25/8/12

Θέλετε επιμήκυνση; Βρέστε ακόμη 20 δισ. ευρώ!

«Αν το Μνημόνιο παραταθεί για δύο ακόμη χρόνια, τότε θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ», εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!

Πρόσθετα κεφάλαια της τάξεως των 20 δισ. ευρώ εκτιμάται από το ΔΝΤ ότι θα κοστίσει η «επιμήκυνση», δηλαδή η παράταση της περιόδου εφαρμογής του Μνημονίου κατά δύο χρόνια ώς το 2016, που ζητεί η Συγκυβέρνηση της Αθήνας

Βασιζόμενος σε αυτές τις εκτιμήσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε την αντίθεσή του στο να δοθεί η διετής επιμήκυνση στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής:  «Ο περισσότερος χρόνος σημαίνει περισσότερα χρήματα και αυτό πολύ σύντομα θα σημαίνει ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης» δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel«Αυτός δεν θα ήταν σωστός τρόπος να λυθούν τα θεμελιώδη προβλήματα της ευρωζώνης» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι το τρέχον πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε στο τέλος του 2011, θα «τρέχει» για τρία χρόνια. 
Μέχρι την επίσημη Σύνοδο του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου όπου αναμένεται να αποφασισθεί και η εκταμίευση της επόμενης δόσης, η Αθήνα θα πρέπει να έχει εγκρίνει το νέο  πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να ακολουθήσει η καθοριστική έκθεση της τρόικας. «Η έκθεση θα επιβεβαιώνει την αξιοπιστία και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ θα περιλαμβάνει και εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία και για τη βιωσιμότητα του χρέους.» σημειώνει ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Το οικονομικό επιτελείο του ΔΝΤ "προβλέπει" όμως ένα χρηματοδοτικό κενό του Ελληνικού Προγράμματος της τάξεως των 2 δισ. ευρώ περίπου, για την περίοδο 2013-2014, λόγω της βαθύτερης ύφεσης της Ελληνικής Οικονομίας από αυτή που προέβλεπε αρχικά, ενώ στην τρόικα εκτιμούν ότι οι ανάγκες ίσως να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Το ακριβές ποσό της πρόσθετης "χρηματοδότησης" θα πρέπει να καθοριστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η τρόικα καταθέσει την τελική της έκθεση για την Ελλάδα. Και αυτό θα είναι ένα νέο "αγκάθι" στην τελική προσαρμογή της Ελληνικής Κυβέρνησης στις απαιτήσεις των εταίρων και δανειστών της! Στην κατεύθυνση αυτή ήταν σαφέστατες οι δηλώσεις τόσο της Γερμανίδας Καγκελαρίου όσο και του Γάλλου Προέδρου μετά από τις συναντήσεις τους με τον Έλληνα Πρωθυπουργό:  «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο! Το Ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος, αλλά να δούμε και μέχρι που μπορεί να αντέξει ο ελληνικός λαός!» δήλωσε ο  Φρανσουά Ολάντ, ενώ η  Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «Περιμένουμε από την Ελλάδα να υλοποιήσει όλα όσα υποσχέθηκε. Στα λόγια το ακούσαμε και στο παρελθόν. Ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση»! 
Και μπορεί ο "Σαμαράς να επέστρεψε στην Αθήνα με άδεια χέρια", σύμφωνα με τον τίτλο της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, το σενάριο της τελικής επιμήκυνσης του Ελληνικού Προγράμματος δεν έχει καθόλου απορριφθεί πλήρως! Η πολιτική της Τρόικας στην Ελλάδα έχει μέχρι τώρα αποτύχει παταγωδώς- και λίαν συντόμως  η Ευρώπη θα βρεθεί στο δίλημμα: "Grexit ή επιμήκυνση;" 
Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται να παρθούν, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Οκτώβριο, όπου το Ελληνικό ζήτημα θα είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη. 
Καθώς όμως, οι υποθέσεις και οι εκτιμήσεις, πως η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει και πάλι το 2015 στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων για να εξασφαλίσει μια στοιχειώδη χρηματοδότηση των αναγκών της, φαντάζουν ήδη όνειρα απατηλά, λόγω ακριβώς της συνέχισης της κρίσης στην ίδια την καρδιά της Νομισματικής Ένωσης και της  μείωσης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας και της Ιταλίας, το θέμα της επιμήκυνσης του Ελληνικού Μνημονίου δεν θα το θέσει τελικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός αλλά εκ των πραγμάτων η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τρόικα! Εκτός εάν η πόρτα της εξόδου για την Ελλάδα από το Ευρώ έχει ανοίξει ήδη, και απλά δεν το ξέρουμε... Έτσι κι αλλιώς αυτό ο Ελληνικός Λαός θα είναι ο τελευταίος που θα το μάθει!



Δεν υπάρχουν σχόλια: