24/5/12

Άρχισαν τα μεγάλα κανόνια στην Πράσινη Ανάπτυξη...


Σπάνια αναδημοσιεύουμε άρθρα από το ...κυανοπράσινο "energypress", η παρακάτω είδηση όμως "αξίζει" και για αυτό και ακολουθεί η πλήρη αναδημοσίευση  της χωρίς κανένα δικό μας σχόλιο, παρά μόνο με κάποιες δικές μας παραπομπές και ένα πλατύ μειδίαμα μέχρι τα αυτιά... Βέβαια δεν ξέρουμε αν στην πραγματικότητα πρέπει να γελάμε ή να κλαίμε, αλλά επιτρέψτε μας προς το παρόν τουλάχιστον να χαμογελάμε, όχι γιατί εμείς τα λέγαμε και τα φωνάζαμε και μάλιστα σε εποχές που πολλοί μας χαρακτήριζαν "γραφικούς", αλλά γιατί πλέον η μεγάλη Απάτη της Πράσινης Ανάπτυξης δεν μπορεί να κρυφτεί  πίσω από όψιμους οικολογίζοντες!

Στην δραστική ανάγκη αλλαγής τους σημερινού μοντέλου οικονομικής στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών, φέρεται να επιμένει το ΔΝΤ, όπως προκύπτει από τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής του στην Αθήνα Μπομπ Τράα με φορείς και εκπροσώπους του χώρου της ηλεκτρικής ενέργειας.
Κυρίαρχο θέμα στις επαφές ήταν το δάνειο, και βασική αιτία απροθυμίας του ΔΝΤ να το εγκρίνει είναι ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ (ΛΑΓΗΕ), αφού ο κ. Τράα γνωρίζει καλά πως το διαιωνιζόμενο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς δεν είναι μόνο ταμειακό αλλά και διαρθρωτικό.
Πρόκειται για το γνωστό θέμα που έχει θέσει εδώ και δύο μήνες η "τρόικα", με το σκεπτικό πως αν δεν αλλάξει το σημερινό μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ, η αγορά  ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμένει ένα "βαρέλι δίχως πάτο" οδηγώντας μαθηματικά ξανά σε αύξηση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, και άρα στην ανάγκη νέου δανείου, κ.ό.κ. Και από τη στιγμή που ένα δάνειο 300 εκ. ευρώ στο ΛΑΓΗΕ αυξάνει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, για να εγκριθεί από το ΔΝΤ πρέπει κι αυτό να πειστεί ότι σε 6 μήνες από σήμερα δεν θα χρειασθεί και νέο δάνειο, ερώτημα φυσικά ρητορικό αφού όλοι γνωρίζουν την απάντηση.
Τα νούμερα που παρουσιάστηκαν στις συναντήσεις μιλούν από μόνα τους: Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου και τα μέτρα που είχε εξαγγείλει, το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ από τα 195 εκ. ευρώ στο τέλος του 2011, θα έπεφτε στα 100 εκ. ευρώ στο τέλος του 2012, για να μηδενισθεί στο τέλος του 2013. Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχει μειωθεί το έλλειμμα, αλλά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχει αυξηθεί στα 220 εκ. ευρώ! Τα νούμερα συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις της έκθεσης της Price Waterhouse Coopers που έγινε για λογαριασμό της ΡΑΕ (Απρίλιος 2012).
Έχουμε επομένως ένα σύστημα που ημέρα με την ημέρα -επειδή εντάσσονται συνεχώς νέα έργα ΑΠΕ- γίνεται όλο και πιο ελλειμματικό, που πληρώνει ταρίφες π.χ. 55 λεπτών για φωτοβολταικά στις στέγες όταν η χονδρική τιμή έχει καταρρεύσει κάτω από 40 λεπτά (χθες στα 37 λεπτά), και χωρίς κανένα από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για να το στηρίξουν να έχει εφαρμοστεί ή αποδώσει τα αναμενόμενα (τέλος ΕΡΤ, τέλος λιγνίτη, έσοδα από ρύπους).
Την αποτυχία των μέτρων μείωσης του ελλείμματος και τα ελληνικά παράδοξα διαπιστώνει και το ΔΝΤ, ωστόσο ουδείς γνωρίζει ποια ακριβώς λύση για τις ΑΠΕ θα προτείνει, με κάθε ενδεχόμενο να είναι ανοικτό: από μια περαιτέρω μείωση στις ταρίφες και καθιέρωση του συστήματος "Feed In Premium", μέχρι φόρο στα κέρδη των εταιρειών ΑΠΕ (για να ενισχυθεί με πόρους ο ΛΑΓΗΕ). Το ναυάγιο των μέτρων Παπακωσταντίνου επαναφέρει ακόμη πιο δυναμικά στο τραπέζι το θέμα του "Feed In Premium", από το οποίο η τελευταία έκθεση του πρώην υπ. ΠΕΚΑ έπαιρνε αποστάσεις, παρ’ ότι προωθείται από τον Επίτροπο Ετινγκερ.
Βέβαια οι εξελίξεις σε επίπεδο Κομισιόν μπορεί να είναι ραγδαίες. Υπενθυμίζουμε πρόσφατο δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung για έγγραφο της Κομισιόν ότι προτίθεται να προχωρήσει σε σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ, αφού το κόστος τους γίνεται απαγορευτικό. Σενάριο που ενισχύεται από τη σημαντική μείωση του κόστους εξοπλισμού των ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταικά).
Θυμίζουμε πάντως την τελευταία επισήμανση της ΡΑΕ για τη μελέτη της PWC: "Όπως διακρίνεται από τα παραπάνω (σσ : 7 προτεινόμενα μέτρα), το θέμα του ελλείμματος (είτε λόγω Λογαριασμού ΑΠΕ, είτε λόγω οφειλών Energa/Hellas Power, είτε λόγω των αυξανόμενων επισφαλειών της Προμήθειας) είναι σημαντικά πιο πολύπλοκο και το θέμα του δανείου αποτελεί προσωρινή ενέργεια και μόνο, και όχι βιώσιμη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ καθυστερήσεις στην υιοθέτηση των ως άνω μέτρων για την εξομάλυνση των χρηματοροών μπορεί να επαναφέρουν την αγορά στην υφιστάμενη δυσχερή θέση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: