8/9/12

Στην ύφεση βυθίζεται η Πορτογαλία!


Και η Πορτογαλική Κυβέρνηση παίρνει και νέα μέτρα!
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσος Κοέλιο ανακοίνωσε και νέα μέτρα λιτότητας που θα εφαρμοστούν από το 2013 καθώς η χώρα του δυσκολεύεται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού της χρέους!
Όπως ανακοίνωσε, θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και ταυτόχρονα θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές! Συγκεκριμένα, οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν στο 18% από 23,75% που είναι σήμερα, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθούν από το 11% στο 18%. 
«Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε σημαντικά το κόστος εργασίας σε μια στιγμή που η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεών μας είναι πολύ αδύναμη», σημείωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.
Οι ανακοινώσεις έγιναν την ώρα που η "τρόικα" πραγματοποιεί την πέμπτη αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που έχει θέσει σε εφαρμογή η Λισαβόνα σε αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 78 δισ. ευρώ που έλαβε τον Μάιο του 2011 από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Εως σήμερα οι αξιολογήσεις της τρόικας ήταν όλες θετικές. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Πορτογαλική εθνική στατιστική υπηρεσία, η πορτογαλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες του έτους και κατά 3,3% σε ένα έτος ως συνέπεια των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η χώρα αυτή βάσει της συμφωνίας δανεισμού της από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ο στόχος της Πορτογαλικής κυβέρνησης να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2012 φαίνεται ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: