πότε οι εταιρείες, τα συμφέροντα των οποίων υπηρετεί και εκφράζει, επιτέλους θα ...αποκρατικοποιηθούν; 


Δεν υπάρχουν σχόλια: