4/10/12

Ξεπουλάμε σε τιμές ευκαιρίας....

Reuters: η Ελλάδα διαθέτει 4 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 3 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου.
Τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά την τύχη της Ελλάδας, εάν επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις για αποθέματα αξίας 600 δισ. δολαρίων στην περιοχή νότια της Κρήτης, όπως προκύπτει από μελέτη που επικαλείται το πρακτορείο Reuters και η οποία παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, που συνθέτει υφιστάμενα επιστημονικά δεδομένα, υπάρχουν γεωλογικές ομοιότητες που υποδηλώνουν πως τα κοιτάσματα στα ανοικτά της Κρήτης ίσως είναι αντίστοιχα της λεκάνης της Λεβαντίνης, όπου συγκεντρώνονται οι πρόσφατες ανακαλύψεις του Ισραήλ και της Κύπρου. 
Επισημαίνεται, συγκεκριμένα, ότι στρατηγικής σημασίας αποθέματα υπάρχουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα νότια της Κρήτης, περί τα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αρκετά δηλαδή για να καλύψουν πάνω από έξι χρόνια ζήτησης φυσικού αερίου στην Ε.Ε., και το ισοδύναμο περίπου σε 1,5 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου. 
Παρόλο που θα χρειαστούν χρόνια για την έρευνα και την εκμετάλλευση των όποιων αποθεμάτων, η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αδειοδότησης και έχει ήδη επιλέξει μια εταιρία για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών που θα εξακριβώσει το μέγεθός τους. Τα αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα του 2013. 
Κατά την παρουσίαση των ευρημάτων της μελέτης, όπως αναφέρει το Reuters, οι συγγραφείς της, Αντώνης Φώσκολος, Ηλίας Κονοφάγος και Νίκος Λυγερός, διαπίστωσαν ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων αναμένεται να δημιουργήσουν κέρδη 599 δισ. δολαρίων, με χρονικό ορίζοντα πάνω από 25 χρόνια. «Αισθανόμαστε ότι αυτό είναι μια πολύ συντηρητική εκτίμηση», φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο ο κ. Κονοφάγος, η εταιρεία του οποίου (Flow) εδρεύει στην Αθήνα και συμβουλεύει άτυπα την κυβέρνηση για την ενεργειακή στρατηγική. 
Ο ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Καναδικό Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, κ. Φώσκολος, δήλωσε ότι οι εκπομπές μεθανίου, υποθαλάσσια, και η παρουσία αναχωμάτων στο βυθό της θάλασσας δείχνουν την παρουσία μεγάλων δεξαμενών. 
Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Science and Engineering, τον Ιούνιο, έδειξε ότι η Ελλάδα είχε 4 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και επιπλέον 3 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου. 
Σύμφωνα με το Reuters, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα δαπανά 5% του ΑΕΠ για εισαγωγές ενέργειας, με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις, θα μπορούσε να ξεπληρώσει η χώρα το χρέος της, εξοικονομώντας κόστος πολλών δισεκατομμυρίων σε ετήσια βάση.
Το ερώτημα που τίθεται όμως πλέον και υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι αν και πως η Ελλάδα θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί αυτά τα ενεργειακά αποθέματα καλύτερα και προς το δικό της συμφέρον; Ή θα τα ...ξεπουλήσει κι αυτά όσο κι όσο υπό την "δαμόκλειο σπάθη" της Τρόικας; Η απάντηση νομίζουμε πως είναι πολύ εύκολη και κανείς δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες περί τούτου! Εξάλλου η Ελλάδα εισάγει Ισπανικές και Γερμανικές Ανεμογεννήτριες για να αντιμετωπίσει τόσο το ενεργειακό της πρόβλημα όσο και το έλλειμμα του εμπορικού της ισοζυγίου! Η πράσινη ανάπτυξη να είναι καλά, και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: