2/4/12

To Reuters, η Τράπεζα Πειραιώς και τα περίεργα deals...


«Εκείνος είναι ο πρώην καθηγητής οικονομικών πίσω από μια νεοσύστατη τράπεζα, που έζησε την ελληνική άνθιση, για να γίνει ένας μεγάλος εισηγμένος όμιλος, με χαρτοφυλάκιο δανείων άνω των 35 δισ. ευρώ. Εκείνη είναι η αφοσιωμένη σύζυγος, που επιβλέπει τις χορηγίες της τράπεζας σε μουσεία και τέχνες και σύμβουλός της σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». Έτσι ξεκινάει το εκτενές δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters με τίτλο «Ειδική αναφορά: Τα μυστικά deal με ακίνητα ενός 'Ελληνα τραπεζίτη» (Special report: A Greek banker’s secret property deals), σύμφωνα με το οποίο η οικογένεια του κ. Σάλλα έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές με την Τράπεζα Πειραιώς σε ακίνητη περιουσία, αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Ο Μιχάλης Σάλλας και η Σοφία Στάικου είναι ένα ελληνικό ζευγάρι δύναμης, σύμβολο των χρόνων της υψηλής ανάπτυξης που έζησε η Ελλάδα. «Όμως, μία έρευνα δημόσιων εγγράφων, δείχνει ότι το ζευγάρι είναι ίσως εμβληματικό της έλλειψης διαφάνειας και της αδύναμης εταιρικής διακυβέρνησης, που πυροδότησε τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας». 
«Ο κ. Σάλλας τέθηκε επικεφαλής της Τράπεζας από την κυβέρνηση πριν από 21 χρόνια, προτού η τράπεζα ιδιωτικοποιηθεί. Κατέχει περίπου το 1,5 % του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, της οποίας όμως η τιμή της μετοχής έχει πέσει τουλάχιστον κατά 97 % , σε σχέση με την αξία της το 2007.» Πειραιώς ήταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες Ελληνικές τράπεζες«Ιδιωτικοποιήθηκε το 1991, επέκτεινε το σύνολο του ενεργητικού της, συμπεριλαμβανομένων των δανείων, από λιγότερο των 4 δισ. ευρώ το 1998 σε € 57 δισεκατομμύρια το 2010. Επιθετική και πρόθυμη να καινοτομήσει, η Τράπεζα εξαγόρασε πολλά μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα καθώς και υποκαταστήματα ξένων τραπεζών στην Ελλάδα. Κατόρθωσε να επεκταθεί στα Βαλκάνια και εξαγόρασε την Marathon National Bank της Νέας Υόρκης.»  Όλα αυτά την "χρυσή περίοδο" που το άρθρο του Reuters χαρακτηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ "Βυζαντινή" ανάμεσα στην χρυσή περίοδο του Χρηματιστηρίου το 1999 και την οικονομική κατάρρευση του 2009! Περίοδο που χαρακτηρίστηκε από την είσοδο της Ελλάδας στο Ευρώ και την ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, και που οδήγησε σε μια πραγματική φούσκα ακινήτων στην Ελλάδα! «Αυτή η χρονική περίοδος ήταν ένα τρελό πάρτι για μερικούς», αναφέρει το άρθρο. Μόνο που το πάρτι τέλειωσε με την κρίση του 2009!  Τώρα η Τράπεζα βρίσκεται όπως όλες εξάλλου οι Ελληνικές Τράπεζες σε μια διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης στα πλαίσια του PSI,  που θα κοστίσει σύμφωνα με τους αναλυτές 3  έως 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Μ. Σάλλας, η σύζυγός του και τα δύο τους παιδιά είναι επικεφαλής μιας σειράς επενδυτικών εταιρειών που έχουν κλείσει συμφωνίες αξίας εκατ. ευρώ για ακίνητα, με την Πειραιώς. «Συμφωνίες που δεν έχουν αποκαλυφθεί στους μετόχους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι εταιρείες αυτές αγόραζαν ακίνητα σε ακριβά σημεία της Αθήνας και σε τουλάχιστον ένα ελληνικό νησί, με δάνεια από την Πειραιώς. Στη συνέχεια, ενοικίαζαν τουλάχιστον επτά από αυτά τα κτίρια στην τράπεζα, η οποία τα χρησιμοποιούσε ως υποκαταστήματα. Επίσης, η Πειραιώς αγόραζε ακίνητα από τις εταιρείες της οικογένειας Σάλλα και ταυτόχρονα χρηματοδοτούσε  με δάνεια τρίτους, για να αγοράσουν ακίνητα από αυτές.
Το Reuters κάνει λόγο για ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο deal, στο οποίο εμπλέκονται εταιρείες που σχετίζονται με τα παιδιά του ζευγαριού, Γιώργο και Μυρτώ, καθώς και πρώην στελέχη – κλειδιά της Πειραιώς. Τον Απρίλιο του 2006, πουλήθηκαν τρία διαφορετικά ακίνητα στην Τράπεζα Πειραιώς από τρεις διαφορετικούς επιχειρηματίες. Ο καθένας από τους επιχειρηματίες αγόρασε ένα ακίνητο αντί πολύ χαμηλού τιμήματος από τις εταιρείες της οικογένειας και μετά το πούλησε στην Πειραιώς για υπερδιπλάσιο τίμημα. Στα χαρτιά, οι άνδρες αυτοί έβγαλαν κέρδος 160%, σχεδόν 6 εκατ. ευρώ, σε διάστημα 3 εβδομάδων.
Όπως αναφέρει το Reuters, ένας επιχειρηματίας που κατονομάζεται στα επίσημα έγγραφα, δηλώνει ότι το όνομά του χρησιμοποιήθηκε χωρίς να το γνωρίζει. Όπως λέει, δεν είχε ποτέ στη ζωή του ακίνητη περιουσία στην Αθήνα.
Τέτοιες συμφωνίες που αφορούν στις δραστηριότητες του real estate, είναι νόμιμες μόνο όταν όλοι οι φόροι έχουν καταβληθεί. “Ούτε η Τράπεζα Πειραιώς, ούτε ο Σάλλας θα απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα deals αυτά”, σχολιάζει ο αρθρογράφος του δημοσιεύματος“Αλλά τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Σάλλα αποδεικνύουν πως τα deals που συνδέονται με εκείνους είναι πλήρως αδιαφανή, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το πόσο έχουν ξεκαθαριστεί οι γραμμές μεταξύ της οικογένειας και της τράπεζας  , αναφέρει το δημοσίευμα.

Ολόκληρο το δημοσίευμα του Reuters μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: Special report: A Greek banker’s secret property deals.
Η απάντηση της Τράπεζα Πειραιώς!
Η τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε ανακοίνωση αργά το απόγευμα της Δευτέρας με τίτλο «Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο κ. Grey;» με την οποία απαντά σε αυστηρό ύφος στο δημοσίευμα του Reuters. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για δυσφημιστικό δημοσίευμα και προστίθεται ότι οι εταιρείες «έχουν τύχει ενδελεχούς ελέγχου από τις εποπτικές και ελεγκτικές Αρχές χωρίς να διαπιστωθεί το παραμικρό επιλήψιμο θέμα». Όπως επισημαίνεται «ουδεμία παράνομη ή παράτυπη ενέργεια έχει υπάρξει οποτεδήποτε». Η ανακοίνωση της Τράπεζας αναφέρει: «Δημοσίευμα του κ. Grey στο Reuters αναφέρεται δυσφημιστικά στον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλα και μέλη της οικογένειάς του. Ο κ. Grey έχει κτίσει τους ισχυρισμούς του πάνω σε ένα ασαφούς προέλευσης, αλλά συγκεκριμένης σκοπιμότητας, έγγραφο και επικαλείται δημόσια προσβάσιμα στοιχεία με σκοπό να προσδώσει αληθοφάνεια στο άρθρο του. Η αλήθεια είναι ότι : οι εταιρείες στις οποίες αναφέρεται είναι μεταξύ εκείνων που κυκλοφόρησαν – δημοσιεύθηκαν σε blogs, μετά από «καταγγελίες» πρώην υπαλλήλου που κατηγορείται από την Τράπεζα Πειραιώς για δύο κακουργήματα. Ως αποτέλεσμα αυτών των δημοσιευμάτων οι εταιρείες αυτές έχουν τύχει ενδελεχούς ελέγχου από τις Εποπτικές και Ελεγκτικές Αρχές χωρίς να διαπιστωθεί το παραμικρό επιλήψιμο θέμα. Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές με την Τράπεζα Πειραιώς, ουδεμία παράνομη ή παράτυπη ενέργεια έχει υπάρξει οποτεδήποτεΗ δραστηριότητα του κ. Grey και της ομάδας του αποτελεί ήδη, πριν από το σημερινό δημοσίευμα, αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης με πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς.»
Το δικό μας αρχικό σχόλιο: 
Η μόνιμη επωδός τα τελευταία χρόνια σε κάθε δημόσιο πρόσωπο για το οποίο εγείρονται υποψίες για ατασθαλίες είναι η ίδια: "Το νόμιμο είναι και ηθικό"! Αυτή η λογική οδήγησε και τελικά σκέπασε το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, το σκάνδαλο των Ολυμπιακών, της Ζίμενς, του Βατοπεδίου, των Ομολόγων, του Ελλείμματος κτλ. Τι αποκρύπτει αυτή η επιχειρηματολογία; Το πραγματικό πρόβλημα που είναι ότι ανεξάρτητα αν κάτι είναι και νόμιμο, αν ο νόμος είναι παράγωγο μια ανήθικης πολιτικής, τότε ποτέ δεν θα είναι και ηθικός! Και είτε το θέλουμε είτε όχι η πολιτική που υπηρετεί τους νόμους της αγοράς είναι από την φύση της ανήθικη και βρώμικη! Μπορεί όντως η όλη ιστορία που αποκαλύπτει το Reuters να είναι μια βρώμικη ιστορία στα πλαίσια ενός βρώμικου επιχειρηματικού πολέμου, όπως ισχυρίζεται η Τράπεζα! Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε εμείς! Αλλά και έτσι να είναι και πάλι αποκαλύπτει την βρωμιά μέσα στην οποία το όλο οικονομικοπολιτικό σύστημα είναι βουτηγμένο! Στην πραγματικότητα είναι το ίδιο το Σύστημα που βρωμάει! Και η μυρωδιά του δεν μπορεί να καλυφθεί με κανένα αποσμητικό!   

1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

Πασοκομάγαζο, με την κρεμ ντε λα κρεμ της μεταπολιτευτικής οικονομίας. Η Τραπεζική εκδοχή του Νίτρο του Κωστόπουλου. Το ότι είναι και ο Βαρδινιογιάννης μέτοχος δεν βοηθάει.

ΦΟΥΣΚΑ!!! Που παίρνει στον λαιμό της και τις άλλες ιδιωτικές (και την έτερη φούσκα γνωστή και ως Γιουρομπανκ.)