9/9/12

Σινοευρωπαϊκός εμπορικός πόλεμος για τα φωτοβολταϊκά!


Έρευνα για πιθανό ντάμπινγκ της Κίνας στον τομέα των ηλιακών συλλεκτών ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από προσφυγή του ευρωπαϊκού βιομηχανικού Συνδέσμου Ηλιακής Ενέργειας ProSun.
H Κομισιόν κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη υπόθεση "αντιντάμπινγκ" που την έχει απασχολήσει ποτέ. Σύμφωνα με την ProSun, το 2011 οι κινεζικές εταιρίες εξήγαγαν στην ΕΕ ηλιακούς συλλέκτες και σχετικά προϊόντα, συνολικής αξίας 21 δις ευρώ, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, με στόχο να κατακτήσουν την ευρωπαϊκή αγορά και να γονατίσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Η Επιτροπή προειδοποιεί μάλιστα τώρα με την επιβολή εξισωτικών δασμών βάσει των προκαταρκτικών πορισμάτων της, μέσα σε εννέα μήνες. Ευρωπαϊκές εταιρείες με πρωτοπόρα την γερμανική SolarWorld AG, ζήτησαν από την ΕΕ να ερευνήσει ισχυρισμούς ότι οι κινεζικές εταιρείες πωλούν τα προϊόντα τους κάτω από την αγοραία αξία στην Ευρώπη- την μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως. Η SolarWorld πήρε παρόμοια πρωτοβουλία στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει τον Μάιο δασμούς της τάξεως 31% στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ από την Κίνα.
Από την πλευρά της η Κίνα, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ηλιακών συλλεκτών διεθνώς -το 65% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από την ασιατική χώρα- αντέδρασε καταρχήν με ψυχραιμία. Εάν η Ευρώπη βάλει κατά κινεζικών προϊόντων ηλιακής ενέργειας, τότε αυτό ζημιώνει όχι μόνον την Κίνα αλλά και τους ίδιους τους Ευρωπαίους και τις ανανεώσιμες πηγές διεθνώς, αναφέρει ένας εκπρόσωπος του κλάδου στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου. Συμπληρώνει δε ότι η διαμάχη θα πρέπει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου.
Εκπρόσωπος της εταιρίας Yingli, μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες ηλιακών συλλεκτών της Κίνας συμπληρώνει: «Οι ευρωπαϊκές εταιρίες που προσέφυγαν κατά της Κίνας αποτελούν μια μειοψηφία. Έχουν τα δικά τους προβλήματα τα οποία προσπαθούν τώρα να αποδώσουν στον κινεζικό ανταγωνισμό. Το θεωρώ άδικο. Ωστόσο οι φωνές αυτές βρήκαν στήριξη στην Ευρώπη. Δεδομένης της κρίσης, εντείνεται εκεί ο προστατευτισμός».
Ενδεχόμενη επιβολή δασμών θα ήταν σύμφωνα με τον ίδιο καταστροφή όχι μόνον για τις κινεζικές εταιρίες αλλά και για τις ευρωπαϊκές, κυρίως δε τις γερμανικές που τροφοδοτούν τις κινεζικές επιχειρήσεις με πρώτες ύλες και μηχανήματα. Σημειώνεται ότι τo 2011 η βιομηχανία της Κίνας εισήγαγε από την ΕΕ εξοπλισμό και πρώτες ύλες αξίας περίπου 5,9 δις ευρώ.
Υπό αυτό το πρίσμα, όπως σημειώνουν αναλυτές, η προσφυγή αυτή δεν υποστηρίζεται από όλες τις ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Πολλοί εκφράζουν φόβους για έναν νέο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο του κλάδου και όχι μόνο.
Tο 2011 οι κινεζικές εταιρίες εξήγαγαν στην ΕΕ ηλιακούς συλλέκτες και σχετικά προϊόντα συνολικής αξίας 21 δις ευρώ!
Την ίδια ώρα το ευρωπαϊκό εμπορικό επιμελητήριο επικρίνει τον υπερβολικό κρατικό παρεμβατισμό στην κινεζική οικονομία και την ευνοϊκότερη μεταχείριση των εγχώριων επιχειρήσεων. Όπως δήλωσε στο Πεκίνο ο Γ.Γ. του επιμελητηρίου Ντιρκ Μενς: «Είμαστε υπέρ του διαλόγου για να αποφύγουμε την κλιμάκωση. Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου υπάρχουν σαφείς υποδείξεις για τις κρατικές επιχορηγήσεις. Επιτρέπονται μόνον σε πολύ μικρό βαθμό. Όταν λοιπόν διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, πρέπει να μιλήσουμε. Και όταν αυτό δεν βοηθά, πρέπει να αξιοποιήσουμε τα υπάρχοντα εργαλεία».
Είναι κοινό μυστικό ότι στην Κίνα το κράτος στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, μεταξύ άλλων με ιδιαίτερα ευνοϊκά δάνεια ή την παραχώρηση γης σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Στο μεταξύ όμως η κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα και των κινέζων κατασκευαστών. Τα χρέη της LDK Solar, για παράδειγμα, ενός από τους μεγαλύτερους καθετοποιημένους παραγωγούς φωτοβολταϊκών πλαισίων παγκοσμίως, έφτασαν τα 3,3 δις ευρώ. Η κυβέρνηση φέρεται πρόθυμη να βοηθήσει. Σε διαφορετική περίπτωση θα κινδύνευαν θέσεις εργασίας…και στη Γερμανία. Αρχές του 2012 η LDK εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της γερμανικής Sunways.
«Εάν η ΕΕ ακολουθήσει το προηγούμενο των ΗΠΑ και επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλιακά προϊόντα, η κινεζική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας θα δεχθεί θανάσιμο πλήγμα», προειδοποίησε ο Wang Yiyu, επικεφαλής της κινεζικής Yingli Solar.
«Η έρευνα θα προκαλέσει επίσης μεγάλης κλίμακας εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΕΕ, που θα στοιχίσει τεράστιες απώλειες και για τις δύο πλευρές», τονίστηκε σε ανακοίνωση 4 μεγάλων κινεζικών εταιρειών- Yingli, SunTech, Trina και Canadian Solar.
Μια πιθανή εμπορική δράση στην Ευρώπη πιθανώς θα προκαλέσει αντίποινα από την πλευρά της Κίνας, λαμβάνοντας παρόμοια μέτρα εναντίον των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλιακής ενέργειας. Η Ευρώπη είναι ακόμα η σημαντικότερη αγορά για προϊόντα ηλιακής ενέργειας, αναλογώντας στο 74% των παγκόσμιων εγκαταστάσεων το 2011, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βιομηχανική ένωση φωτοβολταϊκών (EPIA). 
Το 2011, το 57% όλων των ηλιακών κυττάρων παρήχθησαν στην Κίνα, με δεύτερη την Ταϊβάν (11%) και με την Γερμανία κοντά στο 7%, να έρχεται τρίτη! Η Γερμανία όμως είναι η μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο σε συνολικές εγκαταστάσεις - και ταυτόχρονα αποτελεί και τον κυριότερο εξαγωγέα εξοπλισμού και πρώτων υλών προς την Κίνα όπου κατασκευάζονται και τα περισσότερα φωτοβολταϊκά πάνελ, που κατόπιν εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: