15/11/12

«Η Γαλλία ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης!».


«Ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης» χαρακτηρίζει την οικονομία της Γαλλίας, το βρετανικό εβδομαδιαίο περιοδικό "The Economist".

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο κεντρικό άρθρο του βρετανικού περιοδικού, «η Γαλλία θα μπορούσε να γίνει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα» και «η κρίση θα μπορούσε να την πλήξει από το επόμενο έτος»«Η Γαλλία έχει ακόμα πολλά δυνατά σημεία, ωστόσο οι αδυναμίες της έχουν εκτεθεί από την κρίση. Για χρόνια χάνει ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τη Γερμανία και αυτή η τάση έχει επιταχυνθεί καθώς οι Γερμανοί έχουν περικόψει τα κόστη και έχουν προωθήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά το Economist, επισημαίνοντας τη στάσιμη οικονομία, την υψηλή ανεργία, το αβυσσαλέο εμπορικό έλλειμμα, και τη χρόνια αδυναμία του Παρισιού να εκτελέσει έναν μη ελλειμματικό προϋπολογισμό.
Οι ελπίδες της χώρας έχουν πλέον εναποτεθεί στην κυβέρνηση του Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος απολαμβάνει την πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή και έχει υποσχεθεί πως θα υλοποιήσει προτεινόμενες αλλαγές για τη μείωση των «κοινωνικών χρεώσεων» στις επιχειρήσεις. Παρά ταύτα, «ενώπιον της βαρύτητας των οικονομικών προβλημάτων της Γαλλίας» ο κ. Ολάντ φαντάζει διστακτικός να υιοθετήσει τις απαιτούμενες αλλαγές. Γιατί άλλωστε «οι επιχειρήσεις, οι επενδυτές και οι αγορές να τον πιστέψουν όταν έχει ήδη προωθήσει μία σειρά από μέτρα, περιλαμβανομένου ενός φόρου 75% στο κορυφαίο εισοδηματικό κλιμάκιο, έχει αυξήσει φόρους στις επιχειρήσεις, τον πλούτο, τα κεφαλαιακά κέρδη και τα μερίσματα»; αναρωτιέται το περιοδικό το οποίο ασκεί μεγάλη επιρροή στον επιχειρηματικό κόσμο ανά την υφήλιο και εκφράζει τα πιο σκληρά επιχειρηματικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα. 
Μια λύση θα ήταν «να υπάρξει μεγαλύτερος σε ευρωπαϊκό επίπεδο ελέγχος επί των εθνικών οικονομικών πολιτικών. Η Γαλλία έχει επικυρώσει απρόθυμα την πρόσφατη δημοσιονομική συνθήκη, η οποία δίνει στις Βρυξέλλες επιπλέον δημοσιονομικές εξουσίες. Αλλά ούτε η Γαλλική οικονομικοπολιτική ελίτ ούτε οι απλοί ψηφοφόροι είναι ακόμα έτοιμοι να παραδώσουν περισσότερη εθνική τους κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ακριβώς εξάλλου είναι απροετοίμαστοι και για βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ενώ οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη συζητούν από πόση εθνική κυριαρχία θα πρέπει να παραιτηθούν, η Γαλλία αποφεύγει προς το παρόν  συστηματικά οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης».
«Εκτός κι εάν έγκαιρα ο κ. Ολάντ προλάβει να επιδείξει πως είναι πραγματικά αφοσιωμένος στο να αλλάξει το δρόμο όπου η χώρα του βαδίζει κατά τα τελευταία 30 χρόνια, η Γαλλία δεν θα χάσει την πίστη των επενδυτών – και της Γερμανίας. Όπως αρκετές χώρες της ευρωζώνης έχουν ανακαλύψει, το αίσθημα στις αγορές μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Η κρίση μπορεί να πλήξει τη Γαλλία τον επόμενο χρόνο», επισημαίνει το Economistπροειδοποιώντας ταυτόχρονα με τα πλέον μελανά χρώματα: «Πλέον δεν κρίνεται μονάχα το μέλλον της Γαλλίας, αλλά το μέλλον του ευρώ. Ο κ. Ολάντ δεν έχει και πολύ χρόνο για να απενεργοποιήσει την ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: