7/9/12

Πράσινη Ανάπτυξη Τραπεζών!


Ενεργειακό σκάνδαλο της Deutsche Bank στις ΗΠΑ!
Με την επιβολή προστίμου ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων απειλείται η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, η οποία κατηγορείται από την Εποπτική Αρχή Ενέργειας (FERC) των Ηνωμένων Πολιτειών για χειραγώγηση των τιμών ενέργειας στην Καλιφόρνια το πρώτο τρίμηνο του 2010. 
Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν στον επενδυτικό βραχίονα της τράπεζας Deutsche Bank Energy Trading ότι θα πρέπει εντός 30 ημερών να «απολογηθεί» αντιμετωπίζοντας την πιθανότητα επιβολής προστίμου «για χειραγώγηση της αγοράς και παροχή ψευδών πληροφοριών κατά τις επενδυτικές κινήσεις» που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου του 2010. Η σχετική κοινοποίηση της Επιτροπής FERC αναφέρει ότι «το προσωπικό της τράπεζας συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων στελεχών της, είχαν δημιουργήσει ένα μηχανισμό παραποίησης στοιχείων με σκοπό την ωφέλεια της Deutsche Bank Energy Trading».
Από τις "επενδυτικές" τοποθετήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγει ο σταθμός Silver Peak στην Καλιφόρνια η γερμανική τράπεζα αποκόμισε κέρδη 120.000 το συγκεκριμένο διάστημα. Εφόσον η τελική απόφαση είναι καταδικαστική η Deutsche Bank θα πρέπει εκτός από το πρόστιμο να καταβάλει και αυτό το ποσό στην εποπτική Αρχή.
Στο στόχαστρο της FERC έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα και άλλοι χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί όπως η Barclays και η JPMorgan οι οποίοι κατηγορούνται ότι φούσκωσαν προς ίδιον όφελος τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, κερδίζοντας συνολικά πάνω από 73 εκατομμύρια δολάρια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: