22/8/12

«Ο Έλληνας ασθενής επιστρέφει για περισσότερη βοήθεια»...


The Greek patient returns for more help!
Με τον άκρως ειρωνικό τίτλο «Ο Ελληνας ασθενής επιστρέφει ζητώντας κι άλλα χρήματα», που παραπέμπει στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του Αντ. Σαμαρά, η βρετανική εφημερίδα Independent σχολιάζει με δηκτικό τρόπο την ευρωπαϊκή εξόρμηση του Ελληνα πρωθυπουργού. Ο Independent υπογραμμίζει τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο και εκτιμά ότι οι πιθανότητες η Άνγκελα Μέρκελ να ζητήσει από την γερμανική βουλή να εγκρίνει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα είναι μικρές. 
"Η Ελλάδα ξαναβγαίνει για επαιτεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες", αναφέρει ειρωνικά ο συντάκτης του άρθρου, ο οποίος, αφού περιγράφει τα ποσά της βοήθειας που έχει λάβει μέχρι τώρα η Ελλάδα, διερωτάται: «Γιατί λοιπόν μετά από όλη αυτή τη βοήθεια, η Ελλάδα βγήκε πάλι με το δίσκο στην Ευρώπη;».
Υπάρχουν πολλοί λόγοι, αναφέρει το άρθρο, αλλά ο κύριος λόγος είναι ότι η ελληνική οικονομία παραμένει βαλτωμένη σε άγρια ύφεση εδώ και 5 χρόνια. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην εκτίναξη της ανεργίας στο 23%. Διέλυσε επίσης τα φορολογικά έσοδα καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, οι δε καταναλωτές σταμάτησαν να ξοδεύουν. Αμφότερα δυσχεραίνουν την προσπάθεια της χώρας να μειώσει τα ελλείμματά της! Όλες οι περικοπές και οι αυξήσεις φόρων που οι Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν θεσπίσει τα τελευταία τρία χρόνια, ανερχόμενες στο 8 τοις εκατό του Ελληνικού ΑΕΠ, έχουν τελικά απορροφηθεί από την μεγάλη ύφεση της Ελληνικής οικονομίας. Και τα πράγματα δεν αναμένονται να γίνουν καλύτερα τα επόμενα χρόνια! Αν η τρομακτική ύφεση συνεχιστεί τότε οι στόχοι για την βιωσιμότητα του Ελληνικού Χρέους θα καταρρεύσουν, και θα είναι αδύνατον η Χώρα να ξαναβγεί στις Αγορές το 2014, τονίζει η Βρετανική εφημερίδα.
Θα πάρει η Ελλάδα περισσότερο χρόνο και πρόσθετη βοήθεια για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της; Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη γερμανική πολιτική, καταλήγει το άρθρο, παραπέμποντας σε πρόσφατες δηλώσεις του Γκίντο Βεστερβέλε, ότι ο χαμένος χρόνος των ελληνικών εκλογών θα πρέπει να συνυπολογισθεί. «Αλλά κάποιοι Γερμανοί πολιτικοί από το συντηρητικό κίνημα της κ. Μέρκελ έχουν αρχίσει να μιλούν ανοιχτά για την επιθυμία να κοπούν οι δεσμοί με την Ελλάδα», υπογραμμίζει, καταλήγοντας ότι ο κ. Σαμαράς πρέπει να είναι πολύ ...πειστικός αυτή την εβδομάδα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται εξάλλου και το νέο πρόγραμμα περαιτέρω περικοπών ύψους 11,5 δισ. , που ισοδυναμεί με το 5 τοις εκατό του Ελληνικού ΑΕΠ και που άμεσα θα εξαγγείλει η Ελληνική Κυβέρνηση! Αν και όπως φαίνεται η τρόικα απαιτεί ένα επιπλέον  πακέτο περαιτέρω μέτρων ύψους 2,5 δισ. €.

Δεν υπάρχουν σχόλια: