31/10/12

«Είναι η Γαλλία η νέα Ελλάδα;»


«Είναι η Γαλλία η νέα Ελλάδα;»  Με αυτό το ερώτημα κυκλοφορεί η έντυπη έκδοση της γερμανικής “Bild” η οποία σε ολοσέλιδο αφιέρωμά της παρουσιάζει τα συμπεράσματα του Ινστιτούτου Berggruen για την πορεία της γαλλικής οικονομίας με τα μελανότερα χρώματα. Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει πως η υψηλή ανεργία και η μηδενική ανάπτυξη οδηγούν την γαλλική οικονομία σε ζοφερά μονοπάτια.
«Χωρίς το δίδυμο Γαλλίας - Γερμανίας δεν συμβαίνει τίποτε στην Ευρώπη. Αλλά είναι σαφές πως η Γαλλία των ΑΑΑ βρίσκεται σε ύφεση με αρνητικές προοπτικές και με τον πρόεδρο Φρνασουά Ολάντ να αδυνατεί να κάνει οτιδήποτε!» αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα
Στο συνέδριο για την Ευρώπη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Berggruen δύο ημέρες πριν, έλαβαν μέρος μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ευρώπης, ανάμεσά τους, ο πρώην έλληνας πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, οι πρώην Καγκελάριοι της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ και Γκέρχαρντ Σρέντερ, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν – Κλοντ Τρισέ. Ο τελευταίος μάλιστα κάλεσε δημοσίως τη Γαλλία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. 
«Μια ματιά στους δείκτες της γαλλικής οικονομίας αρκεί για να καταλάβει κάποιος πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με τα προβλήματα του ευρωπαϊκού Νότου. Ανεργία στο 25%. Έλλειμμα στο 5%. Μηδενική ανάπτυξη. Βιομηχανική παραγωγή σε διαρκή πτώση» αναφέρει χαρακτηριστικά η “Bild” και συνεχίζει «Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος Ολάντ έχει ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις, όπως την κατάργηση των 35 ωρών εργασίας την εβδομάδα, αλλά φοβούμενος τις αντιδράσεις δεν κάνει το παραμικρό. Αντίθετα έχει αυξήσει τη φορολογία με αποτέλεσμα να μειώνεται τόσο η κατανάλωση, όσο και οι επενδύσεις!». «Η Γαλλία μπορεί ακόμη να δανείζεται χρήματα με λογικά επιτόκια», υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα «αλλά τα δομικά μεγέθη της γαλλικής οικονομίας θυμίζουν όλο και πιο έντονα ορισμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα.»


Δεν υπάρχουν σχόλια: