29/7/12

Ντροπή...


Οι Μεγαλοεργολάβοι πέτυχαν την πλήρη καταπάτηση του άρθρου 24 του Ελληνικού Συντάγματος: Μπορούν πλέον ελεύθερα να τοποθετούν ανεμογεννήτριες μέσα σε καμμένα δάση!
Αλλάζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα της προστασίας του Ελληνικού Περιβάλλοντος, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επέτρεψε τελικά την ανάπτυξη αιολικού πάρκου στη θέση Μελίσσι του δήμου Θίσβης Βοιωτίας, μέσα σε καμμένη και αναδασωτέα περιοχή. Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε προσφύγει ο Δήμος Θίσβης και ζητούσε να ακυρωθούν οι αποφάσεις του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 36 MW από την εταιρεία «Αιολική Ερατεινής» (θυγατρικής της περιβόητης EDF στην ανωτέρω θέση του όρους Ελικώνα που είναι αναδασωτέα έκταση.
Αναλυτικότερα, στην επίμαχη περιοχή η οποία έχει καταστραφεί επανειλημμένα από μεγάλες πυρκαγιές, πρόκειται να εγκατασταθεί αιολικό πάρκο της πολυεθνικής EDFαπό 12 ανεμογεννήτριες ισχύος 3 MW η καθεμία. Το πάρκο θα καταλάβει έκταση 24.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ επίσης θα κατασκευαστεί κτίριο 120 τετραγωνικών μέτρων και θα διανοιχθεί οδός 5,3 χλμ. Κατά της απόφασης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να αδειοδοτήσει το εν λόγω Αιολικό Πάρκο, είχε προσφύγει ο Δήμος Θίσβης με ένστασή του στο ΣτΕ και αρχικά είχε πετύχει την προσωρινή αναστολή εργασιών με την αιτιολογία ότι οι ανεμογεννήτριες θα εγκαθίστανται μέσα σε καμένο- και μάλιστα από εμπρησμό- ελατόδασος!
Υπέρ του αιολικού  πάρκου μέσα στο καμένο ελατόδασος είχε τεθεί με υπόμνημά του ο φορέας των Μεγαλοεργολάβων της Μαύρης Ανάπτυξης και της Πράσινης Απάτης- η περιβόητη ΕΛΕΤΑΕΝ.   
Τελικά η Ολομέλεια του ΣτΕ (με ψήφους 16-9), κάνοντας «ανοίγματα» στην απολύτως προστατευτική για τις αναδασωτέες εκτάσεις νομολογία του Συντάγματος, δέχθηκε ότι είναι συνταγματικά ...ανεκτές τέτοιου είδους επεμβάσεις, εφόσον η εκτέλεση του έργου είναι απολύτως αναγκαία και επιτακτική (!!!), κάτι που θα πρέπει να βεβαιώνεται με ειδική αιτιολογία και αυστηρά κριτήρια.
Αντίθετα, η μειοψηφία του ΣτΕ επέμεινε στην άποψη ότι είναι αντισυνταγματική κάθε επέμβαση σε αναδασωτέες εκτάσεις πριν να ολοκληρωθεί η αναδάσωση και αποκατασταθεί ο δασικός χαρακτήρας τους.
Προσπαθώντας να αιτιολογήσει τη νομολογιακή μεταστροφή, η Ολομέλεια σημειώνει ότι ο πρώτος δασικός νόμος 998/79 (που ήταν εκτελεστικός του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των αναδασώσεων κ.λπ.) επέτρεψε να εκτελούνται σε αναδασωτέες εκτάσεις στρατιωτικά έργα, διακρίνοντάς τα ως ιδιαίτερα σημαντικά, κατά τις αντιλήψεις της εποχής εκείνης. Παράλληλα τονίζει ότι ανάλογη δυνατότητα αναγνώρισε μεταγενέστερα ο νομοθέτης και για την εκτέλεση σημαντικών δημοσίων έργων και έργων υποδομής, στα οποία συγκαταλέγονται και οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ειδικά για τα αιολικά πάρκα το ΣτΕ (2499/12) κρίνει ότι είναι συνταγματικά ανεκτή (!!!) η επέμβαση σε αναδασωτέα έκταση πριν από την αναδάσωση, εφόσον περιορίζεται στα τμήματα εκείνα που είναι αναγκαία για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και των συνοδευτικών έργων, ενώ η υπόλοιπη έκταση διατίθεται για την αναδάσωση.
Αντίθετα αντισυνταγματική έκρινε η μειοψηφία των 9 ανώτατων δικαστών την επέμβαση, ζητώντας να γίνει δεκτή η σχετική προσφυγή του Δήμου Θίσβης (πλέον Θήβας). Κατά τη μειοψηφία, δεν προβλέπεται καμία δυνατότητα εξαίρεσης για έργα και σκοπούς δημοσίου συμφέροντος πριν από την αποκατάσταση της δασικής βλάστησης και είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις νόμων του 2005 και του 2009 που επέτρεψαν τέτοιες επεμβάσεις. Προσέθεσε ότι κατά την ψήφιση του Συντάγματος δεν είχε γίνει λόγος για εξαιρέσεις και είχε τονιστεί στη Βουλή ότι οι αναδασωτέες εκτάσεις δεν πρέπει να διατίθενται για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να γίνουν οικόπεδα, χωράφια κ.λπ. Υπογράμμισε ότι η αντισυνταγματική διατύπωση - απαγόρευση είναι αδιάστικτη και απόλυτη. Η αντίθετη εκδοχή ότι ο νομοθέτης μπορεί να θεσπίζει εξαιρέσεις από την απόλυτη απαγόρευση για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος καθιστά κάθε εξαίρεση ανίσχυρη, γιατί ισοδυναμεί με ανεπίτρεπτη αναθεώρηση του Συντάγματος...
Δυστυχώς όμως η άποψη της μειοψηφίας δεν εισακούσθηκε! Και πλέον οι Μεγαλοεργολάβοι μπορούν πλέον ασύδοτα να φυτεύουν ανεμογεννήτριες και μέσα στα καμένα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: