3/10/12

«Κρίση στην ευρωζώνη; Ποια κρίση;»


Αλγεινή εντύπωση προκαλεί παγκοσμίως πλέον η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να βάλει μπροστά το σχέδιο δημιουργίας πίστας  για τη Formula 1 στην Ελλάδα. Το υπουργείο Ανάπτυξης υπέγραψε την σχετική υπουργική απόφαση για την ένταξη της επένδυσης στον αναπτυξιακό νόμο και αναμένεται η έγκριση από τη Βουλή ώστε να αρχίσει η υλοποίηση του έργου. Η πίστα αγώνων πρόκειται να κατασκευαστεί στην τοποθεσία Ρέντες του δηµοτικού διαµερίσµατος Χαλανδρίτσας του Δήµου Φαρών στον Νοµό Αχαΐας και το ποσό της επιχορήγησης από τον αναπτυξιακό ανέρχεται στα 28,92 εκατ. ευρώ (!!!)
Η είδηση  κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του κόσμου, με τα ξένα ΜΜΕ να σχολιάζουν αρνητικά τα νέα σχεδία της χώρας, και μάλιστα εν μέσω κρίσης. Και προφανώς όχι άδικα, καθώς όλοι αναρωτιόνται για το τι ανάπτυξη θα φέρει μια πίστα αγώνων Formula 1, στον πρωτογενή οικονομικό τομέα της χώρας μας! Και σε τελική ανάλυση αν αξίζει να επιδοτηθεί με τόσα χρήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης! 
«Κρίση στην ευρωζώνη; Ποια κρίση; Στην Ελλάδα ετοιμάζουν πίστα για την F1» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας "Daily Mail" στο οποίο αναφέρεται ότι το κόστος ανέγερσης του σιρκουί στην Χαλανδρίτσα της Πάτρας θα φτάσει τις 75 εκατ. λίρες. Ουσιαστικά, η πίστα θα κοστίσει στην Ελλάδα 94,6 εκατ. ευρώ, τα 28,92 εκ των οποίων θα καλύψει το ελληνικό κράτος με τη μορφή επιχορήγησης. Την ώρα που οι απελπισμένοι Έλληνες κατεβαίνουν κάθε ήμερα στους δρόμους, κανείς δεν θα περίμενε ότι στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης θα ήταν η δημιουργία πίστας για την Formula 1, σχολιάζει η Daily Mail, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα «ενοχλήσει» ιδιαίτερα τους πολίτες της Ευρωζώνης η οποία «βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης επειδή η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ελέγξει το πρόβλημα χρέους της». Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η εν λόγω κίνηση είναι πολύ πιθανό να εξοργίσει και τους Έλληνες που αναγκάζονται να υποστούν τα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας. Ο αρθρογράφος αναφέρεται μάλιστα και στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Αθήνα την προηγουμένη εβδομάδα κατά το μεγάλο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται με σκωπτικό ύφος και η εφημερίδα "Telegraph". Παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα οδεύει προς το έκτο έτος ύφεσης, η κυβέρνηση προχωρά με την κατασκευή πίστας Formula 1 στην Χαλανδρίτσα, κοντά στην Πάτρα, σχολιάζει η εφημερίδαΣύμφωνα μάλιστα με τον σχολιαστή της Telegraph, η κατασκευή της πίστας είναι ενταγμένη στο σχέδιο του Ελληνικού προϋπολογισμού για το 2013,παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,8% το επόμενο έτος.
Στη μελέτη προβλέπεται η δημιουργία πίστας αγώνων διεθνών προδιαγραφών όπου θα μπορούν να γίνουν αγώνες F1, αγώνες μοτοσικλέτας κ.ά. Σύμφωνα µε το χρονοδιάγραµµα, η διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου είναι 36 µήνες. Ο "φορέας της επένδυσης" είναι η εταιρεία Αυτοκινητοδρόµιο Πάτρας ΑΕ και ήδη έχει λάβει όλες τις αναγκαίες "άδειες", όπως έγκριση περιβαλλοντικών όρων, αρχιτεκτονική μελέτη, μελέτη σκοπιμότητας και καταλληλότητας οικοπέδου. Το ερώτημα αν έχει λάβει και την άδεια του Ελληνικού Λαού και μάλιστα για να κατασπαταληθεί κατά αυτόν τον τρόπο το δημόσιο χρήμα που τελεί εν πλήρη ελλείψει από την χώρα, θα παραμείνει προς το παρόν αναπάντητο: εκτός κι αν κάποιοι καταφέρουν να τον πείσουν ότι η Χαλανδρίτσα θα μετατραπεί σε ...Μόντε Κάρλο! Διόλου απίθανο όμως κι αυτό, αφού κάποιοι στο πρόσφατο παρελθόν τον έπεισαν ότι η Χώρα μας θα γίνει η... Δανία του Νότου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: