2/11/12

Ο τυφώνας "Λαγκάρντ" πλήττει την Αθήνα!


«Εντείνεται η καταιγίδα για την λίστα Λαγκάρντ» είναι ο τίτλος του κεντρικού θέματος στην εφημερίδα "Financial Times" που αναφέρεται στις κατηγορίες για «εγκληματική αμέλεια» τις οποίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με νομικούς κύκλους που επικαλείται ο αρθρογράφος της εφημερίδας, οι δύο τέως υπουργοί οικονομικών κ.κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος. 
Το άρθρο κάνει εκτενή αναφορά στις εξελίξεις γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα. «Το 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε από την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ -η οποία ήταν τότε υπουργός Οικονομικών στην Γαλλία- ένα cd με την λίστα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, όμως δεν έδωσε εντολές στην οικονομική αστυνομία να διεξάγει πλήρη έρευνα. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι αργότερα η λίστα ...χάθηκε» τονίζει η εφημερίδα. 
Μάλιστα τονίζεται ότι την ώρα που ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης απέστειλε το φάκελο της υπόθεσης στη Βουλή, ζητώντας να διερευνηθούν τα στοιχεία και τα πραγματικά περιστατικά, που αφορούν στη διαδρομή της "λίστας Λαγκάρντ" και αφορούν σε πράξεις ή παραλείψεις των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, ένας Έλληνας δημοσιογράφος, ο Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος απέκτησε και δημοσίευσε την λίστα Λαγκάρντ οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των 2.000 καταθετών που είχαν λογαριασμούς στην Ελβετία. 
«Αντί να συλλαμβάνουν τους φοροφυγάδες, συνέλαβαν τον δημοσιογράφο που δημοσίευσε τα ονόματα υπόπτων για φοροδιαφυγή» υποστηρίζει στους "Financial Times" ο Αιμίλιος Αβγολέας, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. 
Η Βουλή άνοιξε τις διαδικασίες για την διερεύνηση της υπόθεσης το βράδυ της Πέμπτης μετά το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα. Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αποκάλυψε στη Βουλή πως όταν ανέλαβε τον Ιούνιο δεν βρήκε καμία λίστα. Την λίστα αυτή κατάφερε όμως να την βρει και να την δημοσιοποιήσει ο Βαξεβάνης, ξεσηκώνοντας πολιτικό σάλο στην χώρα!
«Είναι μία λίστα που θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη για τον εντοπισμό φοροφυγάδων... Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μου είπαν πως δεν μπορούσαν να την εντοπίσουν» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας. Το διάστημα που ο κ. Στουρνάρας είναι επικεφαλής του υπ.οικονομικών, το υπουργείο έχει ξεκινήσει χωριστές έρευνες για πιθανή φοροδιαφυγή από 400 Έλληνες που αγόρασαν μεγάλης αξίας ακίνητα στο Λονδίνο και επίσης για την μεταφορά 22 δισ. ευρώ εκτός Ελλάδας από 54.000 πολίτες της χώρας.  Σύμφωνα με τους "Financial Times", σε τουλάχιστον 15.000 υποθέσεις μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό τα χρήματα δεν έχουν δηλωθεί στα εισοδήματα των καταθετών που τα «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό. Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει να εισπράξει τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από διαφυγόντες φόρους.
Το πρόβλημα είναι όμως πως πλέον η τρικομματική Κυβέρνηση συνεργασίας της Αθήνας έχει χάσει κάθε πολιτική της νομιμοποίηση στο εσωτερικό της χώρας όσο και κάθε της αξιοπιστία στο εξωτερικό. Ο κ. Βενιζέλος που κατηγορείται από τις δικαστικές αρχές της χώρας για επίδειξη «εγκληματικής αμέλειας» στο θέμα της λίστας "Λαγκάρντ", είναι ένας από τους τρεις εταίρους στην Κυβέρνηση, και πλέον η φερεγγυότητα του αμφισβητείται ανοιχτά. «Ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές ότι τόσο αυτός όσο και οι 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον συντηρητικό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει σκληρές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παρά τις αυξανόμενες επικρίσεις εναντίον του», σημειώνουν οι "Financial Times".

Δεν υπάρχουν σχόλια: