12/8/12

Όταν οι Γορίλες αναλαμβάνουν τις Ελληνικές αποκρατικοποιήσεις...

...τότε σίγουρα κατοικούμε σε "Μπανανία"!
Την Άννα Μπουμπενίκοβα, την τοποθέτησε πέρυσι η Κομισιόν στην Ελλάδα ως "τοποτηρητή" στις Ελληνικές αποκρατικοποιήσεις, στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Απεκαλύφθη όμως, ότι πρωταγωνιστούσε σε σκάνδαλο με το κωδικό όνομα «Γορίλλας» στη Σλοβακία και μόλις το θέμα πήρε διαστάσεις ...άρον-άρον την παραίτησαν. Και τώρα προσπαθούν να το ... κουκουλώσουν!

Την παραίτηση της από το "Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου" και από τη θέση της στο "Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων" υπέβαλε η εκπρόσωπος της Σλοβακίας, Άννα Μπουμπενίκοβα, ύστερα από καταγγελίες σε βάρος της για διαφθορά.
Η Μπουμπενίκοβα ήταν η πρόεδρος του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας (National Poperty Fund) της Σλοβακίας και όταν πριν από ένα χρόνο ακριβώς –τον Αύγουστο του 2011 δημιουργήθηκε το ελληνικό «Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων»- επελέγη ως ένα από τα 3 άτομα που τοποθέτησε η Κομισιόν στο επταμελές Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, για να την ..."εκπροσωπούν" στο ελληνικό Ταμείο.
Πριν λίγους μήνες όμως η Μπουμπενίκοβα μπήκε στο στόχαστρο των αρχών της Χώρας της μετά από καταγγελίες για διαφθορά και οι σλοβακικές αρχές την έπαυσαν από τη θέση της στο Ταμείο Περιουσίας της Σλοβακίας. Εκ των πραγμάτων η Αννα Μπουμπενίκοβα αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή της και από τη θέση της στο ελληνικό Ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Η Κομισιόν ήταν αυτή που ενέκρινε, τον Αύγουστο του 2011, την υποψηφιότητα της Μπουμπενίκοβα βάσει της εμπειρίας της για τριετή και ανανεώσιμη θητεία στην Ελλάδα, προκειμένου ως «Σοφή» να δώσει τα φώτα της στις Ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις.
Οι ...εταίροι και σωτήρες μας επέβαλαν τρία μέλη στο ΤΑΙΠΕΔ «μια Σλοβάκα, έναν Ισπανό και έναν Γερμανό». Ως πρόσφατα δεν γνωρίζαμε τίποτα για τα ονόματα και τις ιδιότητες αυτών των ανθρώπων και είναι απορίας άξιον ότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να αναζητήσει την ταυτότητά τους, αφού η Ελλάδα εμπιστεύτηκε με ...κλειστά μάτια την επιλογή των   δανειστών της.
Με το σκάνδαλο «Γορίλλας» μαθαίνουμε για πρώτη φορά την ταυτότητα και το παρελθόν της Σλοβάκας Μπουμπενίκοβα. Εξίσου πρωτοφανές είναι ότι η Κομισιόν κάλυπτε τα έργα και τις ημέρες της Σλοβάκας,ως την τελευταία ημέρα.
Η Αννα Μπουμπενίκοβα εμφανίζεται να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με τον ρόλο που έπαιζε στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις. Ηταν ως τις αρχές του 2012 πρόεδρος του Ταμείου Εθνικής Ιδιοκτησίας της Σλοβακίας. Στο σκάνδαλο, το οποίο έγινε γνωστό στη Σλοβακία με την κωδική ονομασία «Γορίλλας» η Μπουμπενίκοβα πρωταγωνιστεί με τον σύζυγό της Ρόμπερτ Μπουμπένικ. Την ονομασία «Γορίλλας» είχαν αρχεία με έγγραφα των σλοβακικών μυστικών υπηρεσιών, τα οποία διέρρευσαν στο Διαδύκτιο και ακολούθως στον Τύπο.
Τα αρχεία αυτά προέρχονταν από την παρακολούθηση ενός διαμερίσματος στην Μπρατισλάβα και το όλο σκάνδαλο οφείλει την ονομασία του στην "εμφάνιση" του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος Ζολτάν Βάργκα, πρώην αστυνομικού, που θύμιζε πολύ ...γορίλλα.
Τα αρχεία του «Γορίλλα» περιείχαν υποκλοπές συνομιλιών ανώτατων αξιωματικών της αστυνομίας, πολιτικών παραγόντων με επιχειρηματίες, με στελέχη ξένων τραπεζών και πολυεθνικών. Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν πάντα τα χρήματα. Η Μπουμπενίκοβα φέρεται να ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε πολιτικούς και επιχειρηματίες σε υποθέσεις αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας ενώ ο άντρας της συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.
Οταν βρέθηκαν κάποιες ύποπτες κινήσεις στους τραπεζικούς λογαρισμούς της οικογένειας, η Αννα Μπουμπενίκοβα ισχυρίστηκε ότι προέρχονται από ένα λαχείο (!) που κέρδισε κάποιος συγγενής της και εισέπραξε η ίδια τα χρήματα για να κρατήσει εκείνος την ανωνυμία του.
Σημειώνουμε πως το σκάνδαλο «Γορίλλα»  διέρρευσε στο διαδίκτυο από άγνωστη πηγή, στις 21 Δεκεμβρίου 2011 και η πρώτη λαϊκή πολιτική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα στις 27 Ιανουαρίου 2012. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο, ρίχνοντας μπανάνες.  Παρόλα αυτά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κομισιόν κανείς δεν αντέδρασε! ...Και κανενός βέβαια το αυτί δεν ίδρωσε! 
Μέχρι στιγμής, πάντως, σύμφωνα με όσα γνωρίζουν στην Κομισιόν, οι σλοβακικές αρχές δεν έχουν ασκήσει αγωγή ούτε επίσημη διαδικασία έρευνας σε βάρος της Μπουμπενίκοβα σχετικά με τις καταγγελίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε για την παραίτηση της Μπουμπενίκοβα από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της χώρας μας στις 9 Αυγούστου 2012 και την έκανε άμεσα δεκτή. Με ανακοίνωσή της πάντως η Κομισιόν τονίζει πως και στην περίπτωσή της πρέπει να ισχύει η θεμελιώδης αρχή "αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου".


Δεν υπάρχουν σχόλια: