16/10/12

Προς ένα 4ο Ράιχ!


«Νομισματικό επίτροπο» και αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών προετοιμάζει η Γερμανία!
Νέες διευρυμένες εξουσίες που θα επιτρέπουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίπτει προϋπολογισμούς των κρατών μελών προτείνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιδιώκοντας την εκ νέου αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών εντός του 2013. Διακαής πόθος του Βερολίνου είναι η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη με μοντέλο την ίδια τη Γερμανία, ωστόσο οι προτάσεις Σόιμπλε είναι πολύ πιθανό ότι θα ενοχλήσουν το Παρίσι και το Λονδίνο.
Οι προτάσεις Σόιμπλε στην ουσία αφορούν τη μεταφορά πολύ σημαντικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως είναι η δικαιοδοσία χάραξης δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής μέσω του προϋπολογισμού, από τα κράτη μέλη στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στον Επίτροπο Οικονομικής και Νομισματικής πολιτικής της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε ο επίτροπος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς όταν κρίνει ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί από κοινού στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Επιπλέον ο κ. Σόιμπλε προτείνει οι ευρωβουλευτές από κράτη μέλη εκτός Ευρωζώνης να μην ψηφίζουν όταν οι υπό συζήτηση νομοθετικές προτάσεις αφορούν αποκλειστικά τα μέλη της Ευρωζώνης.
«Πρέπει να κάνουμε τώρα μεγαλύτερα βήματα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ένωσης», είπε ο κ. Σόιμπλε κατά την επιστροφή του από τη Σιγκαπούρη. «Θα μπορούσαμε να είμαστε έτοιμοι μέχρι το Δεκέμβριο και να συγκαλέσουμε (ευρωπαϊκή) συνέλευση» η οποία θα συζητήσει τις προτεινόμενες αλλαγές, συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε.
Ωστόσο η σημαντική μεταφορά εξουσιών από τα κράτη μέλη σε κεντρικό επίπεδο και ο "ντε φάκτο" διαχωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο οντότητες αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές τριβές με τη Γαλλία και τη Βρετανία.
Ο κ. Σόιμπλε αποκάλυψε ότι έχει συζητήσει τις προτάσεις του με την Γερμανίδα καγκελάριο κ. Άγγελα Μέρκελ διευκρινίζοντας ότι η τελευταία είναι «κάπως πιο επιφυλακτική» από τον ίδιο σχετικά με τις προτεινόμενες βαθιές αλλαγές.
Η πρόταση για τη δημιουργία ενός υπέρ-επιτρόπου που θα διαθέτει σημαντικές εξουσίες δεν είναι νέα καθώς είχε προταθεί και από την ίδια την Κομισιόν το 2010, ωστόσο τότε είχε απορριφθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
Ο κ. Σόιμπλε προτείνει σήμερα ο νέος υπερ-επίτροπος για το ευρώ να διαθέτει την εξουσία όχι μόνο να απορρίπτει προσχέδια προϋπολογισμών, αλλά να απαιτεί αλλαγές ακόμη και κατά την εκτέλεση ενός προϋπολογισμού όταν διαφαίνεται ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί από κοινού στις Βρυξέλλες.
Παρεμφερείς προτάσεις έχει καταθέσει το 2011 και η ολλανδική κυβέρνηση, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε προτείνει ατύπως τη δημιουργία ενός υπερ-επιτρόπου μόνο για τις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια. Οι προτάσεις του κ. Σόιμπλε είναι σαφές ότι αποτελούν σημαντική τομή στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωζώνης και τη σημαντικότερη αλλαγή στις ευρωπαϊκές Συνθήκες από την εποχή του Μάαστριχτ.
Ωστόσο, η διαδικασία ευρείας αναθεώρησης των Συνθηκών έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Επιπλέον οι αλλαγές θα πρέπει να επικυρωθούν μέσω δημοψηφισμάτων σε ορισμένες χώρες όπως η Ιρλανδία ενώ γενικότερα στην Ευρώπη ο σκεπτικισμός σχετικά με τη μεταφορά εξουσιών σε κεντρικό επίπεδο είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. Στην περίπτωση της Γερμανίας δε, είναι πολύ πιθανό ότι νέα μεταφορά εξουσιών στις Βρυξέλλες θα απαιτήσει την αναθεώρηση και του γερμανικού Συντάγματος το πιθανότερο μέσω διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Αντίθετα σε χώρες όπως η Ελλάδα μια τέτοια προοπτική θα "παρουσιαστεί" ως μοναδική εφικτή λύση.  
ΥΓ) Μόνο οι πολλοί δύσπιστοι- στα όρια της ξεροκεφαλιάς, δεν αντιλαμβάνονται ότι η οικονομική κρίση μετατρέπεται σε κρίση πολιτεύματος.   Το διακύβευμα σε λίγο καιρό θα είναι αν από την Δημοκρατία του Κοινωνικού Κράτους θα καταλήξουμε στην Δικτατορία των Αγορών και με την επίσημη βούλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Ή για την ακρίβεια: "με την ...σφραγίδα του 4ου Ράιχ!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: