2/12/12

Οι ανεμογεννήτριες μπορεί να κοστίσουν την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας!

Η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στην Σκωτία εμπόδιο για την Ανεξαρτησία της!
Η εμμονή του Σκωτσέζου πρωθυπουργού Alex Salmond με την προώθηση των αιολικών πάρκων θα κοστίσει περίπου 1.2 δισεκατομμύρια £-λίρες Αγγλίας, ως το 2020, πράγμα που θα επιφέρει  καίριο πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όλης της Σκωτίας. Και το κυριότερο ίσως αποτελέσει εμπόδιο στην ανεξαρτητοποίηση τη Χώρας μετά από 307 χρόνια υποταγής στην Αγγλία!
Μια ανάλυση από τους κορυφαίους επιστήμονες και εμπειρογνώμονες του κλάδου της ενέργειας προβλέπει ότι τουλάχιστον 469 £ το χρόνο θα προστεθούν στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε νοικοκυριό έως το 2020. Η επιστημονική εταιρεία Scientific Alliance of Scotland (SAS) προειδοποίησε επίσης το κόστος ανά οικογένεια θα μπορούσε να ανέλθει σε "αρκετές χιλιάδες λίρες" αν τελικά ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης Salmondυποστηρίζουν μια παράλογη ιδέα πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στο εξωτερικό από τα αιολικά πάρκα της Σκωτίας- ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να υλοποιηθεί με κανένα τρόπο. Οι οικογενειακοί λογαριασμοί έχουν ήδη επιβαρυνθεί κατά μέσο όρο με 67£ το χρόνο για να καλύψει το κόστος κατασκευής νέων αιολικών πάρκων και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος της SAS καθηγητής Tony Trewavas προέβλεψε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποδειχθούν πως είναι "τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα Salmond!".
Ο ακαδημαϊκός του Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου τονίζει: "Πρόσφατη εκτίμηση από ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες του κλάδου της ενέργειας δείχνουν ότι το πιθανό κόστος για τον μέσο καταναλωτή και το μέσο νοικοκυριό της Σκωτίας θα φτάσει στο ύψος των £ 469 το 2020 παρόλο που η ηλεκτρική ενέργεια των αιολικών πάρκων δεν θα χρησιμοποιείται πρακτικά καθόλου λόγω της διαλείπουσας φύσης της. Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει πως οι Ανανεώσιμες Πηγές κοστίζουν στους καταναλωτές περίπου £ 20 ανά έτος, αλλά απέκρυψε να διευκρινίσει το πραγματικό κόστος ανά άτομο. Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι το μέσο κόστος ανά νοικοκυριό είναι σήμερα £ 67 και θα συνεχίσει να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Η ηλεκτρική ενέργεια όμως είναι η βάση της παραγωγικής και οικονομικής ζωής για κάθε κοινωνία και κράτος, τα πάντα σήμερα εξαρτώνται από αυτήν, και όταν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ανεβαίνει ανεβαίνει και το κόστος για πράγμα που παράγεται στο κράτος και κάθε δραστηριότητα που εκτελείται στην κοινωνία πάρα πολύ. Η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα επιφέρει αύξηση στα πάντα και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους πολίτες και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Εάν κάποιος πολίτης κερδίζει £ 100.000 το χρόνο τότε οι £ 67 ή ακόμη και οι £ 469 που τον επιβαρύνουν τα αιολικά πάρκα ίσως δεν του είναι τίποτα, αλλά για την πλειοψηφία των Σκωτσέζων που τα εισοδήματά τους δεν ξεπερνούν τις £ 20.000 το χρόνο, το κόστος αυτό είναι μια μεγάλη υπόθεση- μια πραγματική κόλαση."
"Αν οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν και δεν χρειάζεται να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού τους, τότε θα μπορούν και να ξοδεύουν περισσότερα στην εσωτερική κατανάλωση, το οποίο με τη σειρά του θα δώσει ώθηση στην πραγματική οικονομία. Αντίθετα αν τα χρήματα τους ξοδεύονται για την επιδότηση των αιολικών πάρκων τότε τα χρήματα αυτά θα λείψουν στο πολλαπλάσιο από την πραγματική οικονομία!" συμπλήρωσε ο καθηγητής Trewavas σε συνέντευξή του.
Στην Σκωτία με αφορμή την διοργάνωση το 2014 δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της, η συζήτηση έχει στραφεί στο αν η οικονομία της μπορεί να είναι βιώσιμη. Eνα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα σχετικά με την ανεξαρτησία είναι ο έλεγχος των 20 δισ. βαρελιών πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στον βυθό της Bόρειας Θάλασσας. Σε περίπτωση απόσχισης, η Σκωτία θα εξαρτούσε την οικονομική της επιβίωση από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αποχαιρετώντας τα 30 δισ. στερλίνες επιχορήγησης που τώρα λαμβάνει από την κεντρική κυβέρνηση. Ο άλλος κύριος τομέας στον οποίο βασίζεται η Σκωτσέζικη οικονομία είναι ο Τουρισμός. Μόλις λίγες εβδομάδες πριν ο αμερικανός μεγιστάνας Donald Trump επιτέθηκε στην πολιτική υπέρ των αιολικών πάρκων που ακολουθεί η κυβέρνηση του Alex Salmondυποστηρίζοντας ότι με τα σχέδια αυτά διαπράττει μια πραγματική «οικονομική αυτοκτονία». Προειδοποίησε ότι η αμείλικτη επέλαση των ανεμογεννητριών θα μπορούσε να καταστρέψει την £ 11 δισ. τουριστική βιομηχανία της Σκωτίας. Υπάρχουν ήδη 131 χερσαία αιολικά πάρκα στη Σκωτία και άλλα 304 είναι υπό κατασκευή. Αν τελικά αναπτυχθούν όλα αυτά τα χερσαία αιολικά πάρκα τότε τουλάχιστον 5.000 ανεμογεννήτριες θα περιστρέφονται άσκοπα αλλά κοστοβόρα  σε όλη τη χώρα. Και δεν μιλάμε και για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα!
Η κυβέρνηση του Alex Salmond, υποστηρίζει πως η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων θα επιφέρει ενεργειακή αυτοτέλεια και πρόσθετους οικονομικούς πόρους για την επιβίωση μιας ανεξάρτητης Σκωτίας! Ακτιβιστές και πολιτικά κόμματα όμως που υπερθεματίζουν την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας επιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική κατηγορώντας την για το αντίθετο: οικονομικοί επιστήμονες και ενεργειακοί αναλυτές, υποστηρίζουν πως αν συνεχιστεί η πολιτική αυτή τότε το σίγουρο είναι πως η Σκωτία μπορεί να αποκτήσει μεν την Ανεξαρτησία της το 2014 αλλά θα καταντήσει Χρεοκοπημένη σαν την Ελλάδα πριν από το 2020!


Δεν υπάρχουν σχόλια: