21/9/12

Η Μέρκελ στηρίζει τον Ομπάμα και η Ελλάδα πληρώνει τον λογαριασμό!


Για μετά τις αμερικανικές εκλογές μετατίθεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η έκθεση της ΕΕ και του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου, οι διαφορές στους κόλπους της τρόικας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις στην Αμερική, δείχνουν ότι η έκθεση θα καθυστερήσει έως το Νοέμβριο. Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με την ελληνική πλευρά η δημοσιοποίηση της έκθεσης αναμένεται εντός του Οκτωβρίου, ενδεχομένως και πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Η έκθεση αποτελεί τη βάση για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση από το δάνειο στήριξης. Αν, τελικώς, η έκθεση δημοσιοποιηθεί μετά τις 6 Νοεμβρίου και εφόσον, βεβαίως, είναι θετική, τότε η εκταμίευση θα γίνει μετά τα μέσα Νοεμβρίου. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα χρηματοδοτείται με εκδόσεις εντόκων γραμματίων και οι τράπεζές της από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, πράγμα που θα επιτείνει το πρόβλημα της ρευστότητας της οικονομίας της και της εξυπηρέτησης του χρέους της.
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των ΗΠΑ, υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα τέλη Αυγούστου κυκλοφορούσαν σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση Ομπάμα πίεζε τις χώρες της ευρωζώνης να αναβάλουν τυχόν αρνητικές αποφάσεις για την Ελλάδα για μετά τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το δημοσίευμα του Reuters, ο Μπάρακ Ομπάμα προηγείται αλλά οι Αμερικανοί ψηφοφόροι παραμένουν ευαισθητοποιημένοι σε οποιοδήποτε γεγονός θα είχε επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ. ‘‘Πιθανότατα η έκθεση της τρόικας να δημοσιοποιηθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές’’, ανέφερε Γερμανός αξιωματούχος. Στην ερώτηση αν αυτό είναι αίτημα από την πλευρά των ΗΠΑ, απάντησε ότι και οι Αμερικανοί αλλά και οι Γερμανοί  ‘‘δεν θέλουν εκπλήξεις αυτήν την περίοδο’’. ‘‘Σε ό,τι αφορά τους ευρωπαίους ηγέτες, δεν θέλουν τον Ρόμνεϊ, έτσι είναι πιθανά πρόθυμοι να κάνουν οτιδήποτε για να βοηθήσουν τις πιθανότητες επανεκλογής του Ομπάμα’’, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ που σύμφωνα Reuters είναι ένας από αυτούς που συμμετέχουν στην χάραξη της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: