21/4/12

Ρήτρα δραχμής ζητά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων!


"Εξασφαλίσεις" για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ακόμα και λόγω διάλυσης της ίδιας της Ευρωζώνης, ζητεί η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων (European Investment Bank) στις νέες δανειακές συμβάσεις με τις ελληνικές επιχειρήσεις. Για την Τράπεζα το θέμα δεν έχει να κάνει με το τι θα ψηφίσουν οι Γάλλοι και οι Έλληνες στις εκλογές τους, αλλά με τα αδιέξοδα της ίδιας της Ευρωζώνης! Όλο και περισσότερο και όλο και περισσότεροι πείθονται πλέον ότι η Ευρωζώνη τουλάχιστον με την υπάρχουσα μορφή της δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει στο άμεσο μέλλον!


H αρχή έγινε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Eπενδύσεων με τη ΔEH για την υπογραφή δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ με σκοπό τη χρηματοδότηση του νέου σταθμού φυσικού αερίου στη Mεγαλόπολη. 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων έθεσε για πρώτη φόρα στη διοίκηση της ΔEH δύο νέους όρους: πρόβλεψη για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος, με το επιχείρημα είτε της αποχώρησης της χώρας από την Eυρωζώνη είτε της διάλυσης της Eυρωζώνης, και υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο για την περίπτωση αθέτησης της αποπληρωμής.
Πηγές από την Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων υποστηρίζουν ότι η ρήτρα αλλαγής νομίσματος θα συμπεριληφθεί σε όλες τις συμβάσεις με τις χώρες που εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή προγράμματα σταθερότητας (Eλλάδα, Πορτογαλία και Iρλανδία) και θα επεκταθεί συνολικά στις χώρες της Eυρωζώνης. 
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων έχει διαμηνύσει στο υπουργείο Oικονομικών πως το σύνολο των νέων συμβάσεων για δάνεια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις θα συμπεριλαμβάνουν «ρήτρα δραχμής» καθώς επίσης και ότι θα διέπονται από το αγγλικό Δίκαιο. Η απόφαση αυτή της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Eπενδύσεων δεν πρέπει να προκαλεί ουδεμία έκπληξη!
Κανείς πλέον δεν πιστεύει πως είναι διαχειρίσιμη η κρίση δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.  Το πραγματικό ερώτημα που θέτουν πλέον όλοι είναι: Πότε θα καταγραφεί το συνολικό ντόμινο αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης που θα συμπαρασύρει και την ίδια την  Γερμανία, τον Ιούνιο ή το προσεχές Φθινόπωρο; Και μπορεί κάποιοι στην Ελλάδα να επισύρουν τον "φόβο της δραχμής" στο προεκλογικό κλίμα, το θέμα είναι ότι οι αγορές το έχουν προαποφασισμένο ανεξάρτητα από την ψήφο των Ελλήνων! Στην "δραχμή" θα πάμε ούτως ή άλλως! Και αυτό δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να το καταλάβει! Ούτε στέλεχος της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Eπενδύσεων!...

Δεν υπάρχουν σχόλια: