15/11/12

"Κόψτε τις επιδοτήσεις στα αιολικά!"


Την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στην τρομακτικότερη ύφεση της Ιστορίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι φωνές από επίσημα χείλη πλέον για περικοπές στον τομέα της πράσινης ενέργειας πολλαπλασιάζονται: αυτή την φορά ήταν η σειρά του γερμανικής καταγωγής Κομισάριου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενέργεια, Günther Oettinger, ο οποίος είναι έτοιμος να στείλει "ένα ισχυρό ηλεκτρικό σοκ από τις Βρυξέλλες στην πράσινη ανάπτυξη", σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της επίσης γερμανικής εφημερίδας "Süddeutsche Zeitung". 
"Ο επίτροπος, ενοχλημένος από την επαρχιωτισμό των 27 κρατών μελών της ΕΕ, βάλει με κάθε ευκαιρία κατά της αυξανόμενης κρατικοεθνικιστικής παρέμβασης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Και προς μεγάλη απογοήτευση των οικολόγων, αποδοκιμάζει ιδιαίτερα την άναρχη εξάπλωση των επιδοτήσεων για τις πράσινες ενεργειακές επιχειρήσεις. Τα κράτη μέλη σύντομα θα έχουν να αντιμετωπίσουν την απαγόρευση στις εγχώριες κρατικές πρωτοβουλίες της πολιτικής των επιδοτήσεων, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που έχουν ήδη εδραιωθεί. Για τη Γερμανία, ο νόμος για την προώθηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, που προκάλεσε έκρηξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, καθώς και μια μεγάλη αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσε να είναι σε κίνδυνο. "
Σύμφωνα πάντα με την καθημερινή  εφημερίδα του Μονάχου, η εξέταση των κρατικών ενισχύσεων και επιχορηγήσεων προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα αποτελέσει μέρος ενός «φιλόδοξου έργου να αποκτήσει η ΕΕ μια ενιαία εσωτερική αγορά ενέργειας» μέχρι το 2014, την οποία τα κράτη μέλη άργησαν να υποστηρίξουν. Η αγορά ενέργειας πρέπει να επανακαθορισθεί και να επανασχεδιασθεί  ώστε να εξασφαλίσει την κάλυψη των  ενεργειακών αναγκών παντού στην Ευρώπη, και ταυτόχρονα να καταφέρει να μειώσει το κόστος της ενέργειας για τους καταναλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: