29/8/12

Ενδοκυβερνητικές διαμάχες στην Γερμανία για τα αιολικά...

Όταν και οι Γερμανοί ανακαλύπτουν την
Ο Γερμανός Υπουργός Περιβάλλοντος Peter Altmaier, όλο και πιο συχνά εκφράζει την ανησυχία του για τη ραγδαία ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην ξηρά. "Υπάρχουν αυτήν τη στιγμή πάρα πολλά προγραμματισμένα σχέδια για αιολικά πάρκα στην ξηρά," επισήμανε ο Altmaier σε πρόσφατες δηλώσεις του. Διέψευσε όμως αναφορές ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει ένα ανώτατο όριο για την προώθηση της αιολικής ενέργειας. "Δεν υπάρχουν αποφάσεις προς το παρόν", δήλωσε. Ο Altmaier κατέστησε όμως σαφές ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία σχετικά με το ζήτημα του ρυθμού ανάπτυξης της Αιολικής Ενέργειας. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος  "το τεράστιο κόστος της μετάβασης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να πρέπει να καταβληθεί σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από ότι υπολογιζόταν αρχικά." Ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι δεν αμφισβητεί τους στόχους της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημείωσε όμως πως: "Όσοι υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να λάβουμε υπόψη και το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο η Γερμανία θα επιτύχει τους στόχους της για τις ΑΠΕ, θέλουν να τορπιλίσουν την ενεργειακή επανάσταση. Δεν έχει κανένα νόημα η εγκατάσταση ανεμογεννητριών χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό και τις ανάλογες υποδομές στο δίκτυο. Θα έχουμε γεμίσει ανεμογεννήτριες που απλά δεν θα περιστρέφονται." Επειδή ακριβώς τα αιολικά πάρκα δεν έχουν συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία απαιτείται ένα τεράστιο και πολυδάπανο δίκτυο μέσα στο οποίο θα μπορεί να "διαχέεται" η ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν οι ανεμογεννήτριες-όταν την παράγουν, ώστε το ενεργειακό σύστημα της χώρας να μην καταρρεύσει! Οι μελέτες,τα πειραματικά μοντέλα αλλά και η πρόσφατη γερμανική εμπειρία, έχουν δείξει ότι τα αιολικά πάρκα δεν μπορούν να είναι ασφαλή για την ισορροπία του ενεργειακού συστήματος εάν το ποσοστό της συμμετοχής τους στην ενεργειακή παραγωγή ξεπερνά ένα ποσοστό της τάξης του 5-10%! Σε ποσοστά μεγαλύτερα η ενεργειακή ισορροπία του συστήματος διαταράσσεται επικίνδυνα είτε λόγω υπερλειτουργίας (όταν φυσάει πολύ) είτε λόγω υπολειτουργίας τους (όταν δεν φυσάει)!
Ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα είναι: α) η συνεχής λειτουργία σταθμών παραγωγής ενέργειας από συμβατικές πηγές και β) η όλο και μεγαλύτερη διασύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου. Και οι δύο όμως αυτές λύσεις έχουν ένα τεράστιο οικονομικό κόστος. Και σε συνθήκες ύφεσης το ζήτημα είναι ποιος θα επωμιστεί αυτό το κόστος; Ήδη οι γερμανικές βιομηχανίες άρχισαν να εκφράζουν τις έντονες διαμαρτυρίες τους προς την Γερμανική Κυβέρνηση για την ακολουθούμενη ενεργειακή της πολιτική. Το κόστος παραγωγής επιβαρύνεται όσο αυξάνει το κόστος για τις ενεργειακές τους δαπάνες! Μέσα σε αυτό το κλίμα ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος- και θέλοντας να καθησυχάσει τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας της Χώρας, εγκαινίασε πρόσφατα μια νέα τεράστια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής βασισμένης στον βρώμικο αλλά φτηνό άνθρακα!  Και η ίδια η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ανάθεσε στο υπουργό Οικονομικών και Αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ, να συντάξει ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα θεωρούνται πιο επικερδείς επενδύσεις για την Αιολική Βιομηχανία από ότι αυτά της ξηράς, καθώς στα βαθιά νερά μπορούν να τοποθετήσουν εκατοντάδες ανεμογεννήτριες στην σειρά- και χωρίς πολλές αντιδράσεις σε αντίθεση με τις Άλπεις! Τα σχέδια για τα αιολικά πάρκα στην Βόρεια Θάλασσα και στην Βαλτική είναι πραγματικά "φαραωνικού" χαρακτήρα! 
Την ίδια ώρα όμως η Υπουργός Προστασίας των Καταναλωτών Ilse Aigner διαφωνεί έντονα με τις νέες νομοθετικές διατάξεις του Φίλιπ Ρέσλερ, για την προώθηση της αιολικής ενέργειας στην ανοικτή θάλασσα. Η  Aigner δήλωσε ανοικτά ότι οι προτεινόμενοι σχεδιασμοί της Γερμανικής Κυβέρνησης για την επιτάχυνση της κατασκευής αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα θα πρέπει να απορριφθούν χωρίς δεύτερη κουβέντα.  
Ο κύριος λόγος είναι ότι με πρωτοβουλία του Ρέσλερ, η νέα γερμανική νομοθεσία εμπεριέχει διατάξεις που θα μετακυλίουν το κόστος από τις καθυστερήσεις στην εγκατάσταση και την λειτουργία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το τελευταίο διάστημα πολλά σχέδια για αιολικά πάρκα στην Βόρεια Θάλασσα και στην Βαλτική έχουν παγώσει είτε λόγω περιβαλλοντικών ενστάσεων, είτε λόγω αδυναμίας διασύνδεσης των Ανεμογεννητριών με το Ηλεκτρικό Δίκτυο. Σε μια προσπάθεια να μην προκαλούνται οι   Γερμανοί πολίτες από τον "φαραωνικό" χαρακτήρα αυτών των έργων, τα αιολικά πάρκα χωροθετούνται σε όλο και πιο βαθιά νερά, με αποτέλεσμα οι αποστάσεις από την στεριά να γίνονται όλο και μεγαλύτερες: έτσι η διασύνδεση τους με το δίκτυο ηλεκτροδότησης γίνεται  ακόμα πιο δαπανηρή. Οι εταιρείες αιολικής ενέργειας πίεσαν την Γερμανική Κυβέρνηση και πέτυχαν ώστε το κόστος αυτό να βαρύνει τους οικιακούς καταναλωτές. Το νομοσχέδιο του Ρέσλερ κινείται σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση: όλο το κόστος στους καταναλωτές και στους φορολογούμενους! Εξαιτίας αυτής της πολιτικής και με βάση τις επίσημες προβλέψεις μέχρι το 2020, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθουν κατά 30 τοις εκατό, τουλάχιστον! Η Aigner θεωρεί κάτι τέτοιο επιεικώς απαράδεκτο:"Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το κόστος της ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές θα παραμείνει ελεγχόμενο!" Με γραπτή του επίσημη ανακοίνωση μάλιστα το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Διατροφής, Γεωργίας και Προστασίας των Καταναλωτών σχετικά με το νομοσχέδιο του Ρέσλερ για τα αιολικά πάρκα, έκφρασε την έκπληξη του για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην σύνταξη του και την αντίθεσή του στα όσα τελικά προβλέπει!
Και η αντιπαράθεση αναμένεται να οξυνθεί ακόμη περισσότερο καθώς αποκαλύφθηκε ότι 7,6 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν φέτος στους φορείς εκμετάλλευσης της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας με την μορφή επιδοτήσεων, αν και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αυτούς είναι συνολικής αξίας μικρότερης από 5.000.000.000 €!  Αυτή την τεράστια διαφορά την καλύπτουν και την πληρώνουν οι καταναλωτές όπως χαρακτηριστικά τονίζει  η γερμανική εφημερίδα "Die Welt". Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει όμως να απαντήσουν οι Γερμανοί Πολιτικοί στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και στους φορολογούμενους της Γερμανίας είναι γιατί ενώ ξοδεύουν όλο και πιο πολλά χρήματα στα Αιολικά Πάρκα, και το ηλεκτρικό ρεύμα ακριβαίνει συνεχώς αλλά και η ηλεκτροπαραγωγή από συμβατικούς σταθμούς που βασίζονται στον Άνθρακα τελικά αυξάνει -και μάλιστα δυσανάλογα από ότι αν δεν υπήρχαν καθόλου αιολικά πάρκα! "Είναι δυνατόν να χρηματοδοτούμε και να επιχορηγούμε την αύξηση των εκπομπών CO2 την στιγμή που θέλουμε να μιλάμε για την επανάσταση της Πράσινης Ανάπτυξης;"
Πηγή: εφημερίδα "Die Welt"



Δεν υπάρχουν σχόλια: