20/5/12

Να μην περιαυτολογήσουμε και λίγο;...


Όταν πριν από μήνες γράφαμε για το "πως ο Ελληνικός Ήλιος στηρίζει το Γερμανικό Κάρβουνο" δεν περιμέναμε η επιβεβαίωση  να μας έρθει από το πρακτορείο Reuters!

Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters, στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία και αγορά ενέργειας της Ευρώπης, τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής αυξάνουν διαρκώς τη χρήση μονάδων άνθρακα από την αρχή του χρόνου. Στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2012, το μερίδιο της καύσης άνθρακα και λιγνίτη στην ημερήσια παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά και ορυκτά καύσιμα αυξήθηκε στη Γερμανία από 53% σε 68%. 
Την ίδια ώρα, με βάση τις γερμανικές τιμές αναφοράς, η κερδοφορία των μονάδων παραγωγής που χρησιμοποιούν άνθρακα αυξήθηκε κατά 30% από την αρχή του χρόνου (!) πλησιάζοντας τις κορυφαίες επιδόσεις του 2008, μια αύξηση που σύμφωνα με την έρευνα του Reuters αντιστοιχεί σε μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 13,5%.



Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καύση άνθρακα και λιγνίτη αυξήθηκε σημαντικά στη διάρκεια του εφετινού χειμώνα στην Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ιβηρική χερσόνησο. Στη Βρετανία η ζήτηση άνθρακα αυξήθηκε κατά 5% το διάστημα 2009-10 φτάνοντας τους 51 εκατομμύρια τόνους, ενώ, το ίδιο διάστημα, το μερίδιο άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε από 27% σε 28%. Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου κατέστησαν τον άνθρακα το πιο οικονομικά αποδοτικό καύσιμο για τη βιομηχανία παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Ένα ακόμη γεγονός που συντείνει στην αύξηση της χρήσης κάρβουνου στην Ευρώπη είναι και η σημαντική πτώση της τιμής του. Από τα σχεδόν 93 ευρώ ο τόνος που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, η τιμή έπεσε την περασμένη εβδομάδα στα 68 ευρώ... Βάση των στοιχείων της έρευνας του Reuters οι τιμές των αδειών άνθρακα θα πρέπει να αυξηθούν πάνω από 30 ευρώ ανά τόνο CO2 ώστε να αναγκαστούν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να εγκαταλείψουν την καύση κάρβουνου και να στραφούν στο φυσικό αέριο. Και δεν μιλάμε καθόλου για την σύγκριση με το κόστος και την αποδοτικότητα των Αιολικών και των Φωτοβολταϊκών Σταθμών. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν πολύ μεγάλο κόστος και πολύ μικρή αποδοτικότητα για να στηριχτεί πάνω τους η βιομηχανική της παραγωγή των μεγάλων και ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης! Και πολύ περισσότερο σε περίοδο ύφεσης, όπου το κόστος παραγωγής πρέπει να συμπιεστεί για να διασφαλιστεί το καθαρό κέρδος  για τις βιομηχανίες! Και τι φθηνότερο για την παραγωγή ενέργειας από τον Άνθρακα! 


Και το αστείο του πράγματος είναι πως η Γερμανία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ισπανία "καίνε" κατά κόρον φτηνό βρώμικο κάρβουνο για να κατασκευάσουν άχρηστες Ανεμογεννήτριες και ακριβά Φωτοβολταϊκά, και να ...σώσουν τον Πλανήτη από το φαινόμενο του Θερμοκηπίου! Βέβαια το μόνο που σώζουν στην πραγματικότητα είναι το εμπορικό τους ισοζύγιο! Εις βάρος κάποιων άλλων οικονομιών όπως είναι η Ελλάδα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: