14/10/12

"Τα κέρδη για τους λίγους - κι ο λογαριασμός στους πολλούς!"


Όταν και το Spiegel ανακαλύπτει την απάτη της πράσινης ανάπτυξης!

Η "πράσινη" ενέργεια και δη η αιολική ενέργεια είναι ακριβή, τονίζει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Το "πράσινο τέλος" στους λογαριασμούς ηλεκτροδότησης της Γερμανίας θα αυξηθεί το επόμενο έτος από 3,6 σεντ ανά κιλοβατώρα σε 5,3 σεντ. Η Γερμανική κυβέρνηση το δικαιολογεί αυτό ως προαπαιτούμενο για την μετάβαση στον τομέα της "πράσινης ενέργειας", αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος της αλήθειας: ένας τουλάχιστον εξίσου σημαντικός λόγος είναι το ότι οι βιομηχανίες εξαιρούνται από αυτόν τον "οικολογικό" φόρο και κατά συνέπεια όλο το κόστος πέφτει στους οικιακούς καταναλωτές. 
Μόνο τον περασμένο χρόνο, τα χρήματα που γλύτωσαν έτσι οι μεγάλες Βιομηχανίες της Γερμανίας ανήλθαν σε  8,6 δισεκατομμύρια €.
Με άλλα λόγια, το κόστος της μετάβασης στην "πράσινη" ενέργεια θα το πληρώσουν ιδίως οι απλοί καταναλωτές, ενώ οι εταιρείες απαλλάσσονται κατά ένα μεγάλο μέρος από την προκαλούμενη αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2011, 813 μεγάλες εταιρείες είχαν υποβάλει αίτηση για απαλλαγή από τον "πράσινο ενεργειακό φόρο", ενώ φέτος ο αριθμός εκτοξεύτηκε σε περισσότερες από 2000, αναφέρει το περιοδικό.
Με βάση το πλαίσιο του νόμου περί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EEG) η επιπλέον χρέωση σε κάθε κιλοβατώρα που πληρώνουν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας πηγαίνει για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με κάθε μεγάλη εταιρεία όμως που αρνείται να πληρώσει αυτόν τον "πράσινο" φόρο, οι απλοί καταναλωτές πρέπει να επωμιστούν το παραπάνω κόστος που δημιουργείται, τονίζει το περιοδικό.
Με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία οι επιχειρήσεις που καταναλώνουν πολύ ρεύμα, μπορούν να αρνηθούν να πληρώσουν τον "πράσινο φόρο" και αυτό έχει έναν σκοπό: οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την εισφορά, διότι, όπως υποστηρίζει, επίσης και ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Περιβάλλοντος Peter Altmaier, έχουν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος παραγωγής σε ένα πλαίσιο σκληρού διεθνούς ανταγωνισμού. Σε άλλες χώρες, η ηλεκτρική ενέργεια για τη βιομηχανία είναι σημαντικά λιγότερο δαπανηρή, και οι Γερμανικές εταιρείες προειδοποιούν για μεγάλες ζημίες στις πωλήσεις τους και για σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας, αν δεν μειωθεί κι γι αυτές το ενεργειακό κόστος.
Αυτό το ίδιο επιχείρημα το συμμερίζονται και το χρησιμοποιούν οι Γερμανοί Οικολόγοι ακόμη και η Greenpeace. 
Και σίγουρα είναι αναγκαίο για τις μεγάλες βιομηχανίες, όπως είναι οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι κατασκευαστικές εταιρείες, τα χυτήρια και τα εργοστάσια χάλυβα. Στην πραγματικότητα, όμως, όταν διαβάζει κανείς τον κατάλογο του προηγούμενου έτους με τις εταιρείες που "γλύτωσαν" τον "πράσινο φόρο" στο ηλεκτρικό ρεύμα παρατηρεί ένα συνονθύλευμα: μέσα βρίσκει από εταιρείες γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων, σφαγεία, κατασκευαστές ζωοτροφών, επεξεργαστές πατάτας, εμφιαλωτές μεταλλικού νερού, μέχρι και φούρνους. Ακόμη και εταιρείες που αποτελούν μέρος του συστήματος της "πράσινης ενέργειας" είναι μεταξύ αυτών: για παράδειγμα, κατασκευαστές wood pellet-καυσίμων δηλαδή που θεωρούνται φιλικά προς το περιβάλλον, ή μια θυγατρική της Solar World, που κατασκευάζει εξοπλισμό για φωτοβολταϊκά πάρκα, υποστηρίζει το Γερμανικό περιοδικό.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να μπει στην ρύθμιση και να μην πληρώνει "πράσινο φόρο" αν καταναλώνει τουλάχιστον δέκα γιγαβατώρες ετησίως ή αν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει είναι τουλάχιστον το 14 τοις εκατό της αξίας της παραγωγής της. Όμως αυτή η διάταξη  έχει και τα τραγελαφικά αποτελέσματα, αναφέρει το Spiegel, και φέρνει ως παράδειγμα μια κλωστοϋφαντουργία της Βαυαρίας, η οποία αποφάσισε να εξοικονομήσει ενέργεια και κόστος, κι για αυτό εκσυγχρόνισε τις μηχανές της. Όμως καθώς πλέον έπεσε κάτω από τα όρια που προέβλεπε η νομοθεσία για τον "πράσινο φόρο" βρέθηκε να πληρώνει περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα από ότι πριν. Φέτος η βιομηχανία αυτή είναι έτοιμη να κλείσει καθώς το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που κατανάλωσε ήταν μεγαλύτερο από τα κέρδη της!
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνωρίζοντας αυτό το πρόβλημα και στην πλέον πρόσφατη αναθεώρηση του νόμου μείωσε το όριο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις εταιρείες ώστε να μπορούν να αποφύγουν τον "πράσινο φόρο". Η απαλλαγή θα ισχύει από το 2013 μόνο για την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που υπερβαίνει αυτό το όριο- και όχι όπως πριν για τη συνολική κατανάλωση.
Τώρα όλο και περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να ξεγλιστρήσουν μέσα από ένα άλλο παραθυράκι του νόμου: το αποκαλούμενο προνόμιο εσωτερικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό υποτίθεται πως έρχεται να ευνοήσει τις επιχειρήσεις που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για τον εαυτό τους. Επειδή ο νόμος διαμορφώθηκε και διατυπώθηκε με πολλές ατέλειες,  οι πολυμήχανες εταιρείες έχουν βρει τρόπους για να επωφεληθούν από την απαλλαγή που προσφέρει κι αυτός ο νόμος. Πολλές πλέον μισθώνουν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ή τμήματα αυτών, ή αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια ως υπηρεσία προς τρίτους και αυτό το παρουσιάζουν ως αυτο-κατανάλωση, αναφέρει το Spiegel. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνουν τον "πράσινο ενεργειακό φόρο"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: