15/11/12

"Αναγκαίο κακό η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ!"


Η παγκόσμια οικονομία ταλαντεύεται έχοντας μπροστά της τον αμερικανικό δημοσιονομικό γκρεμό και πίσω της το ευρωπαϊκό ρέμα!
Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αν και κοστοβόρα, είναι αναγκαία για την ανάσχεση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, σημειώνει ο David Riley, κορυφαίο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Fitch.
Για την αναγκαιότητα ενός "νέου κουρέματος του Ελληνικού Χρέους" μέσω της απομείωσης των δανείων του επίσημου τομέα, κάνει λόγο ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Fitch Ratings, David Riley σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ θα κοστίσει χρήματα στους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Σχολιάζοντας μάλιστα τη διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωζώνης για το χρέος της Ελλάδας, ο Riley δηλώνει ότι η Ευρωζώνη ενδεχομένως να κερδίσει σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Σημειώνει ωστόσο ότι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο νικητής "μάλλον θα είναι η οικονομική πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι πώς θα πρέπει να υπάρξει απομείωση των δανείων του επίσημου τομέα στην Ελλάδα προκειμένου να μπει σε βιώσιμη τροχιά". "Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει κάποια άλλη εναλλακτική", προσθέτει.
"Το να κρατηθεί η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, πιστεύουμε, είναι σημαντικό για τη διαχείριση της κρίσης αλλά θα κοστίσει χρήματα. Θα κοστίσει στους Ευρωπαίους φορολογούμενους πολλά για να είμαστε ειλικρινείς!", αναφέρει ο Riley όπως αναμεταδίδει το Dow Jones NewswiresΣημειώνει εξάλλου ότι αν και μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα έχει άγνωστες ακόμα αλλά σίγουρα τρομακτικές συνέπειες για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, στην σημερινή χρονική περίοδο είναι τα προβλήματα στην Ισπανία που φοβίζουν και αφορούν περισσότερο την αβεβαιότητα σε σχέση με ένα επίσημο Ισπανικό αίτημα διάσωσης παρά με τον κίνδυνο της μετάδοσης της κρίσης.
"Η πίεση από την αγορά αρχίζει να αυξάνεται για να ζητήσει η Ισπανία στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Η αγορά μπορεί να δει το χρώμα του χρήματος. Θέλει να δει την ΕΚΤ, θέλει να δει τον Draghi σε δράση όσον αφορά τις αγορές των κρατικών ομολόγων", σημειώνει ο Riley. Για τον ενδεχόμενο το ισπανικό αίτημα διάσωσης να έρθει πριν το 2013 ο Riley εκτιμά ότι "μια συμφωνία πριν το τέλος του έτους φαίνεται απίθανη". Σημειώνει εξάλλου ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει μια "παρατεταμένη" και "επώδυνη" οικονομική περίοδο, ενώ υπογραμμίζει ότι η αγορά εργασίας της χώρας "δεν δουλεύει", σημειώνοντας ότι η ανεργία στο 25% είναι "ένα νούμερο που σοκάρει".
Ο αναλυτής της Fitch σημειώνει ταυτόχρονα ότι η ανησυχία επανέρχεται στην Ευρώπη καθώς η θετική ορμή που μαζεύτηκε τους τελευταίους μήνες αρχίζει να χάνεται εν μέσω του πολιτικού αδιεξόδου και ενώ φαίνεται πλέον απίθανο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσφέρει νέα βοήθεια. "Δυστυχώς, με την μπάλα να βρίσκεται στους πολιτικούς… χάνουμε την ορμή. Αυτό είναι, νομίζω αρκετά ανησυχητικό", δηλώνει ο Riley σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Dow Jones FX Trader.
Τονίζει εξάλλου πώς δεν είναι αισιόδοξος για την ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να πετύχει συμφωνία για την αντιμετώπιση του επονομαζόμενου "δημοσιονομικού γκρεμού". "Η λογική λύση είναι ο δημοσιονομικός γκρεμός να αποφευχθεί. Γιατί να σπρώξουν τις ΗΠΑ σε μία πλήρως αναπόφευκτη και μη απαραίτητη ύφεση; Αυτό μου φαίνεται ανόητο. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα συμβεί", προειδοποιεί το στέλεχος της Fitch
Το μεγαλύτερο τμήμα του δημοσιονομικού γκρεμού προς τον οποίο βαδίζουν ολοταχώς οι ΗΠΑ, αφορά τον αυτόματο τερματισμό των φοροελαφρύνσεων που είχαν ψηφιστεί επί προεδρίας George Bush. Η λήξη τους είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2012, ώστε να περιοριστεί ο προβλεπόμενος αντίκτυπος στα δημόσια έσοδα. Ακολούθησε, όμως, μια νομοθετική παρέμβαση του Barack Obama που παρείχε επιπλέον φοροελαφρύνσεις, οι οποίες επίσης όμως λήγουν φέτος. Έτσι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με μια σημαντική "πρόκληση", που είναι η επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να μην τεθούν σε εφαρμογή οι περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων, ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι προγραμματισμένες να ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου. Η Υπηρεσία Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), προειδοποίησε πρόσφατα ότι εάν τελικά πέσει στον γκρεμό, η οικονομία των ΗΠΑ κινδυνεύει να  τραυματιστεί σοβαρά ως θανατηφόρα, βυθιζόμενη σε ύφεση 2,9% το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, που θα συνοδευόταν με την αυτόματη απώλεια 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Βέβαια, η δημοσιονομική της θέση θα βελτιωνόταν εντυπωσιακά, αφού το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα μειωνόταν από 7,3% του ΑΕΠ στο 4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013 (διαμορφούμενο στα 641 δισ. δολάρια από 1,13 τρισ. δολ. που είναι σήμερα) καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση από το 1969. Στον αντίποδα, αν η κυβέρνηση παρατείνει την ισχύ των φοροαπαλλαγών στο σύνολό τους και αναβάλει την περικοπή των δαπανών για τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο, τότε η ανεργία θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα του 8% στο τέλος του 2013 και το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,7%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα όμως θα μειωνόταν οριακά, στα 1,037 τρισ. δολ. Σύμφωνα πάντα με το CBO η επ' αόριστον παράταση των φοροαπαλλαγών και η αναβολή των περικοπών δαπανών θα διατηρούσε το έλλειμμα στο προϋπολογισμό πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για την επόμενη δεκαετία, καθιστώντας τη δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ μη βιώσιμη, με ανυπολόγιστες συνέπειες. 
Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά στην Ιστορία του.  Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε 50 χιλιάδες δολάρια χρέος για κάθε αμερικανό πολίτη. Έως το τέλος του 2012 το χρέος των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει το ανώτατο συνταγματικό επιτρεπτό όριο, και το υπουργείο επανέλαβε πως θα μπορεί να δανείζεται έως το πρώτο τρίμηνο του 2013 με τη χρήση έκτακτων μέτρων. Οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου αυτού έχουν ήδη ξεκινήσει τόσο στο Κογκρέσο όσο και στην Γερουσία στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού. Υπενθυμίζεται πως το Κογκρέσο πέρυσι αύξησε το όριο χρέους κατά 2,4 τρισ. δολ. στα 16,39 τρισ. δολ. καθώς η κυβέρνηση αναγκάζεται να δανείζεται υπερβολικά για την κάλυψη του ελλείμματος το οποίο τη δημοσιονομική χρήση του 2012 ξεπέρασε το 1 τρισ. δολ. για τέταρτη συνεχή χρονιά. Πρακτικά η παγκόσμια οικονομία ταλαντεύεται έχοντας μπροστά της τον αμερικανικό δημοσιονομικό γκρεμό και πίσω της το ευρωπαϊκό ρέμα!




Δεν υπάρχουν σχόλια: