20/4/12

«Η γερμανική υποκρισία για τις αμυντικές δαπάνες και οι οργισμένοι επικριτές της!»


Guardian: Παρίσι και Βερολίνο ευθύνονται για το υπέρογκο ελληνικό χρέος!
Για υποκριτική στάση κατηγορεί την Γερμανία σε ότι αφορά τις πιέσεις που ασκεί στην Ελλάδα για περικοπές σημερινό δημοσίευμα του Guardian"Αν η Ελλάδα περιόριζε τις αμυντικές δαπάνες σε επίπεδα παρόμοια με τις άλλες χώρες της ΕΕ την τελευταία δεκαετία, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα γλίτωνε περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από τα χρήματα της τελευταίας διάσωσης", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

«Πίσω από τις συχνές παραινέσεις προς την Ελλάδα να χαλιναγωγήσει τις δαπάνες της -οι πιο ηχηρές έγιναν από την Angela Merkel και τον υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble- υπάρχει μία άλλη πραγματικότητα, λιγότερο κολακευτική για τη Γερμανία». Αυτό αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian με τίτλο «Η γερμανική υποκρισία για τις αμυντικές δαπάνες και οι οργισμένοι επικριτές της», όπου βεβαίως γίνεται και αναφορά στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, φιλοξενεί δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος αναφέρει: «Εάν υπάρχει μία χώρα που ευνοήθηκε από τα τεράστια κεφάλαια που δαπάνησε η Ελλάδα για την άμυνα, είναι η Γερμανία».
Ο Guardian τονίζει ότι η Γερμανία πραγματοποιεί το 15% των αμυντικών της εξαγωγών στην Ελλάδα, και αυτό την καθιστά τη μεγαλύτερή της αγορά στην Ευρώπη. Επισημαίνει, παράλληλα, τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Stockholm International Peace Research Institute), βάσει των οποίων ακολουθεί η Γαλλία με μικρή διαφορά. «Το 10% των συνολικών αμυντικών εξαγωγών της Γαλλίας απορροφήθηκαν από την Ελλάδα. Από το 2002 έως το 2006, η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας συμβατικών όπλων. Τώρα είναι ο 10ος», αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα δαπανά διπλάσια για την άμυνα από ό,τι οποιοδήποτε άλλο μέλος της Ε.Ε.».
«Ακόμη και αφού ξεκίνησε η οικονομική κρίση, η Γερμανία και η Γαλλία προσπαθούσαν να σφραγίσουν προσοδοφόρες συμφωνίες για την πώληση όπλων, ενώ παράλληλα μας πίεζαν να κάνουμε μεγαλύτερες περικοπές σε κλάδους όπως η υγεία», τονίζει ο Παπαδημούλης.
«Βάσει του τελευταίου προγράμματος, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 400 εκατ. ευρώ. Ακόμη και μετά από αυτό, οι αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 2%», αναφέρει ο Guardian
«Υπάρχει μία υποκρισία που είναι δύσκολο να μην προσέξει κανείς», αναφέρει σε άλλο σημείο του άρθρου, σχετικά και με τον πρόσφατο συμβιβασμό με την Siemens, που ενώ μοίρασε αφειδώς μίζες σε υπουργούς και κρατικούς λειτουργούς, μπορεί πλέον να είναι ξανά ανάδοχος κρατικών έργων. «Η διαφθορά στην Ελλάδα στηλιτεύεται ως η πηγή του κακού, αλλά εταιρείες σαν την Ferrostaal και την Siemens είναι από τους πρώτους σε αυτές τις πρακτικές. Ενα μεγάλο μέρος των αμυντικών δαπανών συνδέεται με δωροδοκίες, "μαύρο χρήμα" που χρηματοδοτεί την κυρίαρχη πολιτική τάξη, σε ένα έθνος που οι κυβερνήσεις την γλιτώνουν παίζοντας με τους φόβους του κόσμου», σημειώνει η εφημερίδα.

«Η Γερμανία έγινε η Γερμανία εν μέρει επειδή επί 62 χρόνια δεν ασχολήθηκε με αμυντικές δαπάνες», λέει στην εφημερίδα ο οικονομολόγος Αγγελος Φιλιππίδης. «Για μεγάλο διάστημα η Ελλάδα ξόδευε 7% του ΑΕΠ της στην Αμυνα, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούσαν το 2,2%. Αν αθροίσεις αυτή τη διαφορά του 5% από το 1946 ως σήμερα, δεν θα υπήρχε κανένα χρέος. Είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ, αν θέλει να προωθήσει μία δίκαιη συμφωνία, θα έπρεπε τουλάχιστον να εγγυηθεί τα ελληνικά σύνορα, ώστε οι αμυντικές δαπάνες της χώρας να υποχωρήσουν στο 2,2% του ΑΕΠ», υπογραμμίζει.
Η Κατερίνα Τσουκαλά, ειδική στον τομέα της άμυνας με έδρα τις Βρυξέλλες αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα: «Από το 1974 και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Ελλάδα έχει δαπανήσει περίπου 216 δισ. ευρώ σε εξοπλισμό, αν και είμαι 100% βεβαία ότι σε απόλυτους όρους οι αμυντικές δαπάνες είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι δείχνουν τα επίσημα έγραφα κυρίως λόγω των... απόρρητων κονδυλίων».«Το πρόβλημα είναι ότι αντίθετα με τη Βρετανία, π.χ., η Ελλάδα δεν είχε ποτέ διαφανή και δημοκρατική στρατηγική αμυντικών εξοπλισμών. Αντίθετα, όπλα γίνονταν με μυστικότητα και οι άνθρωποι του δικού μου κλάδου πρέπει να πάμε στο Sipri για να πάρουμε πληροφορίες που άλλες χώρες παρέχουν από μόνες τους στη δημοσιότητα», τονίζει η κ.Τσουκαλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: