30/8/12

Ποιοι αλήτες καίνε τα Βαρδούσια;

Ένα μοναδικό οικοσύστημα παραδόθηκε στις φλόγες!
Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε ορεινή έκταση στα Βαρδούσια, πάνω από το χωριό Κονιάκος. Στη περιοχή έφτασαν δυνάμεις της πυροσβεστικής και πολλοί κάτοικοι που δυστυχώς δεν μπορούσαν να έχουν αποτελεσματική δράση λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής.
Μέχρι τις απογευματινές ώρες η φωτιά είχε κάψει πολλά στρέμματα  ορεινής χορτολιβαδικής έκτασης και κινούταν στα όρια της δασικής ζώνης! Ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο που επιχείρησε για λίγο, ήταν πολύ δύσκολο να πλησιάσει στις εστίες της φωτιάς, καθώς υπήρχε κίνδυνος να προσκρούσει στα απότομα βράχια των Βαρδουσίων. Το ιδανικό μέσο πυρόσβεσης θα ήταν κάποιο ελικόπτερο που δυστυχώς δεν έφτασε ποτέ καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο λόγω των πολλών πυρκαγιών που ήταν σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.
Τα συνεργεία των πυροσβεστών και οι ομάδες εθελοντών, έχουν κάνει κάποιες προστατευτικές ζώνες, αλλά λίγο πριν νυχτώσει η φωτιά ήταν σε πλήρη εξέλιξη, με κίνδυνο και με την βοήθεια του ανέμου, να εξαπλωθεί στο παρακείμενο δάσος αλλά και προς τα μοναδικά αλπικά λιβάδια του βουνού.
Το ερώτημα που τίθεται επί τάπητος πέρα από τις προφανείς αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού στο τομέα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, είναι: 


Δεν υπάρχουν σχόλια: