24/8/12

Η Ισπανία συζητά "παροχή" βοήθειας.

Η Ισπανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους "εταίρους" της στην ευρωζώνη εξετάζοντας τη λήψη "βοήθειας" για τη μείωση του υπέρογκου κόστους δανεισμού που αντιμετωπίζει, όπως αποκαλύπτει σε αποκλειστικό δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ως πηγές Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Το επικρατέστερο ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι η συμμετοχή του προσωρινού Ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, του EFSF, στις δημοπρασίες ομολόγων της Μαδρίτης και η παράλληλη επέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη δευτερογενή αγορά χρέους, προκειμένου να μειωθούν τα επιτόκια και οι αποδόσεις και των ισπανικών τίτλων.
Ωστόσο, μολονότι οι συζητήσεις φέρονται να έχουν διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, δεν έχει ορισθεί ακόμα το μέγεθος της βοήθειας που χρειάζεται η ιβηρική χώρα.
«Οι διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει και είναι αρκετά προχωρημένες. Αυτή τη στιγμή, η προτιμώμενη επιλογή, αυτή που συζητείται ενεργά, είναι ο EFSF να αγοράσει ομόλογα στην πρωτογενή αγορά και η ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα στην δευτερογενή [αγορά]», δήλωσε χαρακτηριστικά μία από τις πηγές του διεθνούς πρακτορείου, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Επιπλέον, σε περίπτωση συμφωνίας, η Μαδρίτη θα είναι υποχρεωμένη να δεχτεί «αναφορές ανά τρεις μήνες και πολύ σκληρό έλεγχο του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων».
Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν πρόκειται να γίνει πριν τις 12 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ γρήγορα στη συνέχεια, προσέθεσε η πηγή του Reuters. Η 12η Σεπτεμβρίου αποτελεί ημερομηνία-κλειδί για τη νομισματική ένωση, καθώς είναι η ημέρα διεξαγωγής των αμφίρροπων κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία, και της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου όσον αφορά τη νομιμότητα του μόνιμου ταμείου ESM.
«Η δουλειά συνεχίζεται πάνω σε αυτό. Είναι μία τεχνική συζήτηση πάνω στους όρους και τις προϋποθέσεις [για την παροχή βοήθειας]», συμπλήρωσε μία άλλη πηγή, που ανήκει στον κύκλο του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.
Παρά ταύτα, σημειώνεται ότι δύο άλλοι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά την παροχή βοήθειας προς την Ισπανία, ενώ μία πέμπτη πηγή διέψευσε τις πληροφορίες, ισχυριζόμενη πως δεν εκτυλίσσονται διαπραγματεύσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα. Παράλληλα, δύο από τις πηγές του διεθνούς πρακτορείου αποκάλυψαν πως οι εταίροι της Μαδρίτης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψαν το ενδεχόμενο παροχής πρόωρης έκτακτης βοήθειας προς την Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η πρώτη δόση της βοήθειας προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα της ιβηρικής χώρας αναμένεται να εκταμιευθεί το ερχόμενο φθινόπωρο.
«Κανένας δεν θέλει να εκταμιεύσει χρήματα αυτή τη στιγμή», δήλωσε λιτά ο πρώτος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας πως η Γερμανία και η Ολλανδία επιθυμούν να αποφύγουν την παροχή της δόσης τουλάχιστον έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά διαμορφώθηκε σήμερα στο 6,38%. Ο δεκαετής τίτλος αποτελεί σημείο αναφοράς για το αξιόχρεο ενός κράτους. Αποδόσεις της τάξης του 7% θεωρούνται απαγορευτικές για τη δυνατότητα μίας χώρας να αναχρηματοδοτεί το δημόσιο χρέος της μέσω νέου δανεισμού από τις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: