31/8/12

Για να μην τρέφουμε αυταπάτες!

Καθαρά κέρδη ύψους 9,7 εκατ. ευρώ παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο ο όμιλος "Ελλάκτωρ", από ζημιές 24,3 εκατ. ευρώ που είχε πέρυσι το αντίστοιχο εξάμηνο. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της ίδιας της εταιρείας,  ο κλάδος των "Αιολικών Πάρκων" είναι αυτός που "ξελάσπωσε" την εταιρεία, καθώς παρουσίασε για το πρώτο εξάμηνο του 2012 καθαρά κέρδη 2,7 εκατ. ευρώ έναντι 1,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, τα κέρδη της εμφάνισαν αύξηση δηλαδή κατά 61,9%.  Αυξημένα καθαρά κέρδη κατά 13,4% και για την "Τέρνα Ενεργειακή", για το ίδιο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τα στοιχεία του οικονομικού τύπου. Τα έσοδα για την εταιρεία και μόνο από τον τομέα της ενέργειας, ανήλθαν στα 38,2 εκατ. ευρώ έναντι 20 εκατ. ευρώ, το α’ εξάμηνο του 2011, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 91,2%.
Από που προήλθαν όμως αυτά τα κέρδη και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης; Η απάντηση είναι εύκολη: Από τις επιδοτήσεις στο κόστος της αρχικής κατασκευής των αιολικών πάρκων (επιδοτήσεις που προέρχονται από τα χρήματα των φορολογούμενων) και από τις πανάκριβες εγγυημένες τιμές με τις οποίες οι εταιρείες αυτές μεταπωλούν το ρεύμα που παράγουν από τις ανεμογεννήτριές τους (όταν παράγουν ρεύμα, δηλαδή όταν φυσάει!) στον ΔΕΣΜΗΕ και δια μέσω αυτού στους τελικούς καταναλωτές, δηλαδή στους Έλληνες πολίτες! 
Κι αν κάποιος όψιμος οικολόγος μας αντιπαραβάλει ως επιχείρημα ότι οι Έλληνες πληρώνουν από το υστέρημά τους για να ...σωθεί ο Πλανήτης από την ραγδαία αύξηση του CO2, τότε θα τον προκαλέσουμε να μας δείξει μια μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι ανεμογεννήτριες όντως μειώνουν τις εκπομπές των ρύπων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του Θερμοκηπίου! Εξάλλου η χώρα μας είναι πλέον στις δέκα πρώτες χώρες παγκοσμίως στην ανάπτυξη των αιολικών πάρκων! Γιατί άραγε αυξήθηκαν οι εκπομπές "ρύπων άνθρακα" στην Ελλάδα, αντί να μειωθούν; 
Και σ'αυτήν την ερώτηση η απάντηση είναι εύκολη: Επειδή οι Ανεμογεννήτριες έχουν διαλείπουσα λειτουργία (σταματάνε όταν δεν φυσάει ή όταν φυσάει υπερβολικά!) διαταράσσουν την ισορροπία του ενεργειακού δικτύου: ως αποτέλεσμα χρειάζεται να υπάρχουν σε συνεχή διαθεσιμότητα ενεργειακοί σταθμοί που να βασίζονται σε συμβατικά καύσιμα (πχ λιγνίτη). Η μη σταθερή όμως λειτουργία των σταθμών αυτών, και η συνεχής αναπροσαρμογή της τροφοδοτικής τους ισχύος, έχει ως συνέπεια και την μεγαλύτερη κατανάλωση πρώτης ύλης, με τελικό αποτέλεσμα και το αυξημένο κόστος λειτουργίας τους αλλά και τις αυξημένες εκπομπές ρύπων! Και έτσι και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνουν αλλά και το πιο ειρωνικό: περισσότερα και μεγαλύτερα είναι τα πρόστιμα που πρέπει να πληρώσει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή αυξάνει τις εκπομπές ρύπων άνθρακα!
Φανταστείτε τώρα τι έχει να γίνει όταν αυτές οι ίδιες εταιρείες εξαγοράσουν τους λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ! 
Το ηλεκτρικό ρεύμα θα ακριβαίνει, οι εκπομπές CO2 θα αυξάνουν, περισσότερες ανεμογεννήτριες θα τοποθετούνται στα βουνά μας, περισσότερος λιγνίτης θα καίγεται στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς,  οι εκπομπές  CO2 θα αυξάνουν κι άλλο, το ηλεκτρικό ρεύμα θα αυξάνει κι άλλο, περισσότερες ανεμογεννήτριες θα τοποθετούνται στα βουνά μας, και ούτω καθεξής. Αν νομίζετε ότι αυτό είναι ένα "σενάριο" διεστραμμένων μυαλών και μόνο, τότε δεν έχετε παρά να αναρωτηθείτε πως γίνεται από τις έξι πρώτες χώρες της Ευρώπης στην Πράσινη Ανάπτυξη, οι τέσσερις να είναι ήδη χρεοκοπημένες: η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία! Κι αν πιστεύετε πως αυτό είναι μια απλή σύμπτωση τότε λογικό είναι να νομίζετε πως και η σχέση των ανεμογεννητριών με τις δασικές πυρκαγιές, είναι και αυτή μια ακόμη απλή σύμπτωση! Μόνο που στην Επιστήμη της Στατιστικής οι συνεχείς συμπτώσεις κρύβουν μια Μαθηματική Βεβαιότητα! Και είναι απολύτως βέβαιο ότι η πολιτική της "Πράσινης Ανάπτυξης" μας οδηγεί σε οικονομική και περιβαλλοντική χρεοκοπία! Το αποδεικνύουν και οι ισολογισμοί των εταιρειών της Πράσινης Ανάπτυξης πέρα πάσης αμφιβολίας! 
Αλλά επειδή δυστυχώς, πολλοί είναι αυτοί στην χώρα μας που καταλαβαίνουν πλεόν μόνο την ...Γερμανική, ας καταγράψουμε το τελικό συμπέρασμα στα γερμανικά, μπας και το κατανοήσουν: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: