14/6/12

Η Χρεοκοπία της Ευρώπης επί θύρας... η διάλυση της Ευρωζώνης εν όψη!


Εκτός αγορών οδηγείται η Ισπανία- Πιέσεις και στην Ιταλία- Σχεδόν σίγουρη η προσφυγή και της Κύπρου στην Τρόικα- Στην σειρά και η Σλοβενία!
Στα ύψη εκτοξεύονται οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, καθώς η συμφωνία για τη "διάσωση" των ισπανικών τραπεζών από την Ευρωζώνη με 100 δισ. ευρώ, δεν μπόρεσε να ...καθησυχάσει τις αγορές. 
«Πλησιάζουμε με ταχύτητα στο σημείο που τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία θα πρέπει να βγουν από τις αγορές!», σημειώνει στο Reuters o Gary Jenkins, διευθυντής της Swordfish Research, ενώ ανησυχητική άνοδο καταγράφει και το ιταλικό spread που διευρύνεται στις 483 μονάδες βάσης καταγράφοντας υψηλό 5 μηνών.
Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκε σήμερα κατά 25 μονάδες βάσης στο επίπεδο - ρεκόρ του 7%, ενώ και η απόδοση των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων αυξήθηκε 8 μ.β. στο 6,30%.
Ο οίκος Moody's υποβάθμισε χθες το βράδυ το αξιόχρεο της Ισπανίας κατά τρεις βαθμίδες, στο Baa3 από Α3, αναφέροντας ως λόγους την αύξηση του χρέους της χώρας, την εξασθένηση της οικονομίας της και την περιορισμένη πρόσβασή της στις αγορές κεφαλαίου.
Ο Moody's υποβάθμισε επίσης το αξιόχρεο της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, στο Ba3 από Ba1, αποδίδοντας την απόφασή του αυτή στην αυξημένη πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η οποία θα είχε πιθανόν ως συνέπεια τη μεγαλύτερη στήριξη των κυπριακών τραπεζών από την κυβέρνηση της Λευκωσίας. 
Δημοσίευμα της σλοβένικης εφημερίδας «Ντνέβνικ» της Λιουμπλιάνας, κάνει λόγο για προσφυγή της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης, εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων δανεισμού της και προβλημάτων στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως έκανε πρόσφατα η Ισπανία.Τα επισφαλή δάνεια στις σλοβενικές τράπεζες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανέρχονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 8% των δανείων στην κατοχή των τραπεζών. Η κατάσταση αυτή είναι παρόμοια με της Ισπανίας, η κυβέρνηση της οποίας ζήτησε οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη, επειδή το 8,37% των δανείων στην κατοχή των τραπεζών, ποσό 150 δισ. ευρώ ήταν επισφαλή, αναφέρει η εφημερίδα «Ντνέβνικ».




Δεν υπάρχουν σχόλια: