22/8/12

Γιατί η "πράσινη" ανάπτυξη κατέληξε να είναι σήμερα τοξική;


Του Jose Pagliery,
αναδημοσίευση από το Money CNN.
Οι επιχειρηματίες της "Πράσινης" Ενέργειας αισθάνονται πλέον τις συνέπειες της απόρριψης από τους "επενδυτές κεφαλαίων", οι οποίοι δείχνουν να ανησυχούν για την πτώση των τιμών της ενέργειας αλλά και για την συνέχιση της κυβερνητικής στήριξης προς το καθεστώς επιδοτήσεων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας! Η "έκρηξη" του φυσικού αερίου έχει πλήξει την "ανταγωνιστικότητα" των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Και οι προτεινόμενες περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού θα αναγκάσουν την Κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει την υποστήριξή της -και τις επιδοτήσεις προς τις Α.Π.Ε.
Οι ιδιώτες επενδυτές και οι τράπεζες δηλώνουν τώρα ότι δεν θα δανείζουν κεφάλαια σε εταιρείες πράσινης ενέργειας, επειδή δεν έχουν αποδείξει ότι μπορούν να είναι κερδοφόρες χωρίς τις κρατικές επιδοτήσεις!
Η Rosa McCormick, διευθύνων σύμβουλος της "Wild Basin Investments" στο Ώστιν, προειδοποιεί ότι είναι πλέον κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι Αμερικανικές εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ, όπως η Solyndra και η Abound Solar, είναι πλέον καταδικασμένες. Οι Αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να μειώσουν τις τιμές ώστε να ανταγωνιστούν με τις Κινεζικές εταιρείες, οι οποίες κυριαρχούν στην αγορά.
"Η αγορά της πράσινης ενέργειας έχει πέσει έξω," τονίζει  η McCormick. "Κανείς πια δεν θέλει να επενδύσει σε αυτήν. Είναι τοξική από κάθε άποψη!"
Οι αμερικανικές εταιρείες αιολικής ενέργειας αντιμετωπίζουν ένα παρόμοιο αλλά και πιο πολύπλοκο σύνολο προβλημάτων. Η ομοσπονδιακή πολιτική επιδοτήσεων που καλύπτει το 30% των δαπανών στα νέα αιολικά πάρκα, πρόκειται να λήξει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Εάν το Κογκρέσο δεν την ανανεώσει, η κατασκευή και η εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών θα μπορούσε να καταλήξει "δραματικά αργή", σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Ενέργειας. Οι παραγγελίες για νέες ανεμογεννήτριες για το 2013 έχουν ήδη πέσει, και η βιομηχανία αιολικής ενέργειας βρίσκεται μπροστά σε ένα "ένα πραγματικό ξετίναγμα", σύμφωνα με τον Matt Kaplan, αναπληρωτή διευθυντή της IHS Emerging Energy Research στο Cambridge της Μασαχουσέτης
Ένας άλλος αντίθετος άνεμος φυσάει κατά της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας- και γενικά κατά της ανάπτυξης των Α.Π.Ε.- και αυτός είναι αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου, του οποίου οι τιμές βρίσκονται στο λιγότερο από το μισό από αυτό που ήταν μόλις πριν από λίγα χρόνια. Γιατί να βρεθούν επενδυτές να ρίξουν τα χρήματά τους σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όταν το φυσικό αέριο είναι άφθονο και φθηνό;
Η Danotek Motion Technologies αισθάνεται ήδη την πίεση της αγοράς. Πριν λίγο καιρό ήταν από τις κορυφαίες εταιρείες στην κατασκευή ανεμογεννητριών και τώρα έχει οδηγηθεί ήδη σε μαζικές απολύσεις-αυτήν την στιγμή έχει μόνο 30 εργαζόμενους. "Η αγορά αιολικής ενέργειας είναι στα κάτω της. Αυτό θέτει ένα μείζων πρόβλημα στις πωλήσεις μας, που επηρεάζει τον όγκο των εργασιών μας και την ανάπτυξη μας" τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ετειρείας, Don Naab.
Οι εταιρείες που συμμετέχουν στη παραγωγή του βιοκαύσιμου της αιθανόλης, που προέρχεται από το καλαμπόκι, αντιμετωπίζουν επίσης έντονη πίεση. Η συνεχιζόμενη ξηρασία έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες και οδήγησε την τιμή του καλαμποκιού να εκτιναχθεί στα ύψη. Δεκάδες βουλευτές ζητούν τώρα την αναθεώρηση της Κυβερνητικής απόφασης απαιτώντας η αιθανόλη να μην μπορεί να αναμιχθεί με την βενζίνη.
Ο Bob Calcaterra, διευθύνων σύμβουλος της Startup Midwest Management LLC που εδρεύει στο Σαιντ Λούις, συμβουλεύει τους πελάτες του να αποφεύγουν τις επενδύσεις που συνδέονται με τη βιομηχανία αιθανόλης και γενικά με τις Α.Π.Ε. "Υπάρχει πάρα πολύ εξάρτηση της πράσινης ανάπτυξης από τις κυβερνητικές ενισχύσεις, και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πόσο καιρό ακόμη αυτή θα διαρκέσει." σημειώνει ο Calcaterra και τονίζει: "Οι έξυπνοι επενδυτές θα πρέπει να μείνουν μακριά από τις Α.Π.Ε.!"
Στο Michigan, οι κρατικές επιδοτήσεις για τις πράσινες ενεργειακές εταιρείες έχουν εξαφανιστεί εδώ και καιρό μετά από του Κυβερνήτη της Πολιτείας, Rick Snyder! Τώρα οι  εταιρείες αυτές έχουν αναγκαστεί να βρεθούν σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού με όλους τους άλλους, χωρίς την κρατική προστασία που ως τώρα απολάμβαναν- και το χρήμα των φορολογούμενων που κάλυπτε ένα μεγάλο κομμάτι του τζίρου τους. Ο Steve Bakkal, επικεφαλής του Γραφείου Ενέργειας της πολιτείας του Michigan, συνοψίζει τη νέα πολιτική, ως εξής: "Ας αφήσουμε την αγορά να αποφασίσει ποια βιομηχανία μπορεί να επιβιώσει! Δεν είμαστε εμείς αυτοί που υπαγορεύουν ότι οι εταιρείες πράσινης ενέργειας είναι καλύτερες από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στο Μίτσιγκαν! Αυτό δεν είναι θέμα για μας - εμάς μας ενδιαφέρει η αδιάλειπτη παροχή ενέργειας στους καταναλωτές και στην βιομηχανία της Πολιτείας σε όσο ποιο συμφέρουσα τιμή γίνεται."
Καθώς όμως όλο και μειώνεται η κυβερνητική υποστήριξη προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μειώνονται και τα χρήματα που διαθέτουν οι τράπεζες και οι επενδυτές για αυτές.
"Ο λόγος για τον οποίο οι εν λόγω βιομηχανίες απορρόφησαν τόσα επιχειρηματικά κεφαλαία μέχρι τώρα, οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχαν μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις, και  έντονη κρατική υποστήριξη προς αυτές," τονίζει ο John Harbison, στέλεχος της Tech Coast Angels. "Οι επιδοτήσεις όμως θα κοπούν. Το σημερινό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον δεν μπορεί να συνεχίσει αυτού του είδους την υποστήριξη προς τις εταιρείες πράσινης ενέργειας."  

Δεν υπάρχουν σχόλια: