17/10/12

Κι όμως μας δουλεύουν άγρια...


Μετά το χτεσινό "θέατρο" Κουβέλη-Βενιζέλου και Βρούτση, πέφτει η αυλαία και αποκαλύπτεται η αλήθεια: 
«Έχουμε συμφωνήσει πλήρως σχεδόν σε όλα τα ζητήματα… αυτό που απομένει είναι ένας συμβιβασμός στα εργασιακά και στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων», δήλωσε στους "Financial Times" ο υπουργός Οικονομικών, κ. Στουρνάρας. Σημείωσε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιλυθούν τα εναπομείναντα ζητήματα στον τομέα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων και του περιορισμού του δημοσίου τομέα, ώστε να κλείσει το πακέτο των μέτρων των 13,8 δισ. ευρώ.
«Η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα την επόμενη εβδομάδα θα καταστήσει εφικτή την εκπόνηση θετικής έκθεσης για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ έως τα μέσα Νοεμβρίου», φέρεται να είπε ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα πάντα με τους "Financial Times".
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Τρόικας στην Ελλάδα, κ. Πόουλ Τόμσεν: «Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο, συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής, για τα λίγα που απομένουν, πιστεύουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα».
Οι "Financial Times" εκτιμούν ότι όχι μόνο θα υπάρξει τελική συμφωνία σε όλα, της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Τρόικα, αλλά και ότι στην Ελλάδα θα δοθεί επιμήκυνση έως το 2016, μία κίνηση -που όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν- εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έκρυθμης κοινωνικής κατάστασης στην χώρα μετά από πέντε χρόνια διαρκούς ύφεσης.
Ο Γ. Στουρνάρας υποβάθμισε το "κλίμα" που φέρεται να δημιουργήθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, αναφορικά με την αντιπαράθεσή τους σχετικά με τα "εργασιακά". Δήλωσε μάλιστα ότι οι προτάσεις της τρόικας για τους μισθούς έχουν ήδη καλυφθεί με νόμους που ψηφίστηκαν νωρίτερα εφέτος, ενώ -τόνισε- οι μειώσεις των αποζημιώσεων απόλυσης για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους μπορεί να αποφευχθούν. Από ότι φαίνεται Κυβέρνηση και Τρόικα συμφώνησαν στο να γίνουν τελικώς φέτος- μέχρι τέλος του Δεκέμβρη, 2.000 απολύσεις στο Δημόσιο. Και μέσα στο 2013 να απολυθούν άλλοι 11.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Ως προς τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα θα διατηρηθεί το ποσό αποζημίωσης σε όσους δουλεύουν πολλά χρόνια στον ίδιο εργοδότη, όμως θα μπει ένα πλαφόν μέγιστων αποδοχών ανά μήνα για το επιπλέον ποσό που θα λαμβάνει ο υπάλληλος και αυτό δεν θα υπολογίζεται στην αποζημίωση απόλυσης. 
Να δείτε που τελικά θα βγουν οι κυβερνητικοί εταίροι και θα υποστηρίξουν πως χάρη στις σκληρές τους διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η Ελλάδα δεν θα γυρίσει στην "εποχή της δουλοπαροικίας" στον τομέα των εργασιακών: μόνο που αυτό θα συμβεί επειδή η Ελλάδα θα έχει πάει ακόμη πιο πίσω ιστορικά και μάλιστα σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στα εργασιακά, καθώς με την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική με μαθηματική ακρίβεια θα επιστρέψουμε στην εποχή των Φαραώ, των Πυραμίδων και των Σκλάβων...    



Δεν υπάρχουν σχόλια: